Kaupan alan neuvotteluratkaisu hyväksyttiin liitoissa – erityisesti pienipalkkaiset huomioitiin

Sopimus parantaa osa-aikaisten työntekijöiden asemaa ja määrittää yötyölle tarkemmat pelisäännöt.

Sopimus parantaa osa-aikaisten työntekijöiden asemaa ja määrittää yötyölle tarkemmat pelisäännöt. (Kuva Fotolia)

Vapautuneet aukioloajat ovat lisänneet työskentelyä epätyypillisinä vuorokaudenaikoina.

TYÖRIIDAT Kaupan liiton ja Palvelualojen ammattiliitto PAM:n saavuttama neuvottelutulos kaupan alan työehtosopimuksesta on vahvistettu molempien liittojen hallinnoissa. Ratkaisulla korotetaan työntekijöiden henkilökohtaisia palkkoja euromääräisesti.

Kumpanakin sopimusvuotena kaikkien työntekijöiden kuukausipalkkaan tulee 42 euron korotus. Kaupan alan taulukkopalkkoja eli vähimmäispalkkoja korotetaan samoina ajankohtina 1,6 prosenttia. Esimiesten henkilökohtaisia ja taulukkopalkkoja korotetaan 1,6 prosenttia molempina vuosina.

– Palkkaratkaisussa huomioitiin erityisesti alan pienipalkkaisimmat, jotka ovat usein naismyyjiä. Heille euromääräinen palkankorotus on nyt suurempi kuin yleisen linjan mukainen prosenttikorotus olisi ollut, toteaa työmarkkinajohtaja Anna Lavikkala, joka on johtanut neuvotteluja Kaupan liiton puolelta.

Uusi työehtosopimus on voimassa 1.2.2018–31.1.2020 ja se koskee noin 250 000 työntekijää ja esimiestä kaupan alalla. Sopimus parantaa osa-aikaisten työntekijöiden asemaa ja määrittää yötyölle tarkemmat pelisäännöt. Kauppojen vapautuneet aukioloajat ovat lisänneet työskentelyä epätyypillisinä vuorokaudenaikoina.

Jatkossa työnantajan ja työntekijän on tarkasteltava puolivuosittain toteutuneen työajan ja työsopimustuntien vastaavuutta. Jos ne poikkeavat siitä, mitä työsopimuksessa on kirjattuna, pitää työtuntien määrä päivittää työsopimukseen.

– Pidän tätä voittona. Työpaikoilla erimielisyyttä aiheuttaneeseen asiaan saadaan nyt parannusta, joka edistää kaikkien osa-aikaisella työsopimuksella työskentelevien turvaa. Se lisää oman toimeentulon ennakoitavuutta ja helpottaa elämän suunnittelua, PAM:n puheenjohtaja Ann Selin korostaa.

Uutena asiana sopimuksessa määritellään myös toimet, kuinka menetellään sairauspoissaolojen kohdalla, jos työntekijällä ei ole helposti saavutettavissa terveyspalveluita esimerkiksi iltaisin ja viikonloppuisin.

Kommentoi Facebookissa