RAVINTOLAT Helsingin Etelärannassa sijaitseva Ravintola Palace on Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2024 -listan selvä ykkönen. Palace palkittiin myös Paras tunnelma -palkinnolla. Toiseksi äänestyksessä tuli ravintola Grön Helsingistä ja kolmas oli BasBas Helsingistä. Tulokset julkistettiin Gastro Helsinki 2024 -messuilla Helsingissä.
Helsingistä 50 parhaan ravintolan listalla on mukana 36 ja muualta Suomesta 14 ravintolaa. Vuosi sitten Helsingin ulkopuolelta ravintoloita oli 17 ja kaksi vuotta sitten 19. Uusia ravintoloita on 10 ja seitsemän teki paluun listalle. Vastaavasti 17 edellisen vuoden listan ravintolaa on pudonnut sijoille 51–100.
Turun ykkösravintola Kaskis sijoittui äänestyksessä neljänneksi. Palacella on kaksi Michelin-tähteä, Grönillä ja Kaskiksella on kummallakin yksi tähti. Yllättäen monet Pohjois-Suomen ravintolat putosivat pois listalta. Sen sijaan Itä-Suomi pärjäsi aiempaa paremmin suomalaisten kärkiravintoloiden äänestyksessä. Kaukaisin ravintola listalla etelästä katsottuna on Sky Kitchen & View Rovaniemeltä
Päätoimittaja Eeropekka Rislakki kertoo, että bistroutuminen jatkuu vauhdilla ja suurin osa listan ravintoloista edustaakin niin sanottua bistronomiaa. Yhä useampi uusi ravintola suunnitellaan siten, kuin se olisi ollut aina olemassa. Ideana on olla klassikko jo syntyessä.
Yhteisinä tunnusmerkkeinä ovat hyvä hinta-laatusuhde, klassisuus ja erityisesti lämmin kodikkuus. Ulkomaailmalta suojaava lämpö ja turvallisuuden tunne korostuvat. Valaistuksen hämärtäminen hankaloittaa annoskuvien ottamista.
Lämmin, intiimi, mutkaton ja persoonallinen, mutta sujuva ja asiantunteva palvelu on osa turvallisuuden tunteen tarpeeseen vastaamista. Kylmänviileä, palveluprosessia suorittava sali tuntuu tässä ajassa vihamieliseltä.
– Palvelun merkitys on siten kasvanut osana tunnelmaa. Outous ja persoonallisuus puhuttelevat. Omaäänisiä paikkoja ei ole ollut listalla koskaan näin monta kuin nyt. Hullut ajat vaativat positiivisesti hulluja ideoita, jotka vapauttavat meidät arjen negatiivisesta ja tuhoavasta hulluudesta, Rislakki perustelee.
Messukeskuksen jakaman Ammattilaisten Ammattilainen -tunnustuksen sai BasBasin ravintoloitsija Nicolas Thieulon. Paras muutoksentekijä on keittiömestari ja ravintoloitsija Toni Kostian Grönistä.
Suomen parhaiden ravintoloiden ja henkilövalintojen lisäksi äänestäjät valitsivat suosikkinsa kuudessa eri kategoriassa. Suomen 50 Parasta Ravintolaa -äänestys järjestettiin nyt 16. kerran. Viisi Tähteä -lehti aloitti ravintolalistauksen vuonna 2004. Äänestäjinä oli lähes 450 ravintola- sekä juoma- ja ruoka-alojen ammattilaista sekä median edustajaa eri puolilta maata
Lue myös: Elintarvikkeiden myynnin arvo kasvoi viime vuonna – selittyy täysin hintojen nousulla
Kommentoi Facebookissa