”Illan varjoon himmeään…” – Marko Haavisto sai lahjaksi kaurismäkeläisen musiikkivideon

Aki Kaurismäki yllätti Marko Haavisto & Poutahaukat -yhtyeen tekemällä elokuvaesiintymisestä musiikkivideon.

Aki Kaurismäki yllätti Marko Haavisto & Poutahaukat -yhtyeen tekemällä elokuvaesiintymisestä musiikkivideon. (Kuva Ville Kujala)

Poutahaukat kiertää tulevana kesänä myös Keski-Eurooppaa.

MUSIIKKI Lahtelaismuusikko Marko Haavisto on tehnyt yhteistyötä elokuvaohjaaja Aki Kaurismäen kanssa jo useamman vuosikymmenen ajan. Ensi kertaa Markon laulua kuultiin elokuvassa Tulitikkutehtaan tyttö vuonna 1990, Markon sittemmin perustama Poutahaukat-yhtye teki debyyttinsä lyhytelokuvassa Dogs Have No Hell tasan kymmenen vuotta myöhemmin.

Varsinainen läpimurto seurasi Mies vailla menneisyyttä -elokuvan myötä, jonka menestyksen siivittämänä ovet aukesivat yhtyeelle myös Suomen rajojen ulkopuolelle. Vuosien saatossa kokoonpano on esiintynyt muun muassa Saksassa, Japanissa, Venäjällä, Romaniassa, Tsekeissä ja Kreikassa.

Yhtye esiintyy ja soittaa myös Kaurismäen uutuuselokuvassa Toivon tuolla puolen, joka sai ensi-iltansa Suomessa helmikuun alussa.

– Meidän kohtaus filmattiin Helsingissä syyskuun puolivälissä ja leffa tuli ensi-iltaan helmikuussa. Muutamaa viikkoa myöhemmin Aki soitti eräänä torstaina ja ilmoitti tehneensä bändillemme lahjaksi – ohjaajan omaa ilmausta lainaten – ”rokkivideon”. Yllätys oli meille melkoinen, mutta hyvin mieluinen, Marko Haavisto kertoo.

Haavisto muistaa Akin vuosien mittaan manailleen useampaankin kertaa muutamaa leffoihinsa liittyvää musiikkipätkää ja miksei hän silloin ymmärtänyt kuvata kappaleita alusta loppuun. Vain ainoastaan lyhyet pätkät, jotka kyseisissä elokuvissa ovat nähtävillä. Painokkain harmittelu aiheesta on liittynyt Arvottomat-elokuvaan ja sen kohtauksiin, joissa Rauli Badding Somerjoki ja Agents vilahtavat kuvissa muutamaan otteeseen.

– Tällä kertaa, meille etukäteen paljastamatta, Aki tallensi ja kuvasi laulun alusta loppuun ja teki siitä videon, toisin sanoen lyhytelokuvan.

Video kantaa nimeä Marko Haavisto ja Poutahaukat – Kaipuuni Tango. Kappale on Unto Monosen klassikkotango, joka tunnetaan myös nimellä Illan varjoon himmeään.

  • Videolla Marko Haavisto & Poutahaukat – Kaipuuni Tango

Marko Haavisto & Poutahaukat keikkakalenteri

10.5. Nato, Leipzig (GER)
11.5. Wachhaus, Potsdam (GER)
12.5. Zeche Carl, Essen (GER)
13.5. Treibhaus, Innsbruck (AUT)
17.5. TBA, Freiburg (GER)
18.5. Cafe Mokka, Thun (SUI)
20.5. Tollhaus, Karlsruhe (GER)
21.5. TBA, Stuttgart (GER)
14.6. TBA, Moskova (RUS)
30.6. Someron Soundi, Somero
1.7. Salakapakka, Alajärvi
14.7. Yksityistilaisuus, Laukaa
22.7. Harjattulan kartano, Turku
30.8. Yksityistilaisuus (duo-keikka), Nastola

Kommentoi Facebookissa