RUOKA Nyt löytyivät paistokseen sekä kelta- että raitajuuri – ja lopputulos oli erinomainen!
Pitkään olen minäkin näitä kiertänyt, vaikka yleensä pelkästä uteliaisuudesta ainakin kotimaiset vihannekset testaan. Ensin tuli keltajuuri tutuksi ja lopulta päätin ottaa mittaa myös raitajuuresta, enkä ihan vaan esteettisessä mielessä, vaan mahdollisimman hyvää ruokaa valmistaen.
Lueskelin tämän blogin aiheesta, mutta täytyy sanoa, että jäi vähän kaivelemaan.
Jos meillä on juureksia, joilla on selkeästi punajuuren ominaisuuksia mitä makuun ja rakenteeseen tulee, mutta jotka eivät sotke joka paikkaa valmistuksessa, niin voisi kai niistä yrittää kehitellä jotain kivaa?
Pohdin aihetta, päätin ottaa riskin ilman vuohenjuustoa saati sinihomejuustoa, mutta kuitenkin lähestyen juureksia myös roisin maustamisen vinkkelistä.
Hirveän roisia ei tullut, tuli vain maukasta. Ja tuli erinomainen rakenne.
Joten herkku jakoon!

Ainekset (neljälle)
2 isoa keltajuurta
2 isoa raitajuurta
1 palsternakka
2 porkkanaa
1 sipuli
1 fenkoli
4–6 dl ruokakermaa
juustoraastetta (punaleima emmental)
1 tl suolaa
mustapippuria, rakuunaa, timjamia ja rosmariinia
sinappia
Tee
Mitä enemmän aikaa sinulla on, sen parempi.
Aloita pesemällä kelta- ja raitajuuret ja paahtamalla niitä noin tunnin ja vartin ajan 200-asteisessa uunissa, mielellään kiertoilmassa.
Anna niiden jäähtyä ennen kuin kuorit ne.
Kun olet juurekset kuorinut, kuutioi ne ja laita laakeaan uunivuokaan.
Raasta porkkanat ja palsternakka karkeaksi raasteeksi, laita noin 4 desilitraan ruokakermaa kiehumaan. Mukaan laita (pieni) teelusikallinen suolaa ja reilusti yrttejä (1/2 rkl per lajike), pippuria ja tilkka sinappia.
Keitä viitisen minuuttia.

Kun juureskerma kiehuu, pilko sipuli ja fenkoli pieneksi ja lisää uunivuokaan.
Tarkasta juureskerman maku. Saa olla aika voimakas, ei kovin suolainen. Nuo yrtit ja nämä juurekset tuottavat makupaletin, joka vielä paranee loppupaistossa.
Lisää juureskerma vuokaan ja sekoita. Seoksen pitäisi olla melkoisen kosteaa, joten varaudu lisäämään kermaa vielä aika reippaasti. Itsellä meni kaikkiaan pari 33 cl:n purkkia, mutta juurekset olivat todella isoja.
Laita lopuksi juustoraastetta niin, että ainekset saavat ohuen peitteen.
Paista 200 asteessa, mielellään kiertoilmalla 20–30 minuuttia eli kunnes paistos on saanut kauniin värin.
Silloin sen rakenne on myös mainio, kelta- ja raitajuuren palat meheviä ja koko ruoka on juureskerman läpi maustama.
Herkullista!

Lopuksi
Tämän ohjeen sivuvaikutukseksi toivoisin ihmisille mielenkiintoisia kokeilumatkoja uunivuokien maailmaan.
Tässä vuoassa juuresten – myös raastettujen – maut maistuvat sellaisenaan vielä valmiissa ruoassa ja niiden yhdistelmä on herkullinen.
Kun juurekset paahdetaan, maut tiivistyvät eivätkä aromit liukene veteen. Jos keitetään, olisi aina käytettävä myös keitinneste, kuten ohjeen juureskerma.
Fenkolille ja sipulille yliherkät ihmiset voivat jättää ne pois. Teitäkin on.
Ohjeen voi toteuttaa halutessaan myös punajuurelle, mutta pitäisikö silloin jo käyttää juureskermaan salviaa?
Mene ja tiedä, meillä oli herkullinen sunnuntai.
Olkoon muillakin!

Kommentoi Facebookissa