Demarit saivat viimein presidenttiehdokkaan – Tuula Haatainen lähtee kisaan

SDP:n kansanedustaja ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Tuula Haatainen on mukana presidenttikisassa.

SDP:n kansanedustaja ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Tuula Haatainen on mukana presidenttikisassa. (Kuva Tuula Haataisen verkkosivut)

Kansanedustaja linjaa itsensä presidenteistä lähemmäs Tarja Halosta kuin Sauli Niinistöä.

PRESIDENTINVAALIT Suurista puolueista SDP:llä on ollut poikkeuksellisia vaikeuksia löytää omaa presidenttiehdokastaan, kun muun muassa Eero Heinäluoma ja Jutta Urpilainen kieltäytyivät.

Tilanteeseen on varmasti vaikuttanut lähes ylivoimaiselta tuntuva kilpailutilanne, kisaan ilmoittautuneista presidentti Sauli Niinistöllä ei tunnu tällä hetkellä olevan varteenotettavaa vastustajaa. Keskustan ehdokas on Matti Vanhanen, vihreiden Pekka Haavisto ja vasemmistoliiton Merja Kyllönen. RKP valitsi presidenttiehdokkaakseen Nils Torvaldsin. Kristillisdemokraateista odotetaan vaaleihin lähtevän Sari Essayah, perussuomalaisten mahdollinen presidenttiehdokas ei selvinnyt riitaisassa puoluekokouksessa.

Tuula Haatainen on nyt ensimmäisenä ilmoittautunut tavoittelemaan SDP:n presidenttiehdokkuutta. Hän kirjoittaa asiasta tänään julkaistussa blogissaan.

– Tasavallan presidentti ei toimi pelkästään ulko- ja turvallisuuspolitiikan, vaan myös kansakunnan arvojohtajana. Tällaisena aikana tarvitaan inhimillistä näkemystä ja maanläheistä otetta. Olen tehnyt työtä koko elämäni kansalaisjärjestöissä ja politiikassa sosiaalisen oikeudenmukaisuuden, ihmisarvon ja yhdenvertaisuuden puolesta, Haatainen perustelee ratkaisuaan.

Tuula Haatainen on profiloitunut sote-uudistuksen arvostelussa näkyvästi sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajana. Haataisen ratkaisusta ensimmäisenä kertoneen Lännen Median haastattelussa hän linjaa itsensä aikaisemmista presidenteistä lähemmäs Tarja Halosen kuin Sauli Niinistön linjaa.

– Halonen painotti vahvasti kestävää kehitystä, ympäristökysymyksiä, globaalin eriarvoisuuden ja köyhyyden vähentämistä ja sitä, että Suomi ei eristäytyisi vaan olisi aktiivinen kansainvälisillä foorumeilla. Kun vertaan Niinistön ja Halosen linjoja toisiinsa, kallistun kyllä Halosen linjalle.

Kansanedustaja Tuula Haatainen on toiminut aikaisemmin muun muassa opetusministerinä sekä sosiaali- ja terveysministerinä. Vuonna 2012 hän jäi SDP:n presidenttiehdokkaan esivaaleissa toiseksi Paavo Lipposelle saaden 22 prosentin ääniosuuden.

Tuula Haataisen ilmoituksen jälkeen myös SDP:n kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta tiedotti lähtevänsä tavoittelemaan puolueen presidenttiehdokkuutta.

– Aion kampanjassani puhua vakaudesta, sotilaallisesta liittoutumattomuudesta, hyvistä naapuruussuhteista sekä Suomen roolista osana Pohjolaa. Pohjoismaat ovat monella mittarilla mitattuna huikea menestystarina, mikä ei ole sattumaa, vaan määrätietoisen yhteiskuntapolitiikan tulosta. Pidän tärkeänä myös perusteellista keskustelua globaalista oikeudenmukaisuudesta, taloudesta, kestävästä kehityksestä ja ihmisoikeuksista.

Maarit Feldt-Ranta on kolmannen kauden kansanedustaja. Hän on toiminut aiemmin SDP:n puoluesihteerinä ja on tällä hetkellä puolueen varapuheenjohtaja.

Myös kansanedustaja Sirpa Paatero on päättänyt lähteä SDP:n puheenjohtajakisaan mukaan. Paatero on ollut kaksitoista vuotta eduskunnassa ja toiminut myös kehitys- ja omistusohjausministerinä.

  • EDIT 10.30 ja 13.00: Lisätty Maarit Feldt-Rannan sekä Sirpa Paateron ilmoitukset

Kommentoi Facebookissa