”Haloo avaruus, täällä Heureka!” – Avaruuspäivässä otetaan suora yhteys ISS-avaruusasemalle

Heurekan avaruuspäivässä otetaan suora videopuhelu italialaiseen avaruuslentäjään Paolo Nespoliin.

Heurekan avaruuspäivässä otetaan suora videopuhelu italialaiseen avaruuslentäjään Paolo Nespoliin. (Kuva ESA/NASA)

Avaruuslentäjä Paolo Nespoli kertoo elämästä avaruudessa ja vastailee suomalaisten kysymyksiin.

AVARUUS Millaista on elämä avaruudessa? Mitä kuuluu avaruuslentäjän arkipäivään? Kuinka rakennetaan toimiva spektrometri? Entä mitä tehdään Euroopan avaruusjärjestössä ESA:ssa?

Muun muassa näihin kysymyksiin saadaan vastaukset Heurekan avaruuspäivässä, jota vietetään 4. joulukuuta. Päivä huipentuu videopuheluun, joka soitetaan ISS:n avaruusaseman avaruuslentäjä Paolo Nespolille. Puhelun aikana hän kertoo elämästä avaruudessa ja vastailee suomalaisten opettajien lähettämiin kysymyksiin.

Kokenut ESA:n astronautti on kansainvälisellä avaruusasemalla nyt kolmatta kertaa. Ensimmäisen kerran hän oli lyhyellä 15 päivän komennuksella vuonna 2007, jonka jälkeen hän vietti kuusi kuukautta avaruudessa 2010–2011. Kolmannelle viiden kuukauden mittaiselle avaruuslennolleen Nespoli lähti viime heinäkuussa. Viimeksi Heurekassa on otettu suora videoyhteys avaruuteen suomalaissukuiseen astronautti Tim Kopraan keväällä 2016.

Luvassa on koko päivän ajan avaruusaiheisia työpajoja, planetaarioelokuvia ja paljon tietoa avaruudesta. Tietokirjailija Markus Hotakainen puhuu elämästä avaruudessa ja avaruusasemalla. Paikalla on myös asiantuntijoita Euroopan avaruusjärjestö ESA:sta ja Euroopan avaruusjärjestön opetusverkostosta Nordic ESERO:sta. He haluavat jakaa tietoa elämästä avaruudessa erityisesti koululaisille ja opettajille.

– Avaruuspäivä on jatkoa koululaisten avaruusviikoille, jotka järjestettiin edellisen kerran vuonna 2016. Se oli niin suosittu teema, että nyt päätimme järjestää avaruusaiheisen päivän kaikille kävijöille. Avaruuspäivän järjestäminen mahdollistui Heurekan ja Nordic ESERO:n yhteistyön ansiosta, Heurekan oppimispäällikkö Jutta Kujasalo toteaa.

Avaruuspäivän aikana tiedekeskuksessa päästään tutkimaan linnunrataa, pimeää ainetta ja maailmankaikkeutta. Jättimäisellä pallolla voi ihastella eksoottisia revontulia ja työpajoissa rakennetaan spektrometreja ja aurinkokelloja. Planetaariossa sukelletaan mystiseen maailmankaikkeuteen ja upotaan pimeän aineen syövereihin.

Avaruuspäivässä on myös mahdollisuus tutustua Aalto-yliopiston satelliittihankkeisiin ja niissä työskentelevien tutkijoiden ja insinöörien työhön. Helsingin observatorion väki perehdyttää kävijöitä tähtitieteen sisältöihin. Päivän päätteeksi otetaan suora videoyhteys ISS:n avaruusasemalle. Yhteys avaruusasemalle luodaan Suomen ja Heurekan lisäksi samaan aikaan Tsekeistä, Italiasta ja Itävallasta.

  • Voit lukea lisää avaruuspäivästä ja aikatauluista täältä

Kommentoi Facebookissa