Joulupukki saapuu tänä vuonna kumisaappaat jalassa

Jouluvaloin koristeltu Aleksanterinkatu julistetaan avatuksi virallisten seremonioiden siivittämänä, mukana on tietysti joulupukki. (Kuva Jussi Hellsten)

Helsingissä, Turussa, Tukholmassa ja Tallinnassa valot tuovat loistetta pimeyteen.

JOULU Joulun odotus on alkanut monilla paikkakunnilla, vaikka lunta taitaa löytyä vain Lapista. Vesisade saattaa sammuttaa riehakkainta joulutunnelmaa, silti sunnuntaina avataan Helsingissä perinteinen joulukatu

Jouluvaloin koristeltu Aleksanterinkatu julistetaan tänään avatuksi virallisten seremonioiden siivittämänä. Avajaisohjelma alkaa Tuomiokirkon portailla kello 15, tilaisuuden juontaa hyväntekeväisyystempauksistaan tunnettu Brother Christmas. Ohjelmaan kuuluvat perinteiden mukaisesti Pelastusarmeijan joulupatakeräyksen siunaus sekä Tuomiokirkkoseurakunnan tervehdys.

Joulupukki ja kaupunginjohtaja Jussi Pajunen saapuvat Senaatintorille alkuperäiseen asuunsa entisöidyllä museoraitiovaunulla, lempinimeltään Jumbo. Aleksanterinkatu saa juhlavalaistuksensa 68. kerran, kun ylipormestari Pajunen sytyttää joulukadun valot klo 16. Joulukadun energiatehokkaat led-valot ilahduttavat kaupunkilaisia tammikuun loppuun asti.

Valojen sytyttyä jouluparaati aloittaa matkansa ydinkeskustan halki jakaen joulumieltä Aleksanterinkadun, Mannerheimintien ja Pohjoisesplanadin varrelle kerääntyneelle yleisölle. Kulkueessa on mukana Suomen kansallisbaletin näyttävä monen kymmenen hahmon ryhmä Pähkinänsärkijä ja Hiirikuningas -baletista. Mukana ovat myös ratsupoliisit, eläinhahmoja, koiria, museopaloautoja sekä Helsingin pelastuslaitoksen kalustoa, mikäli ne eivät ole hälytystehtävissä.

Turun jouluperinteisiin kuuluu myös Tuomiokirkon valaistu joulukuusi. (Kuva Fotolia)
Turun jouluperinteisiin kuuluu myös Tuomiokirkon valaistu joulukuusi. (Kuva Fotolia)

Turku, perinteinen joulukaupunki

Viikkoa myöhemmin Satusiltojen avaus huipentaa Turun joulun avajaisviikonlopun ensimmäisenä adventtisunnuntaina 27.11.2016. Kirjastosilta saa jouluisen äänimaailman klo 16.30 ja Teatterisilta koristelun ja elämyksellisen valaistuksen klo 17. Siltaa koristamaan tuodaan 200 joulukuusta. Turun kaupunki toivottaa erityisesti lapsiperheet tervetulleiksi Satusiltojen avajaisiin Aurajoen rannoille.

Joulukaupungin yhteistyökumppanit lahjoittavat avajaisyleisön 2 000 ensimmäiselle lapsivieraalle led-lamput Teatterisillan avajaisissa. Lamppujen jako tapahtuu Itäisellä ja Läntisellä Rantakadulla Teatterisillan ja Auransillan välillä. Samalla tuetaan Pelastakaa Lapset ry:n Turun paikallisyhdistysten toimintaa lasten syrjäytymisen ehkäisemiseksi.

Joulukaupunki-projektista vuonna 1996 alkoi Turun jouluperinteiden kokoaminen yhdeksi kokonaisuudeksi, joka nykyisin käsittää muun muassa museoiden joulutarjonnan katettuine joulupöytineen, Vanhan Suurtorin joulumarkkinat joulupukkeineen, Joulun polku -tapahtumakokonaisuuden kaupunkikeskustassa, Kauppatorin joulutorin, Tuomiokirkon valaistun kuusen ja Turun seurakuntien ohjelman.

Tukholma luottaa 700 000 energiaa säästävään jouluvaloon, ne valaisevat myös Stortorgetin yöllä. (Kuva Fotolia)
Tukholma luottaa 700 000 energiaa säästävään jouluvaloon, ne valaisevat myös Stortorgetin yöllä. (Kuva Fotolia)

Tallinnan ja Tukholman joulu

Tallinnan Raatihuoneenaukiolla on avattu loppiaiseen asti auki olevat satumaiset joulumarkkinat, jossa osallistujana on tietysti myös itse joulupukki poroineen. Joulumarkkinoiden sydän on Viron tärkein joulukuusi, jota ympäröivät auringonsäteinä joulumökit ja myyntipaviljongit. Markkinoilla on käsityöläisiä tuotteineen, virolaisia jouluruokia ja juomia, lumipatsaita ja lapsille ihmeteltäväksi oikeita eläimiä – jänöjä, vuohia, karitsoita, poneja ja hanhia. Suosittu Joulujazz on kaksiviikkoinen intiimi festivaali, joka täyttää 25.11.–13.12. Tallinnan kirkot, konserttisalit ja klubit jazzmusiikilla.

Tukholman jouluvaloihin on panostettu paljon jo useamman vuoden ajan, eikä tämä vuosi ole poikkeus. Eri puolille Tukholman keskustaa syttyvät jouluvalot koostuvat 710 708 energiaa säästävästä lampusta.

Viikonloppuna syttyneet jouluvalot avaavat Tukholman joulukauden virallisesti. Valot ovat kaunistamassa kaupunkia tammi-helmikuun vaihteeseen asti. Sergelin torilla ei tänä vuonna järjestetä joulumarkkinoita, mutta suosittuja ja pitkät perinteet omaavia joulumarkkinoita löydät Skansenilta ja Vanhasta kaupungista.

Ja jos olet Tukholmassa Lucian aikaan 13. joulukuuta, kannattaa käydä kokemassa Skansenin perinteinen Lucia-juhla tai jokin upeista Lucia-konserteista, joita järjestetään useissa kirkoissa.

Kommentoi Facebookissa