Heli Laaksonen palkittiin Latviassa – runovuoropuhelu toi pronssipatsaan ja stipendin

Heli Laaksonen teki jokaisesta runoparista maalauksen tai installaation. (Kuva Miikka Lappalainen)

Heli Laaksonen käänsi Aleksandrs Čaksin ajattomat satavuotiaat runot ja kirjoitti niille vastausrunot lounaismurteella.

PALKINTO Runoilija Heli Laaksosen tämänsyksyinen teos Poimit sydämeni kirjahyllystä on runovuoropuhelu, joka syntyi kun Laaksonen löysi sattumalta latvialaisen modernistin Aleksandrs Čaksin satavuotiaat, ajattomat runot, käänsi ne, kirjoitti niille vastausrunot lounaismurteella ja maalasi runopareista esinekollaaseja

Teos julkaistiin myös Latviassa latviaksi ja on nyt palkittu Aleksandra Čaka Balva -taidepalkinnolla. Laaksonen sai kuvanveistäjä Andris Vārpan muotoileman pronssipatsaan ja stipendin. Palkintoperusteeksi lausuttiin Laaksosen luoma runouden ja kuvataiteen välinen vuoropuhelu, monivuotinen Latvia–Suomi -kulttuuriyhteistyö ja Aleksandrs Čaksin runojen suomennokset teoksessa. Runokirja ja näyttely nousivat myös Latvian yleisradion palkintoehdokkaaksi vuoden merkittävimpien kulttuuritapausten joukkoon.

Heli Laaksonen on suomentanut kirjaan viisitoista runoa Čaksilta ja kirjoittanut yhtä monta vastausrunoa. Jokaisesta runoparista Laaksonen on tehnyt lisäksi maalauksen tai installaation. Kuvista koostettu taide seuraa kirjan kannessa ja mukana taskussa. Näyttely on kiertänyt Latviassa ja Suomessa, seuraavaksi se on esillä Raumalla keväällä 2022.

Äänikirjassa Heli Laaksonen lukee omat runonsa, runoilijaparikseen hän on saanut lavarunoilija Harri Hertellin. Äänikirjan kuunteluoikeudet myy Suomi–Latvia -ystävyysseura Rozentāls-seura verkkokaupassaan. Toimintatapa on uudenlainen: kirjaa ei ole tarjottu lukuaikapalveluihin, joiden sopimusehtoja Laaksonen pitää niin kirjailijoille kuin kustantajillekin ahtaina.

Eurooppalaisiin modernisteihin kuuluvaa Aleksandrs Čaksia (1901–1950) on käännetty useille kielille, mutta ei aikaisemmin suomeksi. Mirja Hovilan käännöskokoelma Sydän jalkakäytävällä ilmestyi kuukautta myöhemmin.

Lue myös: Kirsi Kunnas -runopalkinto 2020 Heli Laaksoselle ja Niillas Holmbergille – ”Rohkeaa, elävää ja vaikuttavaa nykyrunoutta”

Kommentoi Facebookissa