Brasilian mädän lihan skandaali koskettaa Suomea – kauppaketjut tarkistavat kylmäaltaansa

SOK:n vähittäiskaupan lihavalikoimissa on ollut kaksi brasilialaista tuotetta eli naudan sisä- ja ulkofile.

SOK:n vähittäiskaupan lihavalikoimissa on ollut kaksi brasilialaista tuotetta eli naudan sisä- ja ulkofile. (Kuvituskuva Fotolia)

Marketeissa on ollut myynnissä brasilialaista naudan sisä- ja ulkofilettä, ravintoloissa myös broileria.

LIHASKANDAALI Maailmaa on viime päivinä kuohuttanut Brasiliassa paljastunut lahjontaskandaali. Maan kaksi suurinta lihantuottajaa JBS sekä BRF – useiden pienempien tuottajien lisäksi – ovat jo vuosia lahjoneet poliitikkoja ja viranomaisia. Poliisin mukaan muun muassa sertifikaatteja on väärennetty.

Lahjonnan tarkoituksena on mädän ja salmonellaa sisältävän lihan viennin mahdollistaminen ulkomaille, myös Euroopan markkinoille. Brasilia vie vuosittain siipikarjan lihaa lähes 7 miljardin dollarin arvosta ja naudanlihaa 5,5 miljardin dollarin edestä. Tullin tilastojen mukaan vuonna 2015 Brasiliasta tuotiin Suomeen lihaa ja lihatuotteita 15,7 miljoonan euron arvosta.

Brasilialainen pihvi tuli helsinkiläisiin ravintoloihin jo 1990-luvulla. Kuusi vuotta sitten se ilmestyi myös sekä S-ryhmän että Keskon kauppojen kylmäaltaisiin, mutta Kesko lopetti tuonnin lihan laatuongelmien vuoksi. Kesko selvittää kuitenkin vielä asiaa, onko brasilialaista lihaa voinut päätyä jotain muuta reittiä K-kauppoihin.

Lidlin valikoimiin ei tiettävästi kuulu brasilialainen liha eikä suomalaistoimijoista myöskään HKScan tuo sitä Suomeen.

Brasilialainen pihvi tuli ravintoloihin jo 1990-luvulla ja kuuden vuoden ajan sitä on saanut myös kotona grillattavaksi.
Brasilialainen liha tuli ravintoloihin jo 1990-luvulla ja kuuden vuoden ajan sitä on saanut myös kotona grillattavaksi. (Kuva Fotolia)

Broilerituotteita ei kaupoista löydy, mutta S-ryhmän HOK-Elannon reilusta sadasta ravintolasta pääasiassa pikaruokaravintolat ovat käyttäneet myös brasilialaista broilerinlihaa.

Kuningaskuluttaja-ohjelman vuosi sitten tekemän selvityksen mukaan brasilialaista broilerinlihaa ovat käyttäneet muun muassa lounasravintoloihin keskittynyt Fazer Amica sekä S-ketjun ravintoloista Amarillo ja silloinen Fransmanni, joiden tarjonnassa on ollut myös brasilialaista nautaa. Fazer Amica on ilmoittanut lopettaneensa brasilialaisen broilerin käyttämisen vuoden vaihteessa.

Ulkomaisen lihan osuus S-ryhmässä on kaiken kaikkiaan noin kolme prosenttia.

– Olemme selvittäneet koko päivän tilannetta. Meillä on vähittäiskaupan lihavalikoimissa kaksi brasilialaista tuotetta eli naudan sisä- ja ulkofile. Nämä tuotteet on jäljitettävissä teurastamoille asti. Nyt käymme läpi tätä ketjua ja tarkistamme, että onko toisessa päässä epäilyjä, SOK:n kaupallinen johtaja Ilkka Alarotu selvitti Yleisradiolle.

Maa- ja metsätalousministeriössä brasilialainen lihaskandaali otetaan vakavasti. Nyt on selvitettävä toiminnan laajuus ja kuinka paljon asia koskettaa Suomea. Ketjut ovat tehneet myös omia tarkastuksiaan lihaerille, tutkinnan uskotaan antavan selvyyttä asiaan ensi viikon kuluessa. Ministeriö suositteleekin kotimaista lihaa, joka on huomattavasti brasilialaista tuontilihaa turvallisempaa ja paremmin valvottua.

Muutama vuosi sitten suomalaiset söivät brasilialaisia pihvejä ennätykselliset 3,5 miljoonaa kiloa, kun Brasilian osuus Suomeen tuodusta naudanlihasta oli noin kolmannes. Suunta on kuitenkin ollut laskeva. Vuonna 2015 lihan ja lihatuotteiden osuus Brasilian tuonnista oli 2,8 prosenttia, edellisestä vuodesta pudotusta oli 17 prosenttia.

  • Finnwatchin dokumentin ”Brasilialaisen lihan kääntöpuoli” löydät tästä.

Kommentoi Facebookissa