Etelätuuli voimistuu merialueilla paikoin myrskylukemiin – myös maa-alueilla voimakkaita puuskia

Matalapaineen yhteydessä esiintyy myös merenkulkua haittaavia poikkeuksellisen korkeita aallokkoja.

Matalapaineen yhteydessä esiintyy myös merenkulkua haittaavia poikkeuksellisen korkeita aallokkoja. (Kuva Fotolia)

Maanantain vastaisen yön ja päivän aikana saadaan voimakkaita tuulia maan etelä- ja keskiosassa.

SÄÄTILA Ilmatieteen laitoksen tekemän ennusteen mukaan syvä matalapaine lähestyy maatamme sunnuntai-iltana lounaasta. Siinä yhteydessä etelätuuli voimistuu merialueilla paikoin myrskylukemiin ja on maa-alueillakin maan etelä- ja keskiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa puuskissa voimakasta.

Todennäköisimmin myrskypuuskia esiintyy maan eteläosassa, mutta paikoin myös maan keskiosassa maanantain vastaisesta yöstä maanantaipäivään saakka.

– Myrskypuuskat voivat aiheuttaa yön aikana jonkin verran vahinkoa. Kaatuneita puita siellä täällä ja sähkökatkoksia, sanoo päivystävä meteorologi Nina Karusto.

Matalapaineeseen liittyy myös melko runsaita sateita. Sademäärät ovat yleisesti 5–15 mm, ja runsaimmat sateet painottuvat maan etelä- ja länsiosaan, missä kertymät voivat olla paikoin jopa 30 mm/vrk. Sateet tulevat maan etelä- ja keskiosassa pääosin vetenä, idässä voi tulla ajoittain räntää. Kainuussa, Koillismaalla ja Lapissa sade tulee räntänä tai lumena. Lapissa lumikertymät ovat paikoin yli 10 cm.

Matalapaineen yhteydessä esiintyy läntisillä merialueilla myös kovaa yli nelimetristä aallokkoa ja meriveden ennustetaan kohoavan erittäin korkealle Saaristomeren ja korkealle Pohjanlahden rannikolla.

Lue myös: Alkutalvi on ollut hyvin leuto – mutta yksittäinen leuto talvi ei ole merkki ilmaston lämpenemisestä

Kommentoi Facebookissa