BMW tuo takaisin ikonisen CSL-kirjainyhdistelmän – kuumimmat M-autot saavat sen peräänsä

Legendaarinen CSL-tunnus tulee sanoista Coupé Sport Leicht, eli kevyt urheilucoupé.

Legendaarinen CSL-tunnus tulee sanoista Coupé Sport Leicht, eli kevyt urheilucoupé. (Kuva BMW)

M3 CSL nousi aikoinaan lähes myyttiseen maineeseen pian valmistuksen päättymisen jälkeen.

AUTOT BMW:n historiaan kuuluu monia hienoja ajajan autoja, mutta kaksi niistä on ylitse muiden. Tämä kaksikko tunnetaan legendaarisella CSL-tunnuksella, joka tulee sanoista Coupé Sport Leicht, eli kevyt urheilucoupé. Ensimmäinen CSL esiteltiin 1970-luvun alussa kuvankauniin E9-coupén pohjalta. 3.0 CSL toimi mallisarjan kevennettynä huippuversiona, ja sen pohjalta kehitettiin myös menestyksekkäitä rata-autoja.

CSL:n paluu koettiin vuonna 2003, kun E46-korimallin M3:n rajoitettuna eränä valmistettu sporttiversio sai tämän tunnuksen peräänsä. Resepti oli jälleen sama, eli painoa laskettiin, tehoa nostettiin ja muutakin varustusta muutettiin urheilullisempaan suuntaan. M3 CSL ei ollut uutena mikään myrskyisä menestys, mutta se nousi lähes myyttiseen maineeseen pian valmistuksen päättymisen jälkeen. Tämä näkyy myös hinnoissa, ja autosta saa nykyään pulittaa moninkertaisesti samanikäiseen perus-M3:een nähden.

E92-seuraajamallissa baijerilaiset vaihtoivat kuitenkin nimeämisstrategiaansa. Turvakaarilla ja kuppipenkeillä varustettu E92 M3:n rataspesiaali nimettiin GTS:ksi, ja nykyisen M4:n pohjalta kehitetty M4 GTS on jatkanut samoilla linjoilla. M4-mallisto koostui aluksi perusversiosta, astetta tulisemmasta Competitionista sekä GTS:stä, mutta viimeksi mainittujen väliin esiteltiin äskettäin vielä uusi CS-malli.

M3 CSL:n reseptissä painoa laskettiin, tehoa nostettiin ja varustusta muutettiin urheilullisempaan suuntaan.
M3 CSL:n reseptissä painoa laskettiin, tehoa nostettiin ja varustusta muutettiin urheilullisempaan suuntaan. (Kuva BMW)

Senkin nimi on kaivettu historian hämäristä, ja jossakin vaiheessa perään olisi loogista lisätä vielä L-kirjain. CSL:n paluusta on huhuttu jo vuosia, ja BMW M:n pomo Frank van Meel vahvisti nyt asian amerikkalaiselle Road and Track -lehdelle Frankfurtin autonäyttelyn yhteydessä. CSL korvaa jatkossa GTS:n, eli siitä tulee M-autojen nelipolvisen hierarkian huippuversio.

CSL:istä tulee GTS-mallien tavoin rata-ajoa silmälläpitäen kehitettyjä erikoisautoja, joiden takapenkki korvataan turvakaarilla. Muita spesiaaliherkkuja ovat muun muassa säädettävä coilover-alusta, kuivalla asfaltilla parhaan pidon tarjoavat cup-renkaat, vaahtosammutin ja moottorin tehoa kasvattava vesiruiskutus. CS-versiotkin sopivat radalle, mutta ne ovat jatkossakin nelipaikkaisia ja tarjoavat hitusen enemmän mukavuutta.

Van Meel ei suostunut kertomaan, mistä malleista baijerilaismerkki on kehittämässä CSL-versioita. Hän totesi kuitenkin, että BMW ei ole tuomassa myyntiin esimerkiksi X5 M CSL:ää, joten ainakin CSL-katumaastureilta ollaan onneksi välttymässä. Ikonista kirjainsarjaa on tähän asti käytetty vain kaksiovisissa coupéissa, mutta van Meelin mukaan jatkossa voitaisiin nähdä myös neliovisia CSL:iä. Tämä saattaisi tarkoittaa M3 CSL:n paluuta, kun taas pykälää painavampi ja massiivisempi M5 CSL kuulostaa varsin epätodennäköiseltä.

Salavalokuvaajien linsseihin on bongattu jo jonkin aikaa M2:n naamioituja erikoisversioita, jotka voivat enteillä pikkucoupén pohjalta kehitettävää CSL-mallia. Se jatkaisi hienosti E46 M3 CSL:n perinteitä, koska nykyinen M2 on suunnilleen samankokoinen ja -painoinen kuin 2000-luvun alun M3. BMW:lle tulee muutenkin melkoiset paineet legendaarisen kirjainsarjan henkiin herättämisestä, koska se vesittyy herkästi vääränlaisen auton perään liimattuna.

Kommentoi Facebookissa