Hovioikeus tuomitsi Jari Aarnion 10 vuoden vankeuteen – ”Pasilan mies” määrättiin heti vangittavaksi

Vapaalla hovioikeuden tuomiota odottanut Jari Aarnio joutuu nyt takaisin vankilaan.

Vapaalla hovioikeuden tuomiota odottanut Jari Aarnio joutuu nyt takaisin vankilaan. (Kuva AOP)

Uusi näyttö antoi vahvaa lisätukea johtopäätökselle, että Aarnio on ollut ”Pasilan mies”.

TUOMIO Helsingin hovioikeus on antanut päätöksensä viime vuosien yhdessä erikoisimmista oikeudenkäynneistä. Syyttäjän mukaan niin sanotussa tynnyrijutussa Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio oli salaperäinen Pasilan mies, joka olisi johtanut rikollisorganisaatiota, joka kuljetti Hollannista Suomeen ja myi 791 kilon edestä hasista vuosina 2011–2013.

Helsingin käräjäoikeus oli tuominnut Aarnion 10 vuoden ehdottomaan vankeuteen törkeistä huumausainerikoksista ja useasta muusta rikoksesta. Oikeuden mukaan Aarnio on käyttänyt häikäilemättömästi väärin virka-asemaansa Helsingin huumepoliisissa ja näin syyllistynyt virassaan lukuisiin törkeisiin ja lievempiin virkarikoksiin.

Nyt Helsingin hovioikeus on antanut oman päätöksensä. Oikeuskäsittely päättyi viime kesänä, josta lähtien oikeus on kirjoittanut tuomiotaan. Käräjäoikeuden tuomio pysyi pääosin samana, Aarnio sai hovioikeudessakin 10 vuotta vankeutta.

Hovioikeus katsoi Aarnion syyllistyneen viiteen törkeään huumausainerikokseen sekä törkeään todistusaineiston vääristelemiseen, oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamiseen ja lukuisiin virkarikoksiin. Vapaalla tuomiota odottanut Aarnio joutuu näin takaisin vankilaan. Näin hovioikeus:

”Uudet todisteet ovat vahvistaneet sitä käräjäoikeuden johtopäätöstä, että Aarnio on ollut ´Pasilan miehen´ prepaid-liittymien ainoa käyttäjä. Kulunvalvontatiedot ja muut todisteet Aarnion liikkeistä sopivat paitsi toisiinsa myös liittymien televalvontatietoihin, useissa tapauksissa minuutin tarkkuudella. Liittymien paikantuminen Itä-Pasilassa sijaitseviin tukiasemiin on ollut erittäin vahvassa yhteydessä kulunvalvontatiedoista ilmeneviin Aarnion liikkeisiin Itä-Pasilan virastokeskuksessa. Eri todisteet ovat tukeneet ja täydentäneet toisiaan niin, että niistä on yhdessä muodostunut johdonmukainen kokonaiskuva tapahtumista.”

Samassa yhteydessä käräjäoikeudessa oli tuomittu Aarnion lisäksi myös kolme muuta henkilöä törkeistä huumausainerikoksista. Muun muassa entinen rikollisjohtaja Keijo Vilhunen sai 10 vuoden vankeustuomion. Vilhusen tuomion pituus ei hovioikeudessa muuttunut, vaikka osa syytteestä kaatui.

”Hovioikeus on käräjäoikeuden tavoin katsonut, että tapahtuma-aikana United Brotherhoodin neuvostoon kuulunut Keijo Vilhunen on syyllistynyt kahteen törkeään huumausainerikokseen yhdessä Aarnion kanssa. Sen sijaan Vilhusen syyte Aarnion kanssa tehdystä törkeästä todistusaineiston vääristelemisestä on hovioikeudessa hylätty. Toisin kuin käräjäoikeus, hovioikeus on katsonut jääneen näyttämättä, että Vilhunen olisi tiennyt Aarnion häneltä pyytämien toimeksiantojen liittyneen syyttömän henkilön lavastamiseen. Lavastamiseen liittyneistä teoista on siten tuomittu ainoastaan Aarnio.”

Aarnion alaisena toimineen henkilön 3,5 vuoden vankeustuomio sen sijaan lieveni sakoiksi. Aarnion rikoskumppaneiksi nimetyn kahden naisen tuomiot lievenivät myös, toinen 7 vuoden vankeustuomio kahdeksi vuodeksi, ja toinen, niin sanotun Malmin naisen Mari Romanon 3 vuoden 2 kuukauden tuomio kolmeksi vuodeksi. Vankilan apulaisjohtajana toimineen miehen syyte virkasalaisuuden ja virkavelvollisuuden rikkomisesta hylättiin.

Hovioikeus on määrännyt Aarnion, Vilhusen ja Romanon heti vangittaviksi.

Viime syyskuussa Helsingin hovioikeus korotti Aarnion niin sanotussa Trevoc-jutussa saaman tuomion kolmeen vuoteen vankeutta. Hovioikeus katsoi Aarniolla olleen salattu kaksoisrooli seurantalaitteita myyvässä Trevocissa ja laitteita ostaneessa Helsingin huumepoliisissa. Aarnio sai Trevoc-oikeudenkäynnissä myös tuomion törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä, törkeästä petoksesta sekä törkeästä lahjuksen ottamisesta.

Vuonna 1999 huumepoliisin päälliköksi tullut Jari Aarnio valittiin Vuoden poliisiksi vuonna 1987, Poliisin ansioristin hän sai vuonna 1995.

Lue myös: Historian laajin poliisirikossyyte kaatui – oikeus hylkäsi kaikki virkarikossyytteet

Kommentoi Facebookissa