Kiistellyn koronarokotteen luvut julki – lähes 20 miljoonaa rokotettua, 25 tapausta ilmoitettu

Astra Zenecan koronavirusrokotetta on arvioitu Euroopan lääkeviraston asiantuntijoiden toimesta.

Astra Zenecan koronavirusrokotetta on arvioitu Euroopan lääkeviraston asiantuntijoiden toimesta. (Kuva Astra Zeneca)

Euroopan lääkevirasto selvitti Astra Zenecan rokotteen yhteyttä verisuonitukoksiin.

KORONAVIRUS Euroopan lääkeviraston EMA:n lääketurvallisuuden riskinarviointikomitea PRAC on kertonut Astra Zenecan koronarokotteen turvallisuusselvityksen tuloksista liittyen verisuonitukoksiin.

Lääketurvakomitean kanta on, että Astra Zenecan koronarokotteen hyödyt ovat edelleen haittoja suuremmat ja rokotuksilla torjutaan koronapandemian leviämistä sekä sairaalahoitoon ja kuolemaan johtavia COVID-19:n vakavia tautimuotoja.

Astra Zenecan rokotteen käyttöön ei liittynyt suurentunutta riskiä verisuonitukoksiin, esimerkiksi syviin laskimotukoksiin ja keuhkoveritulppiin. Myöskään tiettyihin rokote-eriin liittyviä laatu- tai muita poikkeamia ei todettu.

Esimerkiksi Ranska, Italia, Espanja, Saksa, Latvia, Liettua, Slovenia ja Bulgaria ovat kertoneet nyt jatkavansa rokottamista Astra Zenecan rokotteella, Ruotsi ja Norja sen sijaan ilmoittivat jatkavansa taukoa rokotusten antamisessa. Suomi ei ole koskaan keskeyttänyt Astra Zenecan rokotteen käyttämistä.

Juttuvinkki: THL:n tutkimus osoittaa – koronatartuntojen suuri osuus ulkomaalaistaustaisten joukossa ei johdu tietämättömyydestä

Lähes 20 miljoonalla rokotetulla on 16.3.2021 mennessä ilmoitettu 18 tapausta aivolaskimoiden tukoksesta. Tämän lisäksi seitsemällä rokotetulla on ilmoitettu yleistynyt suonensisäinen hyytyminen – disseminated intravascular coagulation. Haitat esiintyivät pääosin alle 55-vuotiailla naisilla ja ilmenivät ensimmäisen kahden viikon kuluessa rokotteen saamisen jälkeen.

Rokotteen mahdollista yhteyttä kahteen hyvin harvinaiseen veren hyytymishäiriöön tutkitaan lisää. Niihin liittyy vähentynyt verihiutaleiden määrä ja lisääntynyt taipumus verisuonitukoksiin.

Jos rokotuksen jälkeen ilmenee aivolaskimotukoksen tai yleistyneen suonensisäisen hyytymisen oireita kuten pitkittyvä, paheneva päänsärky tai näköhäiriöt, uusi mustelmataipumus ilman vammaa tai lukuisat pienet ihonalaiset verenpurkaumat, tulee hakeutua terveydenhuoltoon ja mainita rokotuksestaan hoitavalle terveydenhuollon ammattilaiselle.

THL selvitti – Suomessa ei ole havaittu koronarokottamisen jälkeen tavallista enempää verisuonitukoksia

Kommentoi Facebookissa