TURVALLISUUS Joka kolmas vahinkovakuutusyhtiö Folksamin asiakkaille viime joulukuussa sattunut tulipalo sai alkunsa naapurista. Joulukuu erottuu kuukautena, jossa tulipaloja aiheuttavat ennen kaikkea kynttilät.
– Omalla huolellisuudella ei ole merkitystä, jos naapuri hutiloi. Kodin ulkokuori suojaa ulkopuolelta uhkaavilta tulipaloilta eri asumismuodoissa eri tavalla, sanoo Folksamin vahingontorjuntavastaava Erik Arvidsson.
Kerrostalohuoneisto on rakennettu suojaamaan ulkopuoliselta palolta tunnin ajan, tavallinen omakotitalo taas noin 15 minuuttia. Jos tulipalo syttyy omassa kodissa, pelastautumiseen on paljon vähemmän aikaa kuin ulkopuolelta leviävässä tulipalossa.
– Asunnoissa kun on nykyisin paljon elektroniikkaa ja herkästi syttyviä muoveja, Arvidsson jatkaa.
Joulukuussa tulipalojen yleisin syy kotitalouksissa on kynttiläpalo. Viime joulukuussa kynttilöistä aiheutui ylivoimaisesti eniten tulipaloja eli neljäsosa kaikista kotitalouksien tulipaloista. Seuraavalla sijalla olivat liedet ja takat.
Folksamin tutkimuksesta käy ilmi, että usein tulipalon syttymisen syynä on epävakaa tai alustaansa kuumentava kynttilänjalka. Tulipalon syynä voi olla myös kynttilän mansetti tai kynttilänjalan särkyminen.
– Lasiset kynttilänjalat saattavat säröillä. Lisäksi useimmat lämpökynttilät sisältävät nykyisin parafiinia, ja nämä tekijät yhdessä aiheuttavat palovaaran. Parafiini leimahtaa paljon herkemmin kuin steariini. Se myös muuttuu palaessaan juoksevaksi ja leviää haljenneesta kynttilänjalasta helpommin ympäristöön, sanoo Erik Arvidsson.
Tulipalo voi syttyä ja levitä nopeasti, joten palovaroitin on erittäin tärkeä. Jos mahdollista, kannattaa hankkia sähköverkkoon kytkettävä palovaroitin.
Usein tulipalon syynä on inhimillinen erehdys – unohdamme sammuttaa lieden, sytytämme takkaan tulen väärin, unohdamme kynttilän palamaan tai asetamme sen liian lähelle helposti syttyviä esineitä.
– Tulipalojen täydellinen ennaltaehkäisy ei ole mahdollista, mutta varotoimiin voi ja kannattaa ryhtyä. Kynttilänjalan on oltava vakaa ja lämpöä johtamaton. Nykyisin on saatavilla palontorjuntalaitteita, joilla paloa voidaan rajoittaa, sekä varusteita, jotka estävät palon syttymisen, kertoo Erik Arvidsson.
Kommentoi Facebookissa