Jose Mourinho ja erotuomari olivat oikeassa – kritiikki silti paikallaan

Valmentajalegenda Jose Mourinho vieraili AS Roman kanssa Helsingissä. Roma voitti HJK:n 2-1. (Kuva AOP)

HJK:n David Brownen maalin hylkääminen oli sääntöjen mukaan täysin perusteltua, kuten Jose Mourinhokin ilmaisi. Sääntötulkinnoista olisi kuitenkin hyvä käydä kriittistä keskustelua.

JALKAPALLO Töölön Bolt-stadionilta poistui keskiyöllä vihaisia HJK:n kannattajia. HJK:n David Brownen 2-2 -tasoitusmaali hylättiin videotarkistuksen jälkeen ja AS Roma voitti Eurooppa-liigan ottelun maalein 2-1.

Brownen maali oli upeaa katsottavaa. Komea kanuuna upposi Roman verkkoon noin 30 metristä.

Maali hylättiin, koska sitä edeltäneessä tilanteessa HJK:n Malik Abubakarin käsi oli osunut Roman Bryan Cristanten kasvoihin. Ottelun portugalilaiserotuomari hylkäsi maalin VAR-tarkastuksen jälkeen aivan perustellusti. Sääntöjen mukaan on aina rike, jos käsi osuu kasvoihin.

Roman valmentaja Jose Mourinho korosti, että maalin hylkääminen oli perusteltua. Myös Romalta hylättiin maali VAR-tarkastuksen jälkeen, kun kyse oli paitsiotilanteesta. Mourinho painottikin, että molemmissa tilanteissa erotuomarit noudattivat sääntöjä ja hän on aivan oikeassa.

Tilanteet olivat kuitenkin erilaisia. Roman maali hylättiin selkeän paitsion takia, mutta HJK:n maalin tapauksessa tahallisesta rikkeestä ei näyttänyt olevan kysymys. Eikä rike vaikuttanut maalin syntyyn.

HJK:n päävalmentaja Toni Koskela antoi palautetta erotuomarille heti ottelun jälkeen. Medialle antamissaan kommenteissaan Koskela oli kuitenkin varovainen, eikä sen enempää syytellyt tuomareita, vaikka spekuloivia kommentteja maalin hylkäyksen oikeutuksesta antoikin.

Jos Romalta olisi hylätty vastaavanlainen maali, olisi surullisen kuuluisista nillityksistään tunnettu Mourinho varmasti purnannut. HJK:n leiristä olisi taas varmasti kommentoitu, että säännöt ovat sääntöjä ja VAR on olemassa tarkistuksia varten, jotta peli etenisi sääntöjen mukaan.

VAR on tuonut jalkapalloon paljon hyvää. Mutta on hyvä jatkaa myös kriittistä keskustelua tulkinnoista. Missä menee tahallisen ja tahattoman rikkeen raja?

Kesän 2021 EM-kisoissa Joel Pohjanpalon Venäjä-ottelussa tekemä maali hylättiin paitsiona, joka oli muutamasta sentistä kiinni. Se maksoi Suomelle alkulohkossa jatkopaikan.

EM-kisojen jälkeen VAR-tulkintoja muutettiin, eikä Pohjanpalon maalia enää hylättäisi.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: HJK:lle karvas tappio – VAR pelasti Roman häpeältä

Kommentoi Facebookissa