Hoivakodeissa ja senioritaloissa useita koronavirustartuntoja – myös monia kuolemantapauksia

Ikäihmisten hoivayksiköihin levinnyt koronavirus on johtanut myös asukkaiden kuolemaan.

Ikäihmisten hoivayksiköihin levinnyt koronavirus on johtanut myös asukkaiden kuolemiin. (Kuva Fotolia)

Viranomaiset muistuttavat omaisia ja läheisiä turvallisista vierailuista hoivakoteihin.

KORONAVIRUS Viime päivinä on uutisoitu useista koronavirukseen liittyvistä kuolemantapauksista sekä tartuntaryppäistä hoivakodeissa ja senioritaloissa eri puolilla Suomea.

Lauttasaaren senioritalo sekä Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimiala kertovat, että Lauttasaaren senioritalossa on 28 asukkaalla ja seitsemällä talon asukkaita hoitaneella henkilöllä todettu koronavirustartunta. Varotoimenpiteenä talon kaikki asukkaat ovat karanteenin omaisissa oloissa. Vierailut talossa eivät ole toistaiseksi mahdollisia.

Lauttasaaren senioritalossa asuu 107 ikääntynyttä asukasta, keski-iältään 87 vuotta. Asukkaat ovat vuokrasuhteessa. Talon toiminta perustuu asukkaiden omaehtoiseen ja itsenäiseen elämään, jota tarjolla olevat palvelut tukevat.

– Olen todella pahoillani tapahtuneesta. Normaalisti talon asukkaat liikkuvat ja hoitavat asioitaan itsenäisesti kodin ulkopuolella. Nyt joudumme rajoittamaan tätä ja vierailut asukkaiden kodeissa eivät ole mahdollisia, sanoo Lauttasaaren senioritalon toiminnanjohtaja Saija Toropainen.

Lauttasaaren senioritalo on yksityinen, Lauttasaaren vanhustentalosäätiön ylläpitämä senioritalo. Talon 56 asukasta saa kotihoitopalveluja kaupungin palvelusetelillä.

Juttuvinkki: Koronaan sairastuneiden sairaalahoidon tai kuoleman riski voi moninkertaistua – syynä ikä ja taustasairaudet

Myös Espoossa sijaitsevassa yksityisessä ikäihmisten hoivakodissa on todettu joukkotestauksen perusteella seitsemällä asukkaalla ja neljällä henkilökunnan jäsenellä koronavirustartunta. Tartunnan saaneet asukkaat on eristetty muista asukkaista ja tartunnan saaneet henkilökunnan jäsenet on määrätty eristykseen.

Aiemmin tänä syksynä rajattuja tartuntaketjuja on todettu kahdessa espoolaisessa hoivakodissa. Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymän alueella on ilmennyt myös koronavirukseen liittyvä hoivakodin asukkaan kuolema. Tapaukseen liittyvässä hoivakodissa on ollut vierailukielto, ja asukkaat ovat saaneet avun ja hoivan omiin huoneisiinsa. Yhteiset tilat eivät ole olleet käytössä. Lisäksi asukkaat ja henkilöstö on testattu laajasti.

Oulun kaupunki puolestaan kertoo, että kaupungissa on sunnuntaina ilmennyt uusi koronavirukseen liittyvä kuolemantapaus Jaarankartanon palvelukodissa. Kyseessä on toinen samassa yksikössä tapahtunut koronakuolema viikon sisällä. Aiemmin marraskuussa palvelukodissa oli tapahtunut työntekijöiden ja asukkaiden joukkoaltistuminen koronalle työntekijän oireettoman tartunnan vuoksi.

Myös Sodankylän kunnassa on jouduttu kokemaan koronaan liittyviä menehtymisiä, ikäihmisten hoivayksikköön levinnyt koronavirus on johtanut viiden asukkaan kuolemaan. Koronaan sairastuneita asukaita on ollut Nutukkaassa yhteensä 11 henkilöä, ja henkilöstön keskuudessa tartuntoja on todettu 10 henkilöllä.

Lue myös: Korona on ajanut monet vanhukset vaikeaan tilanteeseen – ”Kotihoidon käynnit on toteutettava”

Kommentoi Facebookissa