BMW:n lippulaiva täyttää pyöreitä vuosia – 7-sarjan 40-vuotisjuhlamalli esitellään Frankfurtissa

BMW:n tarkoituksena oli heittää haaste S-luokan Mersulle, mutta merkille tyypillistä urheilullisuutta ei silti unohdettu.

BMW:n tarkoituksena oli heittää haaste S-luokan Mersulle, mutta merkille tyypillistä urheilullisuutta ei silti unohdettu. (Kuva BMW)

Erikoismallia tarjotaan sekä lyhyellä että pitkällä akselivälillä ja kaikilla moottorivaihtoehdoilla.

AUTOT BMW nousi maailmanmaineeseen 1960- ja 1970-luvuilla sporttisten kompaktiautojen myötä, mutta baijerilaiset olivat tehneet jo aiemmin myös luksusluokan menopelejä. Barokkienkeleinä tunnetut 1950-luvun 501 ja 502 eivät olleet omana aikanaan kovin suosittuja, ja suoraviivaisempi E3-korityyppi astui niiden saappaisiin 1960-luvun lopulla. Sen seuraajaksi esiteltiin puolestaan ensimmäinen 7-sarja vuonna 1977.

BMW:n tarkoituksena oli heittää haaste S-luokan Mersulle, mutta merkille tyypillistä urheilullisuutta ei silti unohdettu. Niinpä ensimmäisestä E23-korisesta Seiskasta tuotiin markkinoille myös ahdettu 745i, joka kuului aikansa turbopioneereihin. Ensimmäisen 7-sarjan taival päättyi vuonna 1986, kun E32-koodilla tunnettu seuraaja lanseerattiin. 750i-huippuversiossa nähtiin jopa Saksan ensimmäinen V12 sitten 1930-luvun päivien. Ercole Spadan piirtämät linjat kestivät hyvin aikaa, ja auto haastoi Ässämersun ja kumppanit menestyksekkäästi 1980-luvun nousukauden aikana.

Ensimmäisestä E23-korisesta Seiskasta tuotiin markkinoille myös ahdettu 745i, joka kuului aikansa turbopioneereihin.
Ensimmäisestä E23-korisesta Seiskasta tuotiin markkinoille myös ahdettu 745i, joka kuului aikansa turbopioneereihin. (Kuva BMW)

Mercedes teki 1990-luvun alussa esitellystä S-luokasta korostetun massiivisen, ja iso Mersu istui huonosti juppivuosien jälkeiseen lama-aikaan. BMW päätyi toisenlaiseen strategiaan, ja niinpä vuonna 1994 esitelty kolmannen sukupolven Seiska oli hillityn tyylikäs. E38-korimalli tarjosi eleganssin lisäksi autohistorian ensimmäisen navigaattorin, ja auto nähtiin valkokankaalla jopa James Bondin kulkupelinä.

Seitsemän vuotta myöhemmin baijerilaismerkin ystävillä riitti sulattelemista, kun radikaali E65 tuotiin markkinoille. Uuden vuosituhannen Seiska näytti edeltäjiensä rinnalla lähinnä ufolta, mutta rohkeasti muotoiltu luksusauto kävi silti hyvin kaupaksi erityisesti Kiinassa ja USA:n markkinoilla.

Vuonna 2008 palattiin jälleen hillitympään tyyliin, kun F01-Seiska lanseerattiin. Tässä korimallissa nähtiin ensimmäistä kertaa kolmella turbolla ahdettu diesel. F01 väistyi nykyisen G11:n tieltä toissasyksynä, kun kuudennen sukupolven 7-sarja esiteltiin Frankfurtin autonäyttelyssä. Muotoilu oli kovin tutun oloista, mutta kuorten alla tapahtui enemmän. Nykyisen Seiskan korirakenteessa käytetään nimittäin hiilikuitua Bemarin i3– ja i8-mallien tavoin.

Baijerilaismerkin ystävillä riitti sulattelemista, kun radikaali E65 tuotiin markkinoille.
Baijerilaismerkin ystävillä riitti sulattelemista, kun radikaali E65 tuotiin markkinoille. (Kuva BMW)

Nyt 7-sarjan 40-vuotista taivalta juhlistetaan tämänvuotisessa Frankfurtin näyttelyssä esiteltävällä erikoismallilla, joka kantaa Edition 40 Jahre -nimeä. Autoa valmistetaan vain 200 kappaletta Saksan Dingolfingin tehtaalla, jossa Seiska on ollut tuotannossa jo vuodesta 1977 lähtien.

Erikoisversiota saa joko Petrol Mica -metallivihreänä tai mattapintaisena Frozen Silverinä BMW:n Individual-osastolta. Autossa on vakiona urheilullisuutta painottava M Sport -paketti, ja ulkonäkö viimeistellään kiiltävillä Shadow Line -listoilla sekä 20-tuumaisilla Individual-vanteilla. Lisäksi keskipilarissa ja ovikynnyksissä on erikoismallin statuksesta kertovat merkit.

Sisätiloihin saa valkoista nahkaa joko ruskeaan tai mustaan yhdistettynä. Etumatkustajien mukavuusistuimet kuuluvat vakiovarusteisiin, ja juhlamallissa on lisäksi erityiset lattiamatot, valkoiset tyynyt sekä laatta kojelaudassa. Auton myynti alkaa lokakuussa, ja erikoismallia tarjotaan sekä lyhyellä että pitkällä akselivälillä ja kaikilla 7-sarjan moottorivaihtoehdoilla, pistokehybridi mukaan lukien.

Kommentoi Facebookissa