BMW:n jätti-SUV:n esisarjatuotanto alkoi – tässä ovat ensimmäiset kuvat uudesta X7:stä

Suurin osa ostajista löytynee USA:n, Kiinan, Venäjän ja Lähi-idän valtioiden kaltaisista maista.

Suurin osa ostajista löytynee USA:n, Kiinan, Venäjän ja Lähi-idän valtioiden kaltaisista maista. (Kuva BMW)

Vaatimattomuus ei todellakaan kaunista ainakaan luksusautojen ostajien mielestä.

AUTOT BMW ilmoitti jo monta vuotta sitten, että merkin katumaasturivalikoima täydentyy vielä X5:tä ja X6:takin isommalla katumaasturilla. Sen nimi on luonnollisesti X7, ja auto valmistetaan sisarmalliensa tavoin USA:n Spartanburgissa sijaitsevassa tehtaassa. X7:n naamioituja prototyyppejä on bongattu jo pitkään testiajoissa, ja baijerilaiset ovat itsekin raottaneet salaisuuden verhoa. Bemari esitteli nimittäin syyskuisessa Frankfurtin autonäyttelyssä jätti-SUV:n konseptiversion, joka oli kaikkea muuta kuin vaatimaton ilmestys.

Tutkielman massiivinen munuaismaski ja puskurien lähes hirviömäiset ilmanottoaukot eivät olleet kaikkien mieleen, mutta ainakin auto herätti huomiota. Eurooppalaisille kelpaisi varmasti hillitymmänkin näköinen katumaasturi, mutta X7:n päämarkkina-alueet ovat muualla. Suurin osa ostajista löytynee USA:n, Kiinan, Venäjän ja Lähi-idän valtioiden kaltaisista maista, joissa vaatimattomuus ei todellakaan kaunista ainakaan luksusautojen ostajien mielestä.

Maski on muhkea, joten X7 on melkoisen vaikuttava ilmestys pikkuautokuskin taustapeilissä.
Maski on muhkea, joten X7 on melkoisen vaikuttava ilmestys pikkuautokuskin taustapeilissä. (Kuva BMW)

Jos X7-konseptin muodot järkyttivät jo liian pahasti, on tuskaan nyt tiedossa pientä helpotusta. BMW julkaisi nimittäin ensimmäiset kuvat tuotantoversiosta, joka ei ole ihan yhtä yliampuvan näköinen. Korin kulmikas perusmuoto on toki ennallaan, mutta esimerkiksi kylkien alaosien kromikoristeet ovat pykälää tai paria hillitymmät. Etuvalot ovat puolestaan kasvaneet hieman kokoa, ja puskurin aukkojen bling bling -henkiset koristeet loistavat poissaolollaan.

Maski on kuitenkin lähes yhtä muhkea, joten X7 on melkoisen vaikuttava ilmestys pikkuautokuskin taustapeilissä. Takapäästä BMW on julkaissut vain sumennettuja kuvia, mutta konseptin litteät ja leveät takavalot nähtäneen lähes sellaisenaan myös tuotantomallissa. Sisusta oli puolestaan yllättävän lopullisen oloinen jo konseptissa, ja tuotantoauton sisätilat seuraavat pitkälti 5- ja 7-sarjoissa nähtyjä ratkaisuja. Istumapaikkoja on kuitenkin tarjolla seitsemän, joten X7:stä tulee täysiverinen haastaja muun muassa Mercedes-Benz GLS:lle ja Range Roverin luksusversioille.

BMW julkaisi kuvat sen kunniaksi, että auton esisarjatuotanto on päästy aloittamaan Spartanburgin tehtaassa. Esisarjan yksilöitä käytetään X7:n luokittelussa sekä tyyppihyväksynnässä eri maihin, ja lisäksi niitä hyödynnetään äärimmäisissä sääolosuhteissa tehtävissä kestotesteissä. Niitä varten autot teipataan vielä kerran naamiointikuviolla, jotta aivan kaikki ei paljastu ennen X7:n virallista julkaisua.

Esisarjan yksilöitä käytetään X7:n luokittelussa sekä tyyppihyväksynnässä eri maihin.
Esisarjan yksilöitä käytetään X7:n luokittelussa sekä tyyppihyväksynnässä eri maihin. (Kuva BMW)

Sitä ei tarvitse odotella enää kauan, koska auto saadaan myyntiin ensi vuoden loppupuolella. X7:stä tulee viides Spartanburgissa valmistettava X-katumaasturi, ja auton tuotantoprosessia päästään vielä optimoimaan esisarjan avulla. Baijerilaisten jätti-SUV:ta laivataan Jenkeistä kaikkialle maailmaan, mutta moottorivalikoimassa on eroja eri markkina-alueiden kesken. Euroopassa auton pellin alle tarjotaan vielä dieseleitäkin, vaikka bensanelosen ja sähkömoottorin voimat yhdistävä pistokehybridi muuttuu vanhalla mantereellakin yhä suositummaksi.

Valtamerten takana paljon suurempi osa myynnistä keskittyy tupla-ahdettuun bensakasiin, ja auton huippumallia saattaa vauhdittaa jopa 7-sarjasta ja Rolls-Roycen malleista tuttu tuplaturbo-V12. Aitoa M-versiota X7:n pohjalta tuskin nähdään, mutta astetta miedompi M Performance -malli on hyvin todennäköinen lisä valikoimaan.

Kommentoi Facebookissa