Energianeuvonnan vinkit talon yhtiökokoukseen – ”Vesi- ja energiakustannukset muodostavat hoitokuluista 30‒40 prosenttia”

Taloyhtiössä olisi hyvä päättää tavoiteltavasta sisälämpötilasta ja viestiä tämä myös huoltoyhtiölle.

Taloyhtiössä olisi hyvä päättää tavoiteltavasta sisälämpötilasta ja viestiä tämä myös huoltoyhtiölle. (Kuva Fotolia)

Yhtiökokouksessa päätetään jokaisen huoneiston omistajan omaisuudesta.

TALOYHTIÖT Taloyhtiöiden yhtiökokoussesonki on käynnistymässä. Muutama keskeinen energiavinkki auttaa uudet hallitustulokkaat alkuun ja toimii kertauksena vanhoille.

Yhtiökokoukseen kannattaa jokaisen asukkaan osallistua, vaikka ei kuuluisi taloyhtiön hallitukseen eikä hallitusvastuukaan kiinnostaisi. Yhtiökokouksessa kuitenkin päätetään jokaisen huoneiston omistajan omaisuudesta.

Ainakin seuraavat asiat taloyhtiön vanhan hallituksen olisi hyvä esitellä taloyhtiön yhtiökokouksessa ja uuden hallituksen on niin ikään syytä laittaa nämä korvan taakse.

‒ Taloyhtiön toimintakertomukseen on tärkeää kirjata tiedoksi lämmön, kiinteistösähkön ja veden kulutustiedot. Lämmönkulutuksen toteutuneen tiedon lisäksi pitäisi esittää niin sanottu normitettu eli lämpötilakorjattu lämmönkulutus, joka tekee mahdolliseksi eri lämmityskausien kulutusten vertaamisen keskenään, muistuttaa asiantuntija Teemu Kettunen Motivasta.

Lisäksi olisi hyvä esittää lämmön ja kiinteistösähkön vertailutiedot samanikäisiin tai vastaaviin kiinteistöihin. Etelä-Suomessa 1960‒1990-luvuilla rakennettujen kerros- ja rivitalojen lämpöindeksi on tyypillisesti 45‒65 kWh/m3/v. Keski-Suomessa kulutus on noin 10‒15 prosenttia ja Pohjois-Suomessa 25‒30 prosenttia suurempi kylmemmän ilmaston seurauksena.

‒ Tyypillisesti vesi- ja energiakustannukset muodostavat taloyhtiön hoitokuluista 30‒40 prosenttia, joten kyse on taloudellisesti tärkeästä asiasta. Kun näiden tekijöiden merkittävyys ja se, että kyse on jokaisen omistajan ja asukkaan rahoista, viestitään selkeästi, motivaatio kiinnittää huomiota käyttäytymistapoihin kasvaa, Kettunen jatkaa.

Taloyhtiön hallituksen olisi hyvä seurata kulutustasoja säännöllisesti. Yhtiökokouksen jälkeisessä hallituksen järjestäytymiskokouksessa kannattaa vastuuttaa yksi hallituksen jäsen tai vaihtoehtoisesti isännöitsijä seuraamaan kulutustasoja ja raportoimaan hallituksen kokousten yhteydessä kulutuksessa tapahtuvista mahdollisista poikkeamista. Näin havaitaan nopeasti vaikkapa sulanapitolämmityksen vikaantumisesta aiheutuva roima kulutuksen kasvu tai osataan lähteä etsimään muita kulutuksen kasvun syitä.

Kettusen mukaan taloyhtiössä olisi hyvä päättää tavoiteltavasta sisälämpötilasta ja viestiä tämä myös huoltoyhtiölle. Joko hallitus tai yhtiökokous voi tehdä tämän päätöksen. Energiatehokas sisälämpötila on noin 20‒22 astetta, mutta muun muassa vetoisuus ja asukkaiden ikärakenne voivat vaikuttaa siihen, mikä sisälämpötila koetaan miellyttäväksi.

Vetoisat olosuhteet tuntuvat selvästi vedottomampia kylmemmiltä, joten esimerkiksi ikkunoiden tiivisteiden kuntoon kannattaa kiinnittää huomiota. Asukkaille on myös hyvä toimittaa tiedotteita ilmanvaihdon ja termostaattien oikeanlaisesta käytöstä.

Motiva suosittelee taloyhtiöiden hallitusten jäsenille myös maksuttoman energiaeksperttikurssin käymistä. Energianeuvonta-organisaatiot järjestävät kursseja muun muassa pk-seudulla ja Tampereella sekä verkkokurssina.

Lue myös: Joka neljäs taloyhtiö kaavailee sähköautojen latausjärjestelmää – yhtä lailla rivitalot kuin kerrostalotkin

Kommentoi Facebookissa