AUTOT Verottomana 2,4 miljoonan euron hintainen Bugatti Chiron kuuluu maailman tehokkaimpiin ja nopeimpiin hyperautoihin. Bugattin W16-moottorista irtoaa neljän turbon ansiosta peräti 1500 hevosvoimaa, ja vääntöä on vähintään yhtä massiiviset 1600 newtonmetriä. VW-konsernin kruununjalokivi pinkaisee näillä voimavaroilla alle 2,5 sekunnissa nollasta sataan, ja huippunopeuskin on reilusti yli 400 km/h.
Kun auton hinta ja tekniikka ovat tätä luokkaa, myös huoltoon ja ylläpitoon on satsattu tavallista enemmän. Chironin omistajien käytössä on Bugattin kolme ”lentävää tohtoria”, jotka saapuvat tarvittaessa auton luo minne tahansa päin maailmaa ja paikallistavat siinä piilevän vian. Yhden tohtorin vastuualueena on Eurooppa sekä Venäjä, ja toinen on erikoistunut Lähi-idän ja Aasian sekä Tyynenmeren alueisiin. Kolmas tohtori huolehtii puolestaan pohjoisamerikkalaisista asiakkaista.
Tässä ei ollut kuitenkaan vielä kaikki. Bugatti-tohtorit pystyvät nimittäin näkemään etänä jo ennen auton luo saapumistaan, mikä siinä on vikana. Tämä on mahdollista jokaiseen Chironiin asennetun telemetriajärjestelmän avulla, joka valvoo auton tuhansia ohjearvoja. Systeemi pystyy välittämään ne takaisin tehtaalle reaaliaikaisesti, eli järjestelmä on samanlainen kuin esimerkiksi Formula 1:ssä ja DTM-ratasarjassa.

Katuautoissa vastaavaa telemetriasysteemiä ei ole kuitenkaan vielä nähty. Lähimmäksi pääsee Bugattin kilpailijana toimiva ruotsalainen Koenigsegg, jonka perustaja ja pääomistaja pystyy näkemään kaikkien valmistamiensa autojen liikkeet tätä tarkoitusta varten luodun sovelluksen avulla. Bugatti pitää telemetriajärjestelmäänsä omana versionaan verkottuneesta autosta, ja se tuo valmistajalle selviä säästöjä sekä rahassa että ajassa.
Niinpä esimerkiksi Persianlahden alueella majailevan Chironin kohdalla saatiin selville jo ennen 6000 kilometrin mittaiselle lennolle lähtöä, että yhdessä auton renkaista oli vajaat ilmanpaineet. Bugattin telemetriasysteemi pystyy näkemään myös auton sijainnin, jos se joutuu pitkäkyntisten käsiin. Järjestelmä osaa lisäksi varoittaa Chironin omistajaa ja valmistajaa esimerkiksi silloin, jos hyperautoa ollaan lastaamassa rekan kyytiin.
Bugattin telemetriasysteemi on pakattu noin kenkälaatikon kokoiseen alumiinirasiaan. Rasian sisällä on elektroniikkaa ja radiolähettimiä, jotka viestivät Bugattin päämajalle mobiiliteknologian avulla. Ranskan Elsassissa pääkonttoriaan pitävä merkki hyödynsi telemetriaa jo vuonna 2004 lanseeratussa Veyronissa, mutta nykyinen versio on astetta kehittyneempi reaaliaikaisuutensa myötä.
Chironin omistajat arvostavat Bugattin tarjoamaa yksilöllistä palvelua, jota he ovat tottuneet saamaan myös muilla elämänalueilla. Useimmilla Bugatti-asiakkailla on sen verran mittava autokokoelma, että he eivät muutenkaan pystyisi vahtimaan jatkuvasti jokaista keräilykappalettaan. Bugattin telemetriajärjestelmä ja tarvittaessa aina paikalle saapuva mekaanikko tuovat mukavasti mielenrauhaa, josta on toki maksettukin kalliisti Chironia ostettaessa.
- Lähde Carscoops
Kommentoi Facebookissa