Harri Jaskari – ”Tunneperäistä politiikkaa alkoholilla”

Harri Jaskari on törmännyt syksyn aikana uskomattomiin väitteisiin, nyt ollaan alkoholilain ratkaisevan äänestyksen kynnyksellä.

Harri Jaskari on törmännyt syksyn aikana uskomattomiin väitteisiin, nyt ollaan alkoholilain ratkaisevan äänestyksen kynnyksellä.

Kansanedustaja Harri Jaskari kirjoittaa kolumnissaan hämäräperäisten viinapirujen maasta.

KOLUMNI Alkoholilain ratkaiseva äänestys on tämän viikon perjantaina. Koko syksyn ajan me liberaalimman eurooppalaisen alkoholikulttuurin kannattajat olemme törmänneet aivan uskomattomiin väitteisiin alkoholista. Kaikilla keinoilla pyritään pitämään suomalaiset kieltolain tunnelmissa.

Eniten julkisuudessa ollut esimerkki on ollut esitys vahvempien alkoholijuomien tulosta kaupan hyllyille. Tämän seurauksena suomalaiset ostavat väitteen mukaan kaupasta pelkästään vahvempaa olutta. Miten ihmeessä ravintoloissa 87 prosenttia ostaa kolmosolutta, vaikka nelostakin on saatavilla? Olisiko kyse sittenkin makutottumuksista?

Ovatko yöravintolat kaiken pahan alku ja juuri? Miksi 300-paikkaisella ravintolalla on klo 1.30 jälkeen oltava neljä järjestyksenvalvojaa, vaikka asiakkaita on ainoastaan 12? Ja sitten järjestyksenvalvoja ei saa tehdä muuta kuin valvoa järjestystä. Halutaanko tällä saattaa ravintolat konkurssiin ja ohjata alkoholikulutusta kotiin?

Alkoholin etämyynti halutaan kieltää keinolla millä hyvänsä. Huvittavaa on se, että lakiesityksen pykälissä kieltoa ei ole, mutta lain perusteluissa kylläkin. Näin eurooppalaisesti ajatellen kuulostaa aika lailla hullulta, mikäli suomalainen saa myydä likööriä Ranskaan, mutta ranskalainen ei saa myydä viiniä Suomeen.

Yksi taistelu on ollut alkoholin valmistustavasta. Suomessa oleva maailman ainutlaatuisin valmistustaparajoitus on tarkoittanut sitä, että vähittäismyynnissä on sallittu vain sellaiset juomat, joiden alkoholi on valmistettu käymisteitse – siis ei tislattuna. Taitaa olla niin, että tällaisella säännöllä turvataan vain Alkon kautta myytävän lonkeron myyntiä.

Matkailuyrittäjätkin olivat joutumassa hukan teille suomalaisten alkoholihemmojen takia. Pohjaesityksen mukaan jokaisen moottorikelkkasafarin jägermeisterin tarjoilupaikat on etukäteen hyväksyttävä viranomaisten toimesta. Kohta ovat kaikki Lapin kairat täynnä alkoholitarkastajia, mikäli tämä esitys menee läpi.

Kaikista kielloista huolimatta alkoholi on edelleen Suomen suurin elintarviketeollisuuden vientiartikkeli. Paitsi sitä ei saa edes mainostaa Suomesta ulospäin. Syksyn aikana on ollut hirveä tappelu siitä, voiko Suomesta käsin mainostaa ulkomaille verkkokaupan avulla. Vastaus on viranomaisilla ollut kieltävä. Altia perusti kieltokulttuurin takia markkinointiyksikön Kööpenhaminaan. Että sellaista vientiä.

Koskahan me oppisimme suhtautumaan alkoholiin muulla kuin tunteella?

Harri Jaskari

kansanedustaja, KOK

Kommentoi Facebookissa