Älä leikkaa varkaita saksilla – katkaise ne käsin taittamalla

Runkotomaatin jokaiseen lehtihankaan kasvaa ylimääräinen verso eli varas. Se poistetaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

Runkotomaatin jokaiseen lehtihankaan kasvaa ylimääräinen verso eli varas. Se poistetaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. (Kuva Biolan)

Tomaattien varkaiden ja lehtien poisto on ajankohtaista juuri nyt.

PUUTARHA Tomaattia on helppo kasvattaa kotikasvihuoneessa, parvekkeella tai jopa terassilla. On tärkeää, että hoitotyöt tehdään ajallaan, jotta kasvit keskittyvät hedelmien tuottamiseen ja säilyvät terveinä. Muutamien pienten niksien avulla saat maukasta satoa pitkälle syksyyn.

On olemassa amppeli-, pensas- ja runkotomaatteja. Suurin sato saadaan runkotomaateista, jotka tuetaan kasvamaan yksirunkoisina ylöspäin. Runkotomaatin jokaiseen lehtihankaan kasvaa ylimääräinen verso eli varas. Se poistetaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Näin kasvi ei kuluta turhaa energiaa. Parhaiten varkaan saa poistettua sormin taittamalla.

– Älä käytä varkaiden leikkaamiseen saksia. Silloin kasvustoon jää aina tappi, johon iskeytyy helposti harmaahome viimeistään elokuussa, kun ilmankosteus luonnostaan nousee, varoittaa Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Amppelitomaatit ja pensastomaatit jäävät suhteellisen mataliksi eikä niistä tarvitse poistaa varkaita.

Tomaatin tyvelle voi kasvaa versoja. Nekin poistetaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa sormin taittamalla. Samalla tavalla kuin varkaat, myös tyviversot kuluttavat taimen voimia ja tekevät kasvustosta tiheän. Tiheässä kasvustossa ilma ei kierrä ja kasvit altistuvat homeille.

Tomaatin alalehtien poistaminen nopeuttaa hedelmien kypsymistä. Lehtiä poistetaan vähitellen, vain 1–2 lehteä kerralla.

– Lehtiä voi poistaa kypsymässä olevaan terttuun asti, muttei koskaan sen yläpuolelta. Lehdet nimittäin kuljettavat yhteyttämistuotteita kypsyviin hedelmiin. Ja myös lehdet kannattaa poistaa käsin taittamalla ilman saksia, kertoo Kerttula.

Lämmittämättömissä kasvihuoneissa tomaatti ehtii kypsyttää korkeintaan viisi kukkaterttua hedelmiksi asti. Siksi tomaatintaimi latvotaan viimeistään viidennen kukkatertun yläpuolelta. Näin raakileet kypsyvät nopeammin, kun energiaa ei kulu latvan kasvattamiseen.

‒ Latvottaessa ylimmän kukkatertun yläpuolelle jätetään kaksi lehteä, joiden yläpuolelta taimi katkaistaan. Avomaalla kasvatettaviin tomaatintaimiin ei kannata jättää kypsymään kuin 2–3 terttua, opastaa Riikka Kerttula.

Latvan katkaisemisen jälkeen varkaita alkaa muodostua kiihtyvällä tahdilla. Ne kannattaa poistaa säännöllisesti, jotta tomaatti keskittyy kypsyttämään loput hedelmät.

Jos kaikki hedelmät eivät ehdi kypsyä ennen pakkasia, kerää vihreät raakileet talteen. Ne kypsyvät huoneen lämmössä ilman valoakin. Raakileet kannattaa laittaa esimerkiksi paperipussiin, joka hidastaa nahistumista. Tomaatit kypsyvät vähitellen syöntikuntoon.

Tomaatin hoidon tärpit

Kastele mieluiten aamuisin.

Lannoita säännöllisesti. Kasvusäkissä on valmiina ravinteet koko kesäksi.

Poista runkotomaatista sivuversot eli varkaat.

Poista alalehtiä kypsyvään terttuun asti.

Katkaise latva kasvihuoneessa 5. tertun jälkeen ja avomaalla 3. tertun jälkeen.

Kommentoi Facebookissa