Entinen SM-liigajyrä uskoo jääkiekon Mestarien liigan CHL:n nousuun

Janne Hauhtonen rymisteli kansainvälisillä kentillä aikoinaan muun muassa ruotsalaisen Brynäsin pelipaidassa.

Janne Hauhtonen rymisteli kansainvälisillä kentillä aikoinaan muun muassa ruotsalaisen Brynäsin pelipaidassa. (Kuva AOP)

Janne Hauhtosen mukaan suomalaisten joukkueiden ainoa mahdollisuus kehittyä on kansainvälistyminen.

JÄÄKIEKKO Urallaan muun muassa JYP:iä, HIFK:ta, Brynäsiä ja Jokereita edustanut ex-hyökkääjätähti Janne Hauhtonen nauttii nykyään opiskeluntäytteisestä päivärytmistä. Hauhtonen on ehtinyt pänttäämisen lomassa seurata tiiviisti suomalaista jääkiekkokeskustelua.

Hänen mukaansa suomalaisten joukkueiden ainoa mahdollisuus kehittyä on kansainvälistyminen. Tässä jääkiekon Mestarien liiga CHL on ex-hyökkääjän mukaan avainasemassa.

– Kotoisessa Liigassa tulee jossain välissä eittämättä rajat vastaan. Jos suomalaisjoukkueet haluavat nousta taloudellisesti ja urheilullisesti seuraavalle tasolla, on CHL mielestäni paras reitti tällä hetkellä, Hauhtonen uskoo.

Hauhtosen mukaan kansainväliset kohtaamiset tuovat myös pelaajille tarvittavaa muutosta rutiineihin.

– Omasta kokemuksesta tiedän, että samoja jengejä vastaan hinkkaaminen viikosta toiseen voi joskus aiheuttaa motivaatio-ongelmia. Kansainväliset kohtaamiset CHL:ssä toivat ainakin omaan pelaamiseen ihan uutta kipinää, hän muistelee.

– Muistan hyvin itse, että jokainen pelaaja odotti näitä pelejä vesi kielellä. CHL-peleillä oli täysin omanlaisensa fiilis. Kaikilla oli halu näyttää oma osaamisensa, 12 A-maaottelua urallaan pelannut Hauhtonen muistelee.

Hauhtonen myöntää, että CHL:llä on vielä pitkä matka esimerkiksi jalkapallon vastaavan turnauksen kaltaiseksi, mutta uskoo, että tulevaisuus tulee näyttämään valoisalta.

– Itselläni ei ole mitään pahaa sanottavaa CHL:stä. Koska suuri osa sarjan peleistä käydään juuri kotimaisen liigan alla, se hitsaa joukkueita erinomaisesti kasaan. Reissut vieraisiin jääkiekkokulttuureihin lisäävät joukkueen yhtenäisyyttä ja antavat virtaa koko joukkueelle, Hauhtonen tietää.

– Todennäköisesti CHL ei vielä ole järjestäjilleen ollut mikään kultakaivos, mutta jokainen projekti ottaa aikansa. Olen varma, että kansainväliselle turnausmuotoiselle seurajoukkuekilpailulle on Euroopassa selvä tilaus. Täytyy vain olla kärsivällinen ja jaksaa tehdä töitä sarjan eteen.

HIFK:ssa kaudella 2005–2006 tehot 19+27 värkännyt Hauhtonen viettää nykyään aikaa markkinoinnin opiskeluiden parissa. Opiskeluiden päätös siintää vuoden lopussa.

– Sain urallani pelata useissa suomalaisissa huippujoukkueissa, sekä pääsin kurkistamaan jokaisen pikkupojan unelmaa Columbuksen NHL-organisaatiossa, joten sain jääkiekolta paljon oman urani aikana. Nyt on sitten aika panostaa siviilielämään ja opiskelu on ollut mainio alku urheilu-uran jälkeisessä elämässä, ex-liigahyökkääjä päättää.

Kommentoi Facebookissa