Indonesian tsunamin uhriluku nousee – suomalaisten matkailijoiden tilannetta selvitetään

Paikalliset ja pelastusviranomaiset etsivät raunioista eloonjääneitä Indonesiaan iskeneen tsunamin jälkeen.

Paikalliset ja pelastusviranomaiset etsivät raunioista eloonjääneitä Indonesiaan iskeneen tsunamin jälkeen. (Kuva AOP)

Suomessa muistetaan vielä hyvin vuoden 2004 tapaninpäivän tsunami, jossa 179 suomalaista menetti henkensä.

TSUNAMI Illalla Sundansalmessa Indonesiassa maihin iskeneet korkeat aallot ovat saaneet aikaan tuhoa. Jaavan ja Sumatran saaret erottavan salmen molemmille rannoille vyörynyt tsunami on viimeisten tietojen mukaan aiheuttanut 429 kuolonuhria, loukkaantuneita on yli 1400. Ihmisiä on myös kadoksissa ja uhriluvun pelätään vielä nousevan.

Ulkoministeriö on selvittänyt alueella olevien suomalaisten matkailijoiden tilannetta. Ulkoministeriön viestintäpäivystäjä Anna-Maria Liukon mukaan Indonesiaan on tehty 714 suomalaisten matkustusilmoitusta.

Suomen Jakartan-suurlähetystö selvittää tapausta suomalaisten osalta ja ulkoministeriö on lähettänyt kaikille matkustusilmoituksen tehneille tekstiviesti-ilmoituksen tapahtuneesta.

– Tällä hetkellä ei ole mitään kerrottavaa mahdollisten uhrien osalta. Tarkemman sihdin mukaan matkustusilmoituksissa näyttää kuitenkin olevan vain joitakin ilmoituksia henkilöistä, joilla on aikomus matkustaa tsunamialueelle. Mutta kaikki matkustajat eivät välttämättä indikoi tarkkaan matkustusilmoituksissa maan sisäisiä reittejään, Anna-Maria Liukko kertoo Ylelle.

Ilmeisesti maanvyörymät aiheuttivat tsunamin, Sundansalmessa sijaitseva aktiivinen Anak Krakatau -tulivuori purkautui vain hieman ennen tapahtunutta. Pelastustöitä ovat vaikeuttaneet romun täyttämät tiet ja pelastusviranomaiset eivät ole vielä päässeet kaikille alueille.

Indonesia on ollut usein luonnonkatastrofien kohteena. Syyskuussa yli 2 000 ihmistä kuoli, kun tsunami iski maanjäristyksen jälkeen Palun alueelle Sulawesin saarella. Suomalaiset muistavat hyvin vielä tapaninpäivän tsunamin vuonna 2004, jolloin yli 200 000 ihmistä menetti henkensä Intian valtameren alueella.

Menehtyneiden joukossa oli 179 suomalaista. Presidentti Sauli Niinistö – silloinen Euroopan investointipankin varapääjohtaja – selviytyi kiipeämällä poikansa kanssa sähkötolppaan.

Lue myös: Suomalainen johtaa Punaisen Ristin kansainvälistä operaatiota Indonesiassa – ”Tarpeet ovat valtavat”

Kommentoi Facebookissa