Ismo Alanko vihitään kunniatohtoriksi – Itä-Suomen yliopistolta kaikkiaan 12 huomionosoitusta

Kunniatohtoriksi vihittävä Ismo Alanko on yksi Suomen merkittävimmistä rockmuusikoista ja -lyyrikoista.

Kunniatohtoriksi vihittävä Ismo Alanko on yksi Suomen merkittävimmistä rockmuusikoista ja -lyyrikoista. (Kuva Harri Hinkka)

Kolme tiedekuntaa valitsi kunniatohtoreiksi tieteen tai yhteiskuntaelämän vaikuttajia.

KUNNIATOHTORI Itä-Suomen yliopisto järjestää tohtoripromootion 6.–8. kesäkuuta 2019 Joensuun kampuksella. Tohtoripromootio on järjestyksessään Itä-Suomen yliopiston kolmas, ja Joensuun kampuksen toinen tohtoripromootio.

Kampuksella toimivat kolme tiedekuntaa ovat valinneet kunniatohtoreiksi 12 tieteen tai yhteiskuntaelämän vaikuttajaa, kunniatohtoreiden joukossa on vahva kulttuurinen edustus.

Filosofinen tiedekunta vihkii kunniatohtoreiksi neljä monipuolista vaikuttajaa. Filosofian kunniatohtoreiksi vihitään rockmuusikko Ismo Alanko ja emeritusprofessori Steven Feld. Teologian kunniatohtoriksi vihitään emerituspiispa Wille Riekkinen ja kasvatustieteen kunniatohtoriksi professori Shirley Simon.

Rockmuusikon nimitys kunniatohtoriksi on poikkeuksellista, kevyemmän musiikin genrestä M.A. Numminen on vihitty aikoinaan Åbo Akademin kunniatohtoriksi. Näin perustelee yliopisto:

”Ismo Alanko on yksi Suomen merkittävimmistä rockmuusikoista ja -lyyrikoista. Joensuulaislähtöisenä taiteilijana Alanko on ollut Itä-Suomen lähettiläs maailmalla jo 40 vuotta, vaikkakin hänen musiikkinsa ja laulujensa sanoitukset ammentavat koko maailman kulttuuriperinnöstä. Alangon suggestiivinen esiintyminen on kytketty usein shamanistiseen traditioon, siihen pitkään perintöön, jossa magia ja tiede ovat olleet yhtä.”

Luonnontieteiden ja metsätieteiden tiedekunta promovoi kunniatohtoreiksi kolme tärkeää tieteen tekijää. Filosofian kunniatohtoreiksi promovoidaan professori Alain Tremeau sekä professori Ülo Niinemets. Metsätieteiden kunniatohtoriksi promovoidaan rehtori Hubert Hasenauer.

Yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunta vihkii kunniatohtoreiksi viisi merkittävää tieteen ja yhteiskuntaelämän toimijaa. Kauppatieteiden kunniatohtorin arvo annetaan kauppaneuvos Harri Bromanille ja yhteiskuntatieteiden kunniatohtorin arvo Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikaselle.

Oikeustieteen kunniatohtorin arvo annetaan eduskunnan apulaisoikeusmies Maija Sakslinille, filosofisen kunniatohtorin arvo emeritusprofessori Leo Sunille ja yhteiskuntatieteiden kunniatohtorin arvo professori Beverley Skeggsille.

Kunniatohtorin arvo on merkittävin huomionosoitus, jonka yliopisto voi antaa.

Lue myös: Irja Askola, Sauli Niinistö ja Angela Merkel vihitään kunniatohtoreiksi

Kommentoi Facebookissa