Helsinki ei helly korvaamaan Hurstilta leikattua avustusta – lautakunta tyrmäsi 50 000 euron aloitteen

Heikki Hursti jatkaa vanhempiensa Veikko ja Lahja Hurstin aloittamaa työtä vähävaraisten auttamiseksi.

Heikki Hursti jatkaa vanhempiensa Veikko ja Lahja Hurstin aloittamaa työtä vähävaraisten auttamiseksi. (Kuva AOP)

Rockmuusikot ovat lahjoittaneet kohta jo lähes saman verran, mitä kaupunki on Hurstin tuesta leikannut.

HURSTINAPU Helsingin kaupunki leikkasi muutama vuosi sitten Veikko ja Lahja Hurstin Laupeudentyö ry:lle toimipisteen vuokraan ja ylläpitoon myöntämästään vuosiavustuksesta 50 000 euroa, summa putosi 150 000 eurosta 100 000 euroon. Yhdistyksen toiminnan pyörittämiseen tarvitaan vuosittain noin 250 000–300 000 euroa.

Järjestö aloitti toimintansa 1960-luvulla ja sen perusti sosiaalineuvos Veikko Hursti. Laupeudentyö ry:n toimintaa johtaa nykyisin Veikon poika Heikki Hursti. Yhdistys toimii jakamalla vaate- ja ruoka-avustuksia ympäri vuoden niitä tarvitseville sekä järjestämällä erilaisia tapahtumia. Näkyvimpiä ovat vähävaraisille ja syrjäytyneille suunnatut köyhien Linnanjuhlat sekä joulujuhla.

Helsingin kaupunginvaltuutettu Pia Kopra (ps) teki helmikuussa valtuustoaloitteen 14 eri puolueista tulevan valtuutetun allekirjoittamana ruoka-aputoiminnan turvaamiseksi.

”Hurstin valinta jakaa Helsingin Kalliossa ruokaa vähävaraisille keskiviikkoisin ja perjantaisin. Heikki Hurstin isän Veikko Hurstin vuonna 1967 aloittama toiminta on vaarassa loppua, vaikka esimerkiksi keskiviikkona 24.1.2018 kovassa lumisateessa ruokaa jonotti yli 2500 ihmistä Helsinginkadulla.”

Aloitetta käsiteltiin tiistaina Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunnassa, jossa ainoastaan perussuomalaisten valtuutettu Mari Rantanen kannatti lisärahoitusta. Lautakunta toteaa, että sosiaali- ja terveystoimialan edustajat ovat varmistaneet, että toiminnan jatkumiselle on riittävät taloudelliset edellytykset.

”Näin tehtiin viimeksi 20.3.2018 käydyssä neuvottelussa, jossa todettiin yksityisten lahjoitusten merkittävä kasvu.”

Pia Kopra on harmistunut siitä, että hyvää tahtoa ei tunnu löytyvän asian korjaamiseksi. Päätöksen perusteluissa todetaan, että yhdistys ei ole vaatinut oikaisua vuoden 2018 avustuspäätöksestä.

– Juttelin maanantaina Hurstin kanssa. Hänelle oli ilmoitettu sosiaalivirastosta, ettei aikaisempaan päätökseen voi hakea oikaisua. Hursti rehellisenä miehenä uskoi, että hänelle annettiin rehellistä tietoa, eikä hakenut oikaisua, Pia Kopra kommentoi asiasta ensimmäiseksi uutisoineelle Suomen Uutisille.

– Toinen perustelu oli yksityisten lahjoitusten merkittävä kasvu. Kaupunki ei voi vetäytyä vastuustaan omista köyhistä ja nälkäisistä kaupunkilaisistaan vetoamalla yksityisiin lahjoituksiin, Kopra kritisoi.

Kopran aloite käsitellään vielä kuitenkin kaupunginhallituksessa sekä kaupunginvaltuustossa. Yksityiset lahjoitukset ovat toki nousseet, sillä rockmuusikot ovat ryhtyneet paikkaamaan Helsingin kaupungin avustuksen leikkaamisen johdosta jäänyttä aukkoa.

Kaksi Hurstille hynää -tukikonserttia on kerännyt yhteensä noin 12 000 euroa, ja summan tuplasi toukokuun puolivälissä Helsingissä vieraillut amerikkalainen metallimusiikin legenda Metallica.

Ennen konserttia muusikot kutsuivat Heikki Hurstin tyttärensä kanssa takahuoneeseen, jossa bändi lahjoitti yllätyksenä Veikko ja Lahja Hurstin Laupeudentyö ry:lle 25 000 euroa.

  • Pääset tukemaan Hurstinapua klikkaamalla tästä
Metallimiehillä on hyvä sydän, Metallica lahjoitti Hurstin hyväntekeväisyystoimintaan 25 000 euroa.
Metallimiehillä on hyvä sydän, Metallica lahjoitti Hurstin hyväntekeväisyystoimintaan 25 000 euroa. (Kuva Hurstinapu)

Kommentoi Facebookissa