Karhu oli ylivoimainen lukijoiden Finlandia-suosikki

Kimmo Ohtosen teos oli lukijoiden Finlandia-suosikki, Vuoden luontokirja -kisassakin Karhu pääsi finalistiksi. (Kuva Kimmo Ohtonen)

Vuoden Luontokirjapalkinnon sai Metsän salainen elämä -teos.

KIRJAT Suomen Kirjasäätiö järjesti tänä vuonna ensimmäisen kerran yleisöäänestyksen, jossa raatien valitsemista Finlandia-ehdokkaista sai kertoa omat suosikkinsa. Kaikkiaan ääniä annettiin 11 101 kappaletta raadin valitsemien 18 Finlandia-ehdokkaan kesken. Äänestää sai kaunokirjallisuuden, tietokirjallisuuden sekä lasten- ja nuortenkirjallisuuden kategorioissa.

Tietokirjallisuuden kategoriassa äänistä 44 prosenttia annettiin Kimmo Ohtosen Karhu-kirjalle, ja se oli myös kaikkein suosituin kirja koko äänestyksessä. Kaunokirjallisuuden suosikiksi nousi Tommi Kinnusen Lopotti, joka sai 28 prosenttia äänistä kategoriassaan. Seita Vuorelan postuumiteos Lumi puolestaan voitti lasten- ja nuortenryhmässä yleisöäänestyksen 21 prosentin äänisaaliillaan.

kimmo-ohtonen-karhu-15112016-kansi

Tämän viikon torstaina kuullaan viralliset Finlandia-voittajat. Baba Lybeck valitsee tänä vuonna kaunokirjallisuuden voittajan, Jörn Donner tietokirjallisuuden sekä Vuokko Hovatta lasten- ja nuortenkirjallisuuden voittajat. Kansallisteatterissa tapahtuvaa palkinnonjakoa voi seurata klo 14 alkaen suorana internetin välityksellä muun muassa YLE:n, HSTV:n, MTV:n ja ISTV:n sivuilta.

Vuoden luontokirja -kilpailussa etsittiin jo 40. kerran suomalaiskustanteista teosta, jossa luonnon- ja ympäristönsuojelun sanoma on vahvasti esillä.

metsan-salainen-elama-22112016-kansi

Metsän salaisen elämän vuoden luontokirjaksi valitsi WWF Suomen hallintoneuvoston jäsen, professori ja oikeushammaslääkäri Helena Ranta. Vuoden luontokirjan ovat toimittaneet Eeva-Liisa Hallanaro, Saija Kuusela, Aino Juslén ja Terhi Ryttäri. Teoksen on kustantanut Gaudeamus.

Palkittu kirja on seikkailumatka suomalaiseen metsään, se on kokoelma yllättäviä ja hauskoja kertomuksia. Yksi sen viesteistä on, että mitättömimmätkin otukset ovat tärkeitä metsäekosysteemin tasapainolle ja osa luonnon monimuotoisuutta.

Muut ehdolle asetetut luontokirjat olivat Ilkka Hanskin Tutkimusmatkoja saarille (Gaudeamus), Hannu Hautalan Palokärki (Metsäkustannus), Kimmo Ohtosen Karhu (Docendo), Juha Laaksosen ja Riku Lumiaron Utelias kettu ja muita nisäkkäitä (Tammi) sekä Juha Laaksosen Tarkka haukka ja muita lintuja (Tammi).

Kommentoi Facebookissa