Eduskuntavaalien ennakkoäänestys alkoi – ennakkoon voi äänestää missä tahansa ennakkoäänestyspaikassa

Vaalipäivänä 2. huhtikuuta kaikki äänestyspaikat ovat avoinna kello 9–20. (Kuvituskuva Fotolia)

Jokaisella Suomen kansalaisella, joka viimeistään vaalipäivänä täyttää 18 vuotta, on oikeus äänestää.

EDUSKUNTAVAALIT Eduskuntavaalit toimitetaan 2. huhtikuuta 2023. Vaaleissa äänioikeutetut Suomen kansalaiset valitsevat 200 kansanedustajaa neljä vuotta kestävälle vaalikaudelle.

Tuloksen perusteella selviää myös Suomen tuleva pääministeripuolue. Eri gallupien perusteella hienoisessa johdossa on kokoomus puheenjohtajanaan Petteri Orpo, mutta erittäin lähellä suosiossa ovat myös SDP ja nykyinen pääministeri Sanna Marin sekä Riikka Purran johtamat perussuomalaiset.

Eduskuntavaaleja varten Suomi on jaettu 13 vaalipiiriin. Vaalipiireittäin valittavien kansanedustajien määrä riippuu siitä, mikä on vaalipiirissä asuvien Suomen kansalaisten lukumäärä kuusi kuukautta ennen vaaleja. Ahvenanmaan vaalipiiristä valitaan kuitenkin aina yksi kansanedustaja.

Jokaisella Suomen kansalaisella, joka viimeistään vaalipäivänä täyttää 18 vuotta, on oikeus äänestää eduskuntavaaleissa. Ilmoitus äänioikeudesta on tullut Digi- ja väestötietovirastolta joko kirjeenä kotiin tai sähköisesti Suomi.fi-palveluun. Äänioikeusilmoitukseen on merkitty vaalipäivän äänestyspaikka. Liitteenä on myös luettelo oman vaalipiirin ennakkoäänestyspaikoista.

Äänestää voi vain omassa vaalipiirissä ehdokkaana olevaa henkilöä. Äänestäjän on esitettävä selvitys henkilöllisyydestään niin vaalipäivän äänestyksessä kuin ennakkoäänestyksessäkin. Henkilöllisyyden voi todistaa virallisella kuvallisella asiakirjalla, kuten ajokortilla tai poliisin myöntämällä henkilökortilla ja passilla.

Eduskuntavaalien ennakkoäänestys kotimaassa alkaa keskiviikkona 22.3. ja päättyy tiistaina 28.3. Äänioikeutettu voi äänestää ennakkoon missä tahansa yleisessä ennakkoäänestyspaikassa kotimaassa tai ulkomailla. Ulkomailla ennakkoäänestys toimitetaan 22.–25.3., mutta monissa ulkomaan ennakkoäänestyspaikoissa äänestysajanjakso on tätä lyhyempi.

Vaalipäivänä 2. huhtikuuta kaikki äänestyspaikat ovat avoinna kello 9–20. Vaalipäivänä saa äänestää vain äänioikeusilmoitukseen merkityssä äänestyspaikassa.

Ennakkoäänten laskenta aloitetaan jo vaalipäivän äänestyksen ollessa käynnissä. Vaalipäivän äänten laskenta aloitetaan heti vaalihuoneistojen sulkeuduttua. Laskentaa koskevia alustavia tietoja julkaistaan kello 20 alkaen, jolloin ennakkoäänten laskennan on tarkoitus olla valmis. Vaalien alustavat tulokset valmistuvat illan ja yön aikana.

Vaaleissa valittu eduskunta aloittaa työnsä tiistaina 11. huhtikuuta.

Lue myös: Mediassa Sanna Marin näkyy puoluejohtajista eniten – perussuomalaisista puhutaan paljon

Kommentoi Facebookissa