USA PRESIDENTINVAALIT Hän itse toteaa tärkeimmäksi tehtäväkseen olla äiti, hän ojentaa suorasukaisen humoristisesti miestään, hän kamppailee johdonmukaisesti tärkeiksi kokemiensa asioiden puolesta, hän räppää rennosti autossa ja halaa lämpimästi presidentti George W. Bushia.
Viime viikolla Michelle Obama piti New Hampshiressa puheen, jota monet kommentaattorit pitivät yhtenä käynnissä olevan presidentinvaalien merkittävimmistä. Hyvin henkilökohtaisessa ja voimakkaassa kannanotossaan Michelle Obama painotti Donald Trumpin naista alistavien ja naisten ulkonäköä halventavasti arvostelevien puheiden olevan paitsi satuttavia, myös vahingollisia kasvaville tytöille ja pojille.
”Tällaisesta miehestä ei voi tulla Amerikan presidenttiä”, hän vetosi, ja kehotti äänestäjiä, olivat he sitten minkä tahansa puolueen kannattajia, antamaan äänensä Hillary Clintonille.
Michellen erityinen kyky herättää kuulijansa myös tunnetasolla saattaa hyvin merkitä, että riittävä määrä naisia, jotka muuten olisivat jättäneet kokonaan äänestämättä, äänestää Michellen ansiosta Hillary Clintonia.
Tukija suositumpi kuin ehdokas
Amerikan presidentinvaaleja seuranneet ovat kysyneet itseltään miksi vastakkain ovat ehkä kaikkein epäsuosituimmat ehdokkaat tarjolla olleista. Amerikkalaisten kannanotoissa on voinut havaita, että etenkin republikaanien, jotka sanovat olevan suorastaan mahdotonta äänestää Donald Trumpia, on silti vaikea taipua äänestämään myöskään Hillary Clintonia.
Osa amerikkalaisista on varmasti kaivannut mukaan ainakin ympäristöpuolue Green Partyn edustajaa Jill Steinia sekä Libertarian Partyn Gary Johnsonia. He olisivat varmasti tuoneet vaalikamppailuun lisää konkreettisempia asiakysymyksiä. Vähän on Suomessakaan kerrottu kyseisten puolueiden tavoitteista, eikä toisaalta esimerkiksi Barack Obamankaan ympäristösaavutuksista, joista viimeisin on ollut Havaijin luoteispuolella olevan maailman suurimman mertensuojelualueen Papahanaumokuakean laajentaminen peräti 1,5 miljoonan neliökilometrin laajuiseksi.
Amerikkalaisissa medioissa – sekä lehdistössä että tv-ohjelmissa – on kuitenkin hiukan ajatusleikin tapaan nostettu esiin kysymys, entä jos ehdokkaaksi olisikin asetettu nykyinen ensimmäinen nainen, Michelle Obama? Yhdysvaltojen ensimmäisen afroamerikkalaisen presidentin puoliso on toistuvasti kieltänyt tämän mahdollisuuden, myös puolisonsa Barack Obaman välityksellä.
Tyrmäys ei ole tukahduttanut kysymystä, sillä niin suurta kansansuosiota Michelle Obama tällä hetkellä nauttii ja niin ilmiselvästi erilainen vaihtoehto Michelle Obama olisi Hillary Clintonille. Wikileaksin vuodettujen sähköpostien mukaan jopa Clintonin omat kampanjajoukot pitävät ehdokkaansa parhaana mahdollisuutena sitä, että vastaan asettuu vielä epäsuositumpi Trump.
Vaikka molemmilla naisilla on yhteisenä taustanaan presidentin puolisona oleminen ja oikeustieteen opinnot, Michellellä tutkinto Harvardista ja Hillarylla Yalen yliopistosta, puhuttelevat he aivan eri tavalla kuulijoitaan.

Työläistaustasta ensimmäiseksi naiseksi
Michelle Obaman afroamerikkalaisuus ja työläistausta Chicagon mustien kaupunginosasta – isä työskenteli kaupungin vesilaitoksella ja äiti kotona – ovat jo poikkeuksellista First Lady -asemassa, mutta vasta hänen erityinen tilannetajunsa ja älykäs muuntautumiskykynsä, joka tuli esiin Barack Obaman vaalikamppailun kuluessa, on saanut poliittiset tarkkailijat ja toimittajat kysymään, voisiko myös hän tehdä saman kuin Hillary.
Amerikkalaiseksi tyyli-ikoniksikin Jackie Kennedyn tapaan tituleeratun Michellen on huomattu näpäyttelevän humoristisesti miehensä puutteista, mutta tosipaikan tullen puolustavan miestään leijonan lailla. Jopa niin terävästi, että ainakin elämäkerturit pitävät Michelleä jopa miestään älykkäämpänä. ”Minä olen perheen kyynikko. Barack on toivo-tyyppi”, hän on itse sanonut.
Esimerkiksi kun Obamien talokaupoissa nousi aikoinaan julkisuuteen epäselvyyksiä – joiden voitiin arvella johtavan presidentin kiitollisuudenvelkaan kiinteistömogulille – toimittajat kysyivätkin, miten asia oli voinut mennä Michellen silmien ohi.
Barack Obaman valinta lopulta presidenttiehdokkaaksi sai Michellen omaan tapaansa suorasukaisesti tokaisemaan, että ”vasta nyt voin olla todella ylpeä isänmaastani”. Tätä lausahdusta eivät poliittiset vastustajat ole vieläkään unohtaneet ja sanovat sen kertovan epäisänmaallisuudesta. Sittemmin Michelle on lähes joka puheessaan korostanut Yhdysvaltojen suurenmoisuutta, ja todennut isänmaallisuuden olevan myös oman maansa historian tuntemista.
Yksinkertainen vastaus
Miksei Michelle Obama siis voisi asettua presidenttiehdokkaaksi?
Valkoisen talon ensimmäisistä naisista kirjoittanut Kate Andersen Brower toteaa vastauksen olevan yksinkertainen, ”She doesn´t want to”.
Ja saattaakin olla, että ainakin osa siitä rentoudesta, josta nykyinen Michelle tunnetaan, kun hänet nähdään sosiaalisessa mediassa räppäämässä Missy Elliottin kanssa, laulamassa autossa suuren suosikkinsa Stevie Wonderin kappaleita tai halaamassa spontaanisti presidentti George W. Bushia, kumpuaa tiedosta, että pian presidentti Obaman kausi on ohi ja vapaampi elämä on odottamassa. Tyttäret, heinäkuussa 18 vuotta täyttänyt Malia Ann ja 15-vuotias Natasha, eivät vaadi enää äitinsä jatkuvaa läsnäoloa.
Ehkä rentous olla oma itsensä saa pontta myös hänen omista tavoitteistaan, jotka liittyvät aseiden suurempaan kontrolliin, rotujen väliseen tasa-arvoon ja vahvasti myös köyhyydessä elävien tyttöjen koulutukseen, elivät he sitten missä päin maailmaa hyvänsä.
Näitä tavoitteita voi varmasti ajaa määrätietoisemmin vapaana presidenttiyden taakasta.
Lähdekirjat:
- Christoph von Marschall; Michelle Obama (Minerva 2010)
- Kate Andersen Brower; First Women: The Grace and Power of America´s Modern First Ladies (HarperCollins 2016)
Alla The Late Late Show with James Cordenin lataama video First Lady Michelle Obama Carpool Karaoke, jossa Valkoisen talon tutustumiskierros saa riemukkaan käänteen. Video on saanut jo lähes 45 miljoonaa katselukertaa.
Kommentoi Facebookissa