Järjestelmävirheen seuraus – potilaalle määrätty lääke vaihtui uusitussa reseptissä toiseen

Lääkkeiden vaihtuminen on aina vakava vaaratilanne.

Lääkkeiden vaihtuminen on aina vakava vaaratilanne. (Kuvituskuva Fotolia)

Henkilökuntaa on ohjeistettu tarkistamaan asiakkaiden lääkitykset erityisen huolellisesti.

TERVEYS Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän asiakkaiden joukosta on varmistunut yli tuhat tapausta, joissa lääkemääräyksessä on virhe. Lääkkeiden vaihtumisen syynä on ollut ohjelmistovirhe Lifecare-potilastietojärjestelmän aiemmassa versiossa.

Alunperin uutisoitiin vain kahdesta tapauksesta, mutta nyt hyvinvointiyhtymästä kerrotaan, että tämänhetkisen tiedon mukaan virheellisiä lääkelistoja on 1 251 potilaalla. Lääkelistoja käytetään eniten vuodeosastoilla ja kotihoidossa. Kun resepti uusitaan, lääkelistaan voi tulostua sama lääke useampaan kertaan tai valmiste voi vaihtua kokonaan toiseen lääkkeeseen.

– Tilanne on äärimmäisen vakava. Lääkityksen virheet ovat niin kriittinen potilasturvallisuutta vaarantava haitta, että sen korjaamiseksi on löydyttävä Tiedolta pikaisesti ratkaisu, sanoo hyvinvointiyhtymän terveys- ja sairaanhoitopalveluiden toimialajohtaja Juhani Sand.

Lääkitystietojen läpikäynti ja korjaaminen on jo aloitettu Tiedolta saadun potilaslistan avulla. Henkilökuntaa on ohjeistettu tarkistamaan asiakkaiden lääkitykset erityisen huolellisesti. Selvittelyssä ovat olleet tiiviisti mukana sosiaali- ja terveysministeriö, Valvira, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ja Kela. Asiasta on tehty Valviraan vaaratilanneilmoitus.

Toistaiseksi ei ole tietoa, että lääkkeiden vaihtuminen olisi aiheuttanut henkilövahinkoja. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea kehottaa apteekkeja varmistamaan Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän organisaatioista ja myöhemmin mahdollisesti ilmenevistä muista virheellistä ohjelmaversiota käyttäneistä organisaatioista uusittujen lääkemääräysten asianmukaisuuden.

Hyvinvointiyhtymän hallitus on pyytänyt seuraavaan kokoukseensa perusteellista selvitystä Lifecaren toimintahäiriöistä ja tilanteen korjaamiseksi suunnitelluista toimenpiteistä. Hallituksen puheenjohtaja, kansanedustaja Ville Skinnari on kutsunut koolle myös Tieto Oyj:n ylimmän johdon. Hän toteaa, että Lifecaren aiheuttamat ongelmat potilasturvallisuudelle ovat niin vakavia, että Tiedon tulee kantaa asiassa vastuunsa selittelyn sijaan.

  • EDIT 13.30: Tarkennettu virheellisten reseptien määrä.

Kommentoi Facebookissa