AUTOT Automaailman suurimpiin britti-ikoneihin kuuluvan Aston Martinin kunnian päivät ajoittuvat kultaiselle 1960-luvulle, jolloin James Bond kurvaili ensimmäisen kerran sittemmin legendaariseen maineeseen nousseella DB5:llä. Brittien tyyli hukkui kuitenkin pahasti seuraavien vuosikymmenten mittaan, ja pahimmillaan Astonitkin olivat melkoisia laatikoita.
Muodot löydettiin uudelleen vasta 1990-luvun puolella, ja seuraavalla vuosituhannella lanseeratut DB9 ja Vantage kohosivat jälleen maailman kauneimpien autojen joukkoon.
Aston Martin jatkoi tällä linjalla yli kymmenen vuoden ajan. Autot olivat kyllä huipputyylikkäitä, mutta jossakin vaiheessa ne alkoivat toistaa pahasti itseään. Niinpä brittimerkki päätti ottaa muotoiluunsa jälleen uuden suunnan, jonka ensimmäinen edustaja on pari vuotta sitten lanseerattu DB11. Siinä nähtiin jo tuoretta otetta muun muassa katon sekä takapään linjoissa, ja nyt uudistuminen siirtyy seuraavalle kierrokselle juuri esitellyn Vantagen myötä.
Astonin aloitusmallina toimivan Vantagen ensimmäinen sukupolvi ehti automaailmassa todella kunnioitettavaan 12 vuoden ikään, joten seuraajaa on odoteltu jo kovasti. Siitä saatiin eräänlaista esimakua jo viimeisimmässä Bond-leffassa nähdyn DB10:n myötä, joita tehtiin vain muutama kappale elokuvakäyttöön. Uudessa Vantagessa on hyödynnetty monia DB10:n muotoilukikkoja, mutta tyylin modernisointi on viety vielä astetta pidemmälle.

Niinpä Astonin perinteinen maski on muuttunut tiheällä verkolla verhotuksi ammottavaksi kidaksi, joka ulottuu aivan etupuskurin alareunaan asti. Etuvalot ovat kapeat viirut elokuva-auton tyyliin, ja brittimerkin perinteiset sivukiduksetkin ovat muuttaneet muotoaan. Takapäähän on puolestaan integroitu ankanpyrstötyyppinen spoileri, jonka linjoja myös kapea takavalonauha seurailee. Sporttinen vaikutelma viimeistellään takapuskurin alle sijoitetulla massiivisella diffuusorilla, joka on varsin kaukana brittien perinteisestä understatementistä.
Uuden muotoilun taustalla piilee aerodynamiikka, jota on haluttu tehostaa mahdollisimman paljon. Niinpä etuhelma ohjaa ilmaa auton pohjan kanavien kautta takapään diffuusorille ja muihin strategisesti tärkeisiin paikkoihin. Jopa sivukidukset puristavat ilmaa pois etupyörien koteloista, ja luonnollisesti myös ankanpyrstöspoileri lisää Astonia kohti tien pintaa imevää maaefektiä.
Lähes kaikki muukin on laitettu uusiksi, mutta korirakenteen lähtökohtana on sentään hyödynnetty DB11:n alumiinikehikkoa. Takapään apurunko on kuitenkin liitetty kiinteästi muuhun autoon täsmällisemmän ajotuntuman takaamiseksi, ja samaa tarkoitusta palvelevat myös kolmessa moodissa toimivat mukautuvat iskunvaimentimet.

Niiden pehmeinkin asento tottelee Sport-nimeä, ja urheilullisuutta löytyy myös pellin alta. Astonin uutuutta vauhdittaa jo DB11-isoveljestä tuttu nelilitrainen tuplaturbokasi, joka puhuu englantia saksalaisella aksentilla. 510 hevosvoiman tehon ja 685 newtonin maksimiväännön tuottava pannu on nimittäin peräisin Mercedes-AMG:ltä, mutta koneen hienosäätö on toki Aston Martinin omaa käsialaa. Voima välitetään takapyörille ZF:n valmistaman kahdeksanpykäläisen automaatin kautta, mutta perinteinen manuaalikin saattaa tulla tarjolle myöhemmin.
Moottori on asennettu mahdollisimman matalalle ja taakse optimaalisen 50:50-painonjakauman takaamiseksi. Vantagelle on siunaantunut painoa 1 530 kilon verran, ja pyrähdys nollasta sataan sujuu 3,6 sekunnissa. Huippunopeudeksi kerrotaan puolestaan kunnioitettavat 313 km/h. Ajettavuutta sekä suorilla että mutkissa parannetaan ajonvakautusjärjestelmään yhdistetyllä sähköisellä tasauspyörästöllä, jota ei ole käytetty aiemmissa Astoneissa.
Uusi Vantage on asemoitu muutenkin entistä enemmän ajajan autoksi, ja sen pääsee tilaamaan vaikka heti. Esimerkiksi Saksassa auto keventää lompakkoa 154 000 euron verran, ja ensimmäiset asiakkaat saavat autonsa ensi kevään aikana.
- Lähde Carscoops
Kommentoi Facebookissa