Huuhkajilla yhä mahdollisuus selviytyä Qatarin MM-kisoihin

Teemu Pukki on tehnyt kaikkein eniten maaleja Suomen jalkapallomaajoukkueessa (Kuva AOP)

Teemu Pukki on tehnyt kaikkein eniten maaleja Suomen jalkapallomaajoukkueessa. (Kuva AOP)

Mikäli Suomi voittaa marraskuussa Bosnia-Hertsegovinan, ja Ukraina ei voita Bosnia-Hertsegovinaa, saavuttaa Suomi paikan MM-jatkokarsintoihin.

JALKAPALLO Suomen miesten jalkapallomaajoukkue Huuhkajat voitti MM-karsintaottelussa tiistaina Nur-Sultanissa Kazakstanin 2-0. Ilta päättyi suomalaisittain täydellisesti, kun Ukraina ja Bosnia-Hertsegovina pelasivat tasan 1-1.

Ukrainan tasapeli merkitsi, että Ranska varmistaa MM-kisapaikkansa, mikäli voittaa seuraavassa ottelussaan Kazakstanin. Näin käykin, ellei Ranska sitten alita tasoaan pahemman kerran.

Ukraina on lohkossa toisena pisteen kolmantena olevaan Suomea edellä. Neljäntenä oleva Bosnia-Hertsegovina on Suomea kaksi pistettä perässä.

Seuraavassa ottelussaan Suomi kohtaa lauantaina 13. marraskuuta Zenicassa Bosnia-Hertsegovinan. Kummallakaan joukkueella ei ole varaa tappioon. Bosnialaisille tappio merkitsisi varmuudella MM-kisahaaveiden kariutumista.

Suomikin on Zenicassa käytännössä pakkovoiton edessä. Tasapeli tarkoittaisi sitä, että karsintojen päätösottelussa Helsinissä 16. marraskuuta Ranskaa vastaan pitäisi saavuttaa vähintään piste Bosnia-Hertsegovinan ja Ukrainan toisen ottelun tuloksesta riippuen.

Ukrainalla on karsinnoissa jäljellä enää yksi ottelu, jonka se pelaa Zenicassa bosnialaisia vastaan samaan aikaan Suomi-Ranska -ottelun kanssa. Jos Ukraina voittaa Zenicassa, tarkoittaa se sitä, että Suomen olisi otettava otteluistaan Bosnia-Hertsegovinaa ja Ranskaa vastaan voitot.

Jos Ukraina jää Zenicassa tasapeliin, riittää Suomelle lohkon kakkospaikkaan voitto Bosnia-Hertsegovinasta. Marraskuun peli Bosniassa on Suomen kannalta joka tapauksessa ratkaiseva.

Lohkossa toiseksi sijoittunut saa paikan ensi vuoden alkupuolella pelattaviin MM-jatkokarsintoihin. Niissä pitäisi MM-kisoihin päästäkseen voittaa vielä kaksi ottelua.

Euroopasta MM-kisapaikkansa ovat varmistaneet Saksa ja Tanska. Lohkojensa kärjessä ja suorassa kisapaikassa ovat kiinni myös Serbia, Ruotsi, Italia, Ranska, Belgia, Hollanti, Venäjä ja Englanti.

Lohkojen kakkospaikalla ja jatkokarsintapaikassa kiinni ovat tällä hetkellä Ukrainan lisäksi Portugali, Espanja, Sveitsi, Tshekki, Skotlanti, Norja, Kroatia, Puola ja Romania. Lisäksi jatkokarsintaan saa paikan kaksi joukkuetta vuosi sitten pelatun Kansojen liigan kautta.

Vaikka Suomi sijoittuisikin lohkossaan toiseksi, on tie MM-lopputurnaukseen Qatariin yhä kivinen. Jatkokarsinnassa vastaan tulee todella kovia joukkueita, joiden kaatamiseen Suomen pelaajien tasolla pitäisi yltää merkittäviin ylisuorituksiin.

Huuhkajien MM-kisapaikka on kaukana realismista. Pessimisti ei pety. Toki unelmointikaan ei ole pahasta.

Jalkapallon MM-turnaus pelataan Qatarissa marras-joulukuussa 2022.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Ennätysmies Teemu Pukki – ”Oli hieno kunnia ohittaa Litti”

Kommentoi Facebookissa