Itävalta otti askeleen oikealle – Sebastian Kurzista tulee maailman nuorin valtiojohtaja

Sebastian Kurz on luvannut taistella muun muassa poliittista islamia vastaan ja uudistaa Itävallan turvapaikkajärjestelmän.

Sebastian Kurz on luvannut taistella muun muassa poliittista islamia vastaan ja uudistaa Itävallan turvapaikkajärjestelmän. (Kuva AOP)

Äärioikeistolainen vapauspuolue FPÖ voi nousta toiseksi suurimmaksi ohi sosialidemokraattien.

ITÄVALTA Keskusta-oikeistolainen kansanpuolue ÖVP on voittanut Itävallan parlamenttivaalit noin 31,4 prosentin kannatuksella. Maan liittokansleriksi on nousemassa puolueen puheenjohtaja Sebastian Kurz, joka on vain 31-vuotias.

Tällä hetkellä Itävallan ulkoministerinä toimivasta Sebastian Kurzista on näin todennäköisesti tulossa maailman nuorin valtionjohtaja. Pohjois-Korean Kim Jong-un on 33-vuotias. Ääntenlasku on vielä hieman kesken, mutta ÖVP:n voitto on varma.

Toiseksi suurimmaksi puolueeksi on parlamentissa nousemassa äärioikeistolainen vapauspuolue FPÖ 27,4 prosentin kannatuksella, nousua edellisistä vaaleista 6,9 prosenttiyksikköä. Yhdessä ÖVP:n kanssa puolueilla on 58,8 prosentin kannatus.

Nyt pohditaan tarkoittaako oikeiston nousu myös FPÖ:n nousua hallitukseen. Kurz sai vaalivoittonsa pitkälti oikeistolta lainatuilla teemoilla kuten islamin ja maahanmuuton vastaisuudella.

Vuonna 2000 ÖVP ja FPÖ olivat yhdessä hallituksessa ja Suomi yhdessä 14 EU-maan kanssa julisti Itävallan boikottiin Euroopan unionin perusarvojen rikkomisesta. FPÖ:n johdossa toimi tuolloin kiistelty Jörg Haider.

Nyt johtajana on Heinz-Christian Strache, joka ei pidä itseään äärioikeistolaisena. Puoluetta luonnehditaan amerikkalaisvastaiseksi, mutta Venäjälle ja Vladimir Putinille läheiseksi.

Perinteinen sosialidemokraattinen, jo vuonna 1888 perustettu SPÖ on jäämässä vaalien kolmanneksi 26,7 prosentin äänisaaliilla, mutta ero FPÖ:n kanssa on pieni.

Vihreät on vaarassa pudota ulos koko parlamentista 3,9 prosentin äänisaaliilla, äänikynnys Itävallassa on 4 prosenttia. Edellisissä parlamenttivaaleissa vihreitä kannatti noin 13 prosenttia äänestäneistä.

  • Päivitämme lopulliset vaalitulokset niiden varmistuttua

Kommentoi Facebookissa