Autojen uudet katsastusvälit tulivat voimaan – oman ajoneuvon tiedot voi tarkistaa rekisterinumerolla

Jatkossa katsastukseen voi mennä mihin aikaan vuodesta tahansa.

Jatkossa katsastukseen voi mennä mihin aikaan vuodesta tahansa. (Kuva Fotolia)

Autot siirtyvät uuteen katsastusaikavälikäytäntöön seuraavan katsastuksen jälkeen.

LIIKENNE Katsastukseen menevät henkilö- ja pakettiautot sekä raskaat mönkijät ovat nyt siirtyneet uuteen katsastusaikavälikäytäntöön. Uudistusta voi hyödyntää myös käytettyjen autojen kaupassa, sillä jatkossa katsastukseen voi mennä mihin aikaan vuodesta tahansa ja vasta katsastettu auto voikin toimia myyntivalttina.

Uusi katsastussääntely harventaa yksityiskäytössä olevien henkilö- ja pakettiautojen sekä raskaiden nelipyörien määräaikaiskatsastusväliä nykyisestä. Tähän asti määräaikaiskatsastukseen on menty ensimmäisen kerran kolmivuotiaalla autolla, jonka jälkeen on ollut välivuosi. Viidennestä vuodesta lähtien katsastuksessa on käyty vuosittain eli käytössä on ollut niin sanottu 3-2-1-1-malli.

Nyt katsastuksessa käyneiden autojen katsastusvälit ovat harventuneet. Uudet autot ja raskaat nelipyörät on katsastettava jatkossa ensimmäisen kerran nelivuotiaana ja sen jälkeen joka toinen vuosi kymmeneen vuoteen asti eli malli on 4-2-2-2-1. Tämän jälkeen ne on katsastettava vuosittain.

– Esimerkiksi kesäautojen ostajien kannattaakin katsoa, että auto on katsastettu. Juuri tehty katsastus toimii varmasti myös hyvänä myyntivalttina käytettyjä autoa myyvälle. Muutos mahdollistaa kauppatilanteiden lisäksi tietenkin myös omassa käytössä olevien ajoneuvojen katsastusajan siirtämisen itselle paremmin sopivaan vuodenaikaan, vinkkaa erityisasiantuntija Teemu Toivanen.

Uuteen katsastusaikaväliin siirrytään vähitellen ja ajoneuvot, jotka on otettu käyttöön ennen 20.5.2018, siirtyvät uuteen katsastusaikaväliin vasta sen jälkeen, kun ne katsastetaan ensimmäisen kerran uusien säädösten voimassaoloaikana. Mopoautojen katsastusajat säilyvät ennallaan.

Minkä tahansa ajoneuvon katsastusajankohdan ja muut tekniset tiedot voi tarkistaa helposti ja maksutta Trafin julkiset rekisteritiedot -palvelusta pelkällä rekisterinumerolla. Katsastusajankohta on merkitty myös määräaikaiskatsastuksen yhteydessä annettuun katsastustodistukseen ja rekisteröintitodistuksen I-osaan.

Lue myös: Katso, oletko oikeutettu romutuspalkkioon – suuruus on 1 500 tai 2 500 euroa

Kommentoi Facebookissa