Kansallisoopperan ja -baletin tukisäätiölle historiallinen lahjoitus – ”Se kiilaa monen Stradivarius- ja Guarnerius-viulun edelle”

Tuore lahjoitus nostaa oopperatalon arvosoitinten määrän neljään.

Tuore lahjoitus nostaa oopperatalon arvosoitinten määrän neljään. (Kuva Kansallisooppera)

Venetsialaisen Domenicus Montagnanan rakentama arvoviulu on noin vuodelta 1740.

ARVOVIULU Oopperan ja baletin tukisäätiölle on tehty huomattava yksityinen lahjoitus, joka lahjoittajien toiveen mukaan tullaan käyttämään Montagnana-arvoviulun hankintaan. Hankinnasta päätti tukisäätiön hallitus kokouksessaan, sekä myös viulun lainaamisesta Kansallisoopperan orkesterin konserttimestarin käyttöön.

– Halusimme tehdä lahjoituksen meille tärkeälle taholle. Mietimme pitkään kohdetta ja päädyimme Kansallisoopperaan ja -balettiin. Se on antanut meille vuosien saatossa unohtumattomia elämyksiä. Kiitoksena siitä halusimme nyt puolestamme antaa lahjan, joka toivottavasti ilahduttaa tavalla tai toisella kaikkia talossa työskenteleviä tulevina vuosikymmeninä ja jopa vuosisatoina, lahjoittajat Hannele ja Henrik von Wendt kommentoivat historiallisen suurta lahjoitusta.

Arvoviulua ovat päässeet testaamaan useammatkin merkittävät suomalaiset viulistit, niin myös Oopperan orkesterista virkavapaalla oleva 1. konserttimestari Petteri Iivonen, joka työskentelee tällä hetkellä Pariisin oopperan konserttimestarina.

Lahjoittajat Hannele ja Henrik von Wendt sekä Montagnana-arvoviulu.
Lahjoittajat Hannele ja Henrik von Wendt sekä Montagnana-arvoviulu. (Kuva Heikki Tuuli)

– Sain kokeilla Montagnana-viulua kaksi kuukautta. Viulu tarjoaa suuren paletin eri värejä ja se on aivan ensiluokkainen soitin. Kyseinen Montagnana kuuluu omalla henkilökohtaisella suosikkilistallani viiden parhaan instrumentin joukkoon ja se kiilaa monen Stradivarius– ja Guarnerius-viulun edelle.

Montagnana-viulun kaltaisia instrumentteja on maailmassa vain rajallinen määrä, mikä lisää niiden arvoa. Kyseinen venetsialaisen Domenicus Montagnanan rakentama soitin on noin vuodelta 1740. Arvosoittimet ovatkin usein hintatasonsa vuoksi yksittäisten soittajien ulottumattomissa. Kansallisoopperan taiteellinen johtaja Lilli Paasikivi arvioi, että vastaavanlainen viulu maksaa yli puolesta miljoonasta aina miljoonaan euroon.

Yleisöllä on mahdollisuus kuulla arvoviulun sointia myöhemmin, kun esitystoimintaa voidaan pandemian aiheuttamien rajoitusten jälkeen Oopperatalossa jatkaa.

Kansallisoopperalla ja -baletilla on käytössään myös kolme muuta arvosoitinta: viinialan yrittäjä Juha Berglundin omistama Andrea Guarneri -viulu, Emil Aaltosen säätiön omistama Tononi-sello sekä Giovanni Grancino -sello, jonka hankinnan on mahdollistanut Mandatum Life ja sen ammattimaisille sijoittajille suunnattu sijoitustuote.

Lue myös: Sibelius-käsikirjoituskokoelma pelastettiin Kansalliskirjastoon – ainutlaatuista kansallisomaisuutta

Kommentoi Facebookissa