RUOKA Mikä olisikaan parempi juhannusherkku kuin lämmin savukala? Kalan savustaminen onnistuu helposti sekä kotona että mökillä.
Kalaa voi savustaa kokonaisena, fileenä tai palana. Rasvaisempia kaloja, kuten kirjolohta, muikkua tai siikaa, on hieman helpompi savustaa kuin vähärasvaisia, sillä ne pysyvät mehevämpinä.
Kalan savustamiseen sopii niin sähkösavustin, savustuslaatikko kuin savustuspussikin. Monen kotoa löytyvä sähkösavustin on yksinkertainen ja kätevä väline, jonka avulla savukala valmistuu melkein itsestään. Kun kala on esivalmisteltu ja suolattu, loppu hoituu savustimessa melkein itsellään.
Hyvä vaihtoehto savustimelle on valmis savustuspussi. Pussissa on purut jo valmiina, eli sen käyttö on helppoa. Uuni kuumaksi, kala pussiin ja pussi uuniin – ja sitten päästäänkin pian nauttimaan valmista savukalaa.
Näillä vinkeillä valmistuu entistä herkullisempi savukala:
Suolaus
Ennen savustusta kala kannattaa kala suolata joko ripottelemalla sen pinnalle merisuolaa tai voit tehdä suolauksen myös suolaliemessä. Kiehauta silloin litra vettä ja desi merisuolaa, jäähdytä liemi jääkaapissa ja kaada liemi kalan päälle. Anna kalan olla liemessä puolisen tuntia, jotta se suolaantuu tasaisesti.
Savustuspurut
Savustuspurut tai -lastut vaikuttavat siihen, miltä lopputulos maistuu. Savustuslastut ovat useimmiten leppää, mutta joukkoon voi sekoittaa esimerkiksi omenapuusta tai viskitynnyristä tehtyjä savustuslastuja. Savustuspurujen päälle voi laittaa halutessaan myös vaikkapa oksan katajaa! Savustuspurut tai -lastut kannattaa kostuttaa ennen käyttöä, jotta ne nimenomaan savuavat, eivätkä pala.
Sokeri
Savustuspurujen päälle voi laittaa pari sokeripala, jolloin kalan pintaan tulee kaunis väri.
Oikea kypsymisaika
Kalan kypsyminen riippuu savustimesta. Esimerkiksi noin kilon painoinen lohifilee kypsyy noin 20 minuutissa.
Savustimen käyttö
Lämmitä savustin tasaisella alustalla, paloturvallisessa paikassa. Lisää savustuspurut pellille ja laita pelti savustimeen. Aseta maustettu kalafilee ritilälle nahkapuoli alaspäin.
Laita kala savustimeen, sulje kansi ja savusta noin 20–25 minuuttia, riippuen kalan koosta. Vältä ylikypsennystä – esimerkiksi kirjolohi saa jäädä meheväksi tai jopa hieman roseeksi
Lue myös: SM-kalastuskisassa ylivoimainen ykkönen – alle 12-vuotiaiden sarjan Jenna nosti huiman saaliin
Kommentoi Facebookissa