Kalliiksi tulleella uusitulla Olympiastadionilla pelataan todellinen jalkapallon huippuottelu

Uusittu Helsingin Olympiastadion on määrä avata elokuussa 2020.

Uusittu Helsingin Olympiastadion on määrä avata elokuussa 2020. (Kuva AOP)

Jalkapallon Super Cup pelataan 2022 Helsingissä. Koskaan aiemmin Suomessa ei ole pelattu niin merkittävää jalkapallon seurajoukkueottelua.

JALKAPALLO Euroopan jalkapalloliitto UEFA vahvisti maanantaina, että Super Cup pelataan vuonna 2022 uusitulla Helsingin Olympiastadionilla. Ottelu pelataan elokuun alussa.

Helsinkiin saapuu kaksi eurooppalaista huippuseuraa. UEFA Super Cupissa kohtaavat Mestareiden liigan ja Eurooppa-liigan edelliskauden voittajat. Helsinkiin on siis tulossa Real Madridin, FC Barcelonan, Manchester Unitedin tai Liverpoolin kaltaisia huippuseuroja.

Helsinki saapuu myös iso määrä molempien Super Cup -joukkueiden faneja. Siitä tulee kaupungille mukavasti verotuloja.

Tuloja tarvitaankin, sillä Olympiastadionin peruskorjaus on tuomassa veronmaksajille yli 300 miljoonan euron laskun, ehkä yli 350 miljoonan. Alkuperäinen budjetti ylittyy ainakin sadalla miljoonalla.

Summa on suurempi kuin Tukholman uusi Friends-areena maksoi. Tukholman stadionin puitteet riittävät Mestareiden liigan finaalinkin järjestämiseen.

Uusittu Olympiastadion on määrä avata ensi elokuussa. Stadionilla on 36 000 katsojapaikkaa. Standardeiltaan se riittää Super Cupille, mutta ei esimerkiksi Mestareiden liigan finaalille.

Super Cupin 2022 finaali tulee joka tapauksessa olemaan merkittävin Suomessa koskaan järjestetty seurajoukkueiden jalkapallo-ottelu. Euroopan suurseurat ovat kilpailullisissa otteluissa olleet Suomessa harvinaisia vieraita sen jälkeen, kun Mestareiden liiga 1990-luvun alussa perustettiin, eivätkä suomalaisseurat päässeet aloittamaan eurosarjoja suurten jalkapallomaiden seurojen kanssa enää samalta viivalta.

HJK pelasi 1998 Mestareiden liigassa ja kohtasi silloin Helsingissä Olympiastadionlla Kaiserslauternin, Benfican ja PSV Eindhovenin. Valkeakosken Haka pelasi 2001 Liverpoolia vastaan Olympiastadionilla eurokarsintapelin.

Arsenal ja Manchester City kohtasivat 2013 harjoitusottelussa Olympiastadionilla. 2014 HJK pelasi Olympiastadionilla harjoitusottelun FC Barcelonaa ja 2015 Liverpoolia vastaan.

UEFA Super Cupin finaali ei ole mikään rahastukseen tähtäävä näytösottelu, vaan ihan oikea jalkapallon huippuottelu. Niin suuria kansainvälistä julkisuutta saavia urheilutapahtumia Suomessa järjestetään harvemmin.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Paavo Arhinmäen stadionpäätös koituu kalliiksi – veronmaksajia uhkaa yli 100 miljoonan euron lisälasku

Kommentoi Facebookissa