ASUNTOMURROT Asuntomurtoja tehtiin Suomessa tammi-lokakuun välisenä aikana yli 20 prosenttia enemmän viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Helsingissä asuntomurtojen määrä kasvoi peräti 35 prosenttia kyseisenä ajanjaksona
Finanssiala ry:n turvallisuusasiantuntija Aku Pänkäläinen pitää kasvavia asuntomurtolukuja huolestuttavana, mutta muistuttaa, että mistään isommasta rikosaallosta ei kuitenkaan ole kyse.
– Poliisin tietoon tulleita asuntomurtoja oli Suomessa viime vuonna noin 3000. Asuntomurtoja tehdään ympäri vuoden, mutta erityisen suuri riski murtoihin on lomakausina, Pänkäläinen toteaa.
Pänkäläinen muistuttaa, että asuintalon ovikoodeja ei pidä jakaa ulkopuolisille. Lisäksi on hyvä kiinnittää huomiota siihen, että kerrostalojen porraskäytävissä liikkuu vain asiallisella asialla olevia henkilöitä.
– Jos on pidempään poissa, koti kannattaa pitää mahdollisimman asutun näköisenä ja pyytää vaikka naapuria käymään asunnolla ja lumisateella auraamaan kulkuväylät. Tällöin näyttää siltä, että asukkaat ovat kotona.
Jokainen asuntomurto on liikaa ja omaan kotiin tunkeutuminen horjuttaa aina ihmisten turvallisuuden tunnetta. Pänkäläinen korostaa, että omatoiminen varautuminen ja ennaltaehkäisy ovat avainasemassa asuntomurtojen torjumisessa.
– On tärkeää tiedostaa riskit ja ryhtyä toimenpiteisiin ennen kuin vahinkoja ehtii tapahtua. Lukituksella, kodin asutun näköisenä pitämisellä, naapuriavulla, hälytyslaitteilla ja kameroilla jokainen voi varautua ja rajoittaa kotiinsa kohdistuvia omaisuusrikoksia, Pänkäläinen painottaa.
Asuntomurtoja tapahtuu niin omakoti- ja rivitaloissa kuin kerrostaloissakin. Eniten niitä tehdään suojaisissa paikoissa, joihin on helppo mennä. Turvallisuus kotona alkaa yksinkertaisista toimista, kuten kunnollisten lukkojen asennuksesta.
– Vaikka olisit poissa lyhyen aikaa, koti kannattaa lukita asianmukaisesti. Turvalukon käytöstä kannattaa tehdä rutiinia myös silloin, kun poistuu käymään kaupassa tai koiraa ulkoiluttamassa, Pänkäläinen sanoo.
Pientaloissa turvalukkoa kannattaa harkita pääoven lisäksi muidenkin sisäänkäyntien oviin.
– Murtovaras suosii suojaisia paikkoja ja tulee usein sisään sisäpihan tai terassin ovista. Erityisen alttiita ovat varjoisat paikat, joista ei ole näköyhteyttä naapureihin, Pänkäläinen jatkaa.
Jos on pidempään poissa, koti kannattaa pitää mahdollisimman asutun näköisenä esimerkiksi liiketunnistimeen reagoivalla pihavalaistuksella. Naapuria kannattaa pyytää käymään asunnolla ja pitämään kotia muutenkin silmällä.
– Hälytysjärjestelmiä hankkiessa on hyvä miettiä kokonaisuutta yksittäisten laitteiden sijasta. Kannattaa käydä vaikka turva-alan ammattilaisen kanssa läpi se, kuinka oma koti suojataan tehokkaasti ilman turhia hankintoja. Kokonaisuuteen vaikuttaa esimeriksi se, onko paljon reissuissa ja kuinka arvokasta oman kodin irtaimisto on, Pänkäläinen toteaa.
Lue myös: Asuntomurtokopla otettiin kiinni lentoasemalla – ”Yksi miehistä oli poistumassa maasta”
Kommentoi Facebookissa