Huuhkajien kisahuuma ehkä lähelle Iranin rajaa – korruptoituneen ex-futispomon aivopieru

Michel Platini vei jalkapallon 2020 EM-kisat Rooman kautta Bakuun.

Michel Platini vei jalkapallon 2020 EM-kisat Rooman kautta Bakuun. (Kuva AOP).

Huuhkaja-faneilla olisi edessään ainakin seitsemän tunnin lento Bakun ja Rooman välillä, jos Suomi arvotaan A-lohkoon.

JALKAPALLO Jalkapallon EM-turnaus pelataan ensi kesänä 12 eri kaupungissa. Joukossa on Azerbaidzhanin pääkaupunki Baku, jossa järjestetään kolme alkulohkon ottelua sekä yksi puolivälieräottelu.

Euroopan Jalkapalloliitto UEFA päätti kesällä 2012, että vuoden 2020 turnaus jaettaisiin useamman maan kesken. Päätöstä perusteltiin sillä, ettei yhdellä maalla olisi enää resursseja järjestää 24 maan turnaukseksi laajentuneita kisoja.

Hakijoita oli 19, joista 13 pääsi kisajärjestäjiksi. Tosin Belgian pääkaupunki Bryssel vetäytyi kisajärjestelyistä, mikä merkitsi, että molemmat välieräottelut ja finaali pelataan Lontoossa.

Nykyään moinen hölmö kisahanke ei menisi läpi, mutta vielä vuonna 2012 ilmastonmuutos ei puhuttanut samalla lailla kuin nyt, eikä Ukrainan sota ollut alkanut. Sotshin olympiakisatkin olivat vielä edessä, eikä Venäjä ollut ajautunut hylkiövaltion asemaan.

UEFA:n silloisen puheenjohtajan jalkapallolegenda Michel Platinin mammuttihanketta kehuttiin monissa medioissa loistoideaksi. Bakukin hyväksyttiin kisajärjestäjäksi vailla kritiikkiä.

Turkin itäpuolella sijaitseva Iranin rajanaapuri, entinen neuvostotasavalta Azerbaidzhan, on ökyrikastunut öljyvaroilla. Demokratia ja ihmisoikeudet ovat siellä toisarvoisia asioita, mutta urheilutapahtumien järjestäjäksi maa kelpaa kyllä.

Vuonna 2015 Azerbaizhanissa järjestettiin Euroopan kisat, jotka eivät kiinnostaneet juuri ketään. YLE näytti kisoista lähetyksiä kuitenkin tuntikaupalla ja Azerbaidzhan saikin televisiossa positiivista suhdetoimintaa myös suomalaisten veronmaksajien rahoittamana.

Vuodesta 2016 lähtien Bakun katuradalla on ajettu F1-kilpailu. Azerbaidzhan maksaa osakilpailustaan sievoisen kynnysrahan promotoidakseen itseään maailmalla. Formula ykkösille se kelpaa kyllä.

Ensi kesänä Baku saa merkittävää kansainvälistä julkisuutta jalkapallon tiimoilta. Azerbaidzhanin epädemokraattinen valtiojohto saa samalla kivoja sirkushuveja ja voi osoittaa mahtiaan omalle kansalleen.

Mikäli Huuhkajat arvotaan ensi kesän EM-kisoissa A-lohkoon, on Suomi-faneilla edessään Bakun reissu. Kisamatkailu tulisi suomalaisfaneille kalliiksi, koska vähintään yksi Suomen ottelu pelataan Roomassa. Matkaahan Bakun ja Rooman välillä on vaivaiset 4000 kilometriä ja lentojen järjestäminen on haastavaa.

Etäisyyksien osalta vuoden 2020 EM-turnaus ei poikkea jalkapallon MM-kisoista. Edellisissä kahdessa MM-turnauksessa Brasiliassa ja Venäjällä useamman tunnin lentomatkat kisakaupunkien välillä olivat tavallisia. Samanlaisia etäisyyksiä on luvassa 2026, kun Yhdysvallat, Meksiko ja Kanada järjestävät MM-kisat yhdessä.

Edellisessä EM-turnauksessa Ranskassa faneilla oli kuitenkin helpompaa. Kisakaupunkien välillä pystyi liikkumaan junalla, vaikka Ranskan valtion rautatieyhtiön työntekijät yrittivätkin lakkoilullaan puuttua peliin.

Ensi kesänä järkevän pituisella junamatkailulla selviää vain kolmessa alkulohkossa. Siedettävän junamatkan päässä toisistaan sijaitsevat D-lohkon kaupungit ovat Lontoo ja Glasgow sekä F-lohkon München ja Budapest. Myös C-lohkossa, joka pelataan Amsterdamissa ja Bukarestissa, fanit voivat siirtyä kaupungista toiseen junalla.

B-lohkon Kööpenhamina ja Pietari sijaitsevat suhteellisen lähellä toisistaan, mutta lentomatkailu kaupunkien välillä on aika lailla pakollinen juttu. E-lohkon järjestäminen Dublinissa ja Bilbaossa on melkein Bakun ja Rooman lohkoa vastaava aivopieru.

Siirtyminen pudotuspelien välillä onkin sitten haastavampaa. Neljännesvälieriä ja puolivälieriä kun pelataan eri puolilla Eurooppaa. Budapestista ja Amsterdamista pitäisi matkata Bakuun ja Bakusta sitten välieriin Lontooseen.

Vuoden 2020 mammuttikisojen isä Michel Platini oli myös junailemassa vuoden 2022 MM-kisoja Qatariin. Viime kesänä Platini pidätettiin korruptiosta epäiltynä.

Vuonna 2015 Platini sai kahdeksan vuoden toimintakiellon kaikesta jalkapalloon liittyvästä. Hänen uransa UEFA:n johdossa oli sitä myötä ohi.

Platinin synkän kauden jälkeen UEFA on putsannut mainettaan. Vuoden 2024 kisat myönnettiin Saksalle, missä fanit pääsevät matkailemaan taas kätevästi junalla. Kisojen taloudellinen tuotto on merkittävä, vaikka 12 maan mammuttikisojen sijasta Saksa järjestää turnauksen yksin.

Bakuun ulottuvat vuoden 2020 EM-kisat jäänevät UEFA:n viimeiseksi aivopieruksi. Palaute on ollut sen verran kielteistä.

Jaettuja kisoja on luvassa jatkossakin, mutta kisat jaettaneen naapurimaiden kesken. Esimerkiksi vuoden 2028 EM-turnausta saattavat hakea Ruotsi, Tanska, Norja ja Suomi yhdessä.

UEFA tietysti päättää, kelpaako Helsingin Olympiastadion kisapaikaksi noin 300 miljoonaa euroa maksaneen remontin jälkeen. Mestareiden liigan finaalin stadioniksi Olympiastadion ei kelpaa, vaikka entinen ministeri, jalkapallofanina tunnettu vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki piti stadionin remonttipäätöstä yhtenä ministeriuransa parhaista päätöksistä

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Nämä maat ovat Huuhkajien seurana EM-kisoissa – tässä Suomen mahdolliset kisakaupungit

Kommentoi Facebookissa