RUOKA Itsenäisyyspäivä on Suomen ja suomalaisuuden juhla. Mikäpä olisikaan parempi tapa juhlistaa 101-vuotiasta Suomea kuin kattaa pöytään suomalaisella työllä syntynyt kalaisa juhlamenu.
Kala on aina ollut suomalaisen ruokavalion kulmakiviä. Itsenäisyyspäivä on hyvä hetki pysähtyä pohtimaan kotimaisen ruoan merkitystä. Myös itse ruoka on yksi tämän päivän suurista kysymyksistä. Yhä useampi kuluttaja on kiinnostunut ruokansa alkuperästä. Puhtaus, kotimaisuus ja vastuullisuus koetaan tärkeiksi – niin kuluttajien kuin tuottajienkin keskuudessa.
Itsenäisyyspäivänä pöytiin katetaan mielellään Suomessa tuotettua ruokaa. Kotimaisuuden teema jatkuu myös itsenäisyyspäivää seuraavana päivänä, kun perjantaina 7.12. vietetään Osta työtä Suomeen -päivää. Päivän tarkoitus on herätellä kuluttajia pohtimaan omia kulutusvalintojaan ja niiden työllistävää vaikutusta.
Avomerialueen, rannikon ja sisävesien kalastajat varmistavat kotimaisen luonnonkalan saatavuuden. Kalankasvatusmenetelmiä ja -paikkoja on monenlaisia verkkoaltaista kiertoveteen ja mereltä sisämaahan. Kalanjalostajat tekevät raaka-aineesta suuhun sopivaa syötävää, ja kalatukut ja vähittäiskaupan toimijat toimittavat kalan kaupan tiskiin.
Viimeinen lenkki kalan ketjussa on kuluttaja. Kotimaisen kalatuotteen valitseminen onkin aina satsaus suomalaiseen työhön. Tutkimukset osoittavat, että kalan kulutuksen kasvattamisesta olisi selviä terveyshyötyjä, ja kuluttajakyselyt pitävät yhtä syöntisuositusten kanssa: jopa 75 prosenttia suomalaisista haluaisi syödä kalaa nykyistä useammin.
Itsenäisyyspäivä onkin mainio hetki juhlistaa kalaa suomalaisten ruokapöydissä. Kala on monipuolinen raaka-aine, josta on kautta aikain loihdittu herkut niin arkeen kuin juhlaankin.
Juhlapöydän alkupalaksi sopii herkullinen savukalamousse, jonka raaka-aineeksi voi valita mieleistään kalaa ja lisukkeeksi nälästä riippuen vaikkapa hapankorppua tai uuniperunan. Itsenäisyyspäivän kruunaa herkullinen paistettu siika.
Kotimaisin voimin parhaalla osaamisella valmistettu kalatuote on vastuullinen valinta – ja tietenkin maukas tapa juhlistaa Suomen merkkipäivää.
Ohessa muutama maukas resepti!

Savukalamousse
noin 200 g lämminsavustettua kalaa (esim. silakkaa, siikaa, kirjolohta)
120 g (1 prk) smetanaa (tai ranskankermaa)
3 rkl majoneesia
0,5 dl kevätsipulia
2 rkl kapriksenmarjoja
puolikkaan sitruunan mehu
2 rkl tuoretta tilliä
mustapippuria myllystä (hienoa merisuolaa)
Perkaa savukala ruodottomaksi. Valmista kastike sekoittamalla keskenään smetana, majoneesi, hienonnettu kevätsipuli, tilli ja kapriksenmarjat sekä mausteet. Lisää kala kastikkeen joukkoon ja sekoita. Mausta tarvittaessa suolalla. Anna moussen maustua jääkaapissa ennen tarjoilua.
Savukalamoussea voi tarjoilla esimerkiksi levitteenä, uuniperunan täytteenä tai salaatin lisukkeena.
Voit myös valmistaa savukalamoussesta helpon alkuruoan:
Liota hapankorppuja muutaman sekunnin ajan haaleassa kalaliemessä ja lado ne työlaudalle vierekkäin. Peitä hapankorput tuorekelmulla ja anna niiden vetäytyä noin 15 minuuttia. Levitä savukalamoussea hapankorpuille ja kääri ne rullalle. Lado hapankorppurullat astiaan saumapuoli alaspäin ja anna maustua kylmässä kelmulla peitettynä vähintään puoli tuntia. Tarjoile raikkaan vihersalaatin kera. Hapankorppurullat voi leikata myös cocktailpaloiksi noutopöytään.

Paistettua siikaa, munaperunakakkua ja savuvoikastiketta
500 g siikafileetä
Kananmunaperunakakku
400 g perunaa
2 keitettyä kananmunaa
50 g voita
30 g tilliä
1 tl suolaa
Pese perunat huolellisesti ja paahda niitä kuorineen uunissa 200 asteessa noin 45 minuuttia, kunnes ne pehmenevät. Murskaa perunat ja keitetyt kananmunat haarukalla karkeaksi. Sekoita joukkoon sulatettu voi, hienonnettu tilli ja suola.
Painele seos tasaiseksi kelmulla vuorattuun vuokaan ja anna jäähtyä jääkaapissa painon alla. Leikkaa jäähtyneestä palkista mieleisesi muotoinen palikka ja lämmitä uunissa ennen tarjoilua.
Savuvoikastike
200 g sipulia
2 dl valkoviiniä
1 dl valkoviinietikkaa
150 g voita
1 tl suolaa
Hienonna sipulit ja keitä ne kypsäksi valkoviinissä ja etikassa 20 minuuttia.
Savusta voita savustuspöntössä teräsastiassa noin 4 minuuttia, jotta voi ottaa savunmakua. Soseuta pehmenneet sipulit tehosekoittimessa ja lisää joukkoon savustettu voi ja suola.
Paista kuumalla pannulla siikafileet kirkastetussa voissa nahkapuolelta rapeaksi 3 minuutin ajan, käännä ja anna kypsyä miedommalla toiselta puolelta noin minuutin, jotta kala jää sisältä meheväksi. Tarjoile heti kananmunaperunan, savuvoikastikkeen ja kauden kasvisten kera.
Kirkastettu voi: sulata voi liedellä kattilassa tai astiassa mikrossa. Odota että voisula kerrostuu. Kirkas voi jää pinnalle otettavaksi talteen.
- Lähde Pro Kala
Lue myös: Juurekset ovat joulukauden kasviksia – reseptinä mehevä punajuurigratiini
Kommentoi Facebookissa