Kirkan kuolemasta 10 vuotta – Surun pyyhit silmistäni oli lähellä jäädä levyttämättä

Kirkan ensimmäisestä hitistä "Hetki lyö" on myös jo kulunut tasan 50 vuotta.

Kirkan ensimmäisestä hitistä "Hetki lyö" on myös jo kulunut tasan 50 vuotta. (Kuva AOP)

Rockmusiikkiin keskittynyt laulaja kieltäytyi ensin uransa suurimman hitin levyttämisestä.

PÄIVÄN SÄVEL Babitzinien emigranttisuku pakeni aikoinaan Suomeen Venäjällä vallan kaapannutta bolshevikkihallintoa. Pojan Leon Babitzinin omaan musikaaliseen perheeseen syntyi kuusi lasta, joista monet nousivat julkisuuteen.

Uusi elämä Suomessa alkoi surullisesti, kun esikoispoika Leo hukkui kaksivuotiaana vesisaaviin. Alexandr eli Sammy eli vauhdikkaasti, hän voitti Syksyn sävelen rallilla Daa-da daa-da ja kuoli vain 24-vuotiaana auto-onnettomuudessa Äänekoskella, Suojoen sillalla. Musiikillisesti lahjakkaita olivat myös Marija eli Muska, Georgij eli Ykä sekä Anna.

Suurimpaan suosioon kohosi kuitenkin Kirill Babitzin, jonka suomalaiset tuntevat yksinkertaisesti Kirkana. Hän liittyi Remu Aaltosen Creatures-bändiin vain 12-vuotiaana, isoveli Sammy oli laulanut jo Remun The Steelers -kokoonpanossa. Ensimmäinen single Anna suukko vain tehtiin vuonna 1967 Love Recordsille.

Danny löysi samana vuonna Kirkan bändinsä Islandersin uudeksi solistiksi, kun Iso D itse halusi keskittyä D-tuotannon johtamiseen. Juuri 17 vuotta täyttänyt Kirka levytti käännöskappaleen Hetki lyö, joka nousi huikeaan suosioon, kun levybisneksen grand old man Jaakko Salo oli ensin korjannut Kirkan tapaa lausua kappaleen nimi ”Hetki ly-ä”.

Pohjois-Suomesta alkanut kiertue synnytti suorastaan historiaa, seuraavat vuodet kuluivat tien päällä. Hittejäkin ehdittiin levyttää, kuten Leijat, Ehkä suukon antaa saan sekä Viimeiseen mieheen.

Kirka aiheutti 1960-luvun lopulla hysteriaa kiertäessään ympäri Suomea.
Kirka aiheutti 1960-luvun lopulla todellista hysteriaa kiertäessään ympäri Suomea. (Kuva D-tuotanto)

Vuonna 1973 Sammy kuoli ja seuraavana vuonna Kirka lähti Dannyn tallista. Perustettu levy-yhtiö kuitenkin kaatui ja naimisiin mennyt Kirka joutui sosiaaliluukulle. Uusi nousu koitti vasta kymmenen vuotta myöhemmin, kun Kirka voitti Suomen euroviisujen esikarsinnan Hengaillaan-kappaleella vuonna 1984.

Sanoittajaguru Vexi Salmella oli Kirkalle ehdotus vuonna 1988. Vexin, Kassu Halosen ja Kisu Järnströmin kappaleelle haluttiin esittäjäksi Kirka. Reggaerytminen Surun pyyhit silmistäni oli kaavailtu voittajaksi Syksyn sävel -kisaan, mutta rokkimieheksi ryhtynyt Kirka ei halunnut laulaa ”humppaa”.

Vexi joutui suostuttelemaan Kirkan studioon rahalla, ja kappale voittikin ylivoimaisesti kisan. Albumia myytiin yli 200 000 kappaletta ja se oli kohtuullisen suosittu muun muassa Kreikassa sekä käännösversiona Kiinassa.

Pieni skandaali syntyi, kun Kirka muutti 1990-luvun alkupuolella vaimonsa luota samassa pihapiirissä asuvan Paula Nummelan luokse. Ristiriitaa liittoon oli tuonut jo Turussa kymmenen vuotta aikaisemmin syntynyt avioton tytär. Vuosikymmenen loppu oli Kirkan uran kannalta jälleen menestyksekäs, kun Hector, Pave Maijanen, Pepe Willberg sekä Kirka kiersivät jäähalleja Mestarit areenalla -kiertueen merkeissä.

Kirkan terveys alkoi 2000-luvun puolivälissä reistailla, mutta lääkäreiden tutkimuksissa ei löydetty mitään. Laulaja oli vuonna 2007 valittu Tanssii tähtien kanssa -ohjelmaan, mutta huonovointisen Kirkan televisiokuvaukset peruttiin. Kotipihalla hän kaatui auton viereen, mutta edes mukana ollut ystävä ei saanut häntä lähtemään sairaalaan.

Yöllä 31.1.2007 Kirka heräsi kotonaan huonovointisena, kävi kylpyhuoneessa ja lyyhistyi makuuhuoneen sängyn viereen. Puoliso Paula Nummela soitti hätäkeskukseen, kuolinsyyksi todettiin sydänkohtaus. Kirkan hetki oli lyönyt

Vain 56-vuotiaana kuollut laulaja haudattiin Helsingin ortodoksiselle hautausmaalle veljensä Sammyn viereen, myöhemmin Uspenskin katedraalissa pidetty muistotilaisuus täytti kirkon ääriään myöten ja kaikki eivät mahtuneet edes sisälle.

Kirkan hautajaispäivä oli 2.2., nyt kymmenen vuotta myöhemmin samana päivänä saa ensi-iltansa Helsingin Kaupunginteatterin ohjelmistoon Peacock-teatterissa kuuluva Kirka – Surun pyyhit silmistäni. Suomen ensimmäinen rock-tähti.

Lähteinä käytetty mm. Kirkan fanisivuja sekä MTV:n artikkelia.

  • Videolla Kirka esittää kappaleen Hetki lyö 2000-luvun alkupuolella

Kommentoi Facebookissa