Korkeakouluopiskelijoiden EM-kisoissa seksuaalista väkivaltaa – ”Tapahtumat kärjistyivät suomalaisurheilijan raiskauksen yritykseen”

EUSA Games -kisojen virallisena linjana on nollatoleranssi seksuaaliselle häirinnälle.

EUSA Games -kisojen virallisena linjana on nollatoleranssi seksuaaliselle häirinnälle. (Kuva EUSA)

Portugalissa käynnissä olevassa EUSA Games -tapahtumassa on raportoitu vakavasta seksuaalisesta häirinnästä.

SEKSUAALINEN HÄIRINTÄ Opiskelijoiden Liikuntaliitto kertoo, että suomalaiset naisurheilijat ovat kokeneet jatkuvaa ja vakavaa seksuaalista väkivaltaa Coimbrassa Portugalissa parhaillaan käynnissä olevissa EUSA Games -kisoissa. Kisoja hallinnoiva European University Sports Association EUSA antaa liiton mielestä toiminnallaan hiljaisen hyväksyntänsä tapahtuneelle.

Epäiltynä tekijöinä ovat olleet Venäjän federaatioon kuuluvan Dagestanin miesurheilijoita sekä iäkkäämpi miesvalmentaja. Pääasiallisena kohteena ovat olleet suomalaiset naisurheilijat, jotka joutuivat asumaan aluksi samassa majoituskompleksissa.

Häirintä on ollut sekä fyysistä että verbaalista. Tapahtumat kärjistyivät lopulta yhden suomalaisurheilijan raiskauksen yritykseen. Tapahtumien todistajina ovat toimineet useamman eri maan joukkueet, joista jotkut ovat suomalaisten lisäksi joutuneet häirinnän kohteeksi. Tapahtumat alkoivat heti 13.7. urheilijoiden saavuttua majoitustiloihin.

– Seksuaalinen häirintä jatkui lähes keskeytyksettä siihen asti, kunnes OLL päätti 19.7. siirtää kyseistä majoitustilaa käyttäneet suomalaiset urheilijat turvaan liiton itse maksamaan hotelliin järjestäjien epäonnistuttua suojelemaan suomalaisurheilijoita, vahvistaa Portugalista tavoitettu liiton pääsihteeri Elina Havu.

Kisojen tarjoama majoitustila ei ollut turvallinen suomalaisille naisurheilijoille, sillä paikalla olleet Securitaksen vartijat tai kisojen työntekijät ja vapaaehtoiset eivät puuttuneet koko aikana edes vakavaan fyysiseen häirintään, vaikka kohteena ollut nuori nainen huusi englanniksi apua vartijalta.

Kisojen johto on kertonut OLL:lle, että kyseisessä tapauksessa on sana sanaa vastaan. Lukuisten silminnäkijöiden tai raiskauksen yrityksen keskeyttäneiden urheilijoiden kertomukset eivät ole riittäneet todisteiksi, vaan asiaa käsitelleet tahot ovat vaatineet OLL:lta fyysisiä todisteita, esimerkiksi mustelmia tai DNA-todisteita.

– Uhri oli tapauksesta aivan shokissa ja hän on palannut nyt Suomeen. Tapahtuneesta tehdään todennäköisesti rikosilmoitus Suomessa, näin on mahdollista toimia, koska kyseessä on EU-maa. Liiton tukihenkilö tulee avustamaan uhria, Havu kertoo.

Keski-Portugalissa sijaitsevassa Coimbrassa sijaitsee myös yksi Euroopan vanhimmista yliopistoista.
Keski-Portugalissa sijaitsevassa Coimbrassa sijaitsee myös yksi Euroopan vanhimmista yliopistoista. (Kuva Fotolia)

Järjestäjät ovat OLL:n mukaan syyttäneet uhreiksi joutuneita nuoria naisia esimerkiksi alkoholin käytöstä tai heidän mielestään uhrille sopimattomasta liian ”rauhallisesta” ja ”normaalista” käytöksestä. OLL on toiminut paikan päällä Portugalissa koko tapauksen ajan aktiivisesti suomalaisia naisia puolustaen ja pyrkien saamaan tekijöille riittävät sanktiot tässä valitettavasti epäonnistuen.

Hätkähdyttävää tapahtuneessa on, että EUSA Games -kisojen virallisena linjana on nollatoleranssi seksuaaliselle häirinnälle. EUSA:lla on lisäksi ollut ohjelma urheilussa esiintyvän seksuaalisen häirinnän lopettamiseksi.

Asiaa käsitellyt komitea päätti kokouksessaan 22.7.2018, että mahdolliset tekijöille annettavat sanktiot ilmoitetaan kisojen jälkeen. Syylliset jäävät näin kisojen aikana täysin ilman sanktioita ja OLL:n mukaan he jatkoivat seksuaalista häirintää ensimmäisen asiaa käsitelleen kokouksen jälkeen, sillä heidän käskettiin järjestäjän taholta vain ”käyttäytyä kunnolla”.

– EUSA:n puheenjohtaja Adam Roczek jopa sanoi meille, etteivät he voi alkaa uskoa kaikkia mahdollisia tarinoita joita satutaan kertomaan, sillä siitä ei tulisi mitään. Tällainen lausunto kuulostaa tässä ajassa täysin uskomattomalta, varsinkin kun tapahtumilla on ollut useita todistajia. Vaatimus fyysisistä todisteista on tässä yhteydessä täysin naurettava ja vanhoillinen. EUSA:n johdon täytyy nyt tarkistaa omia käsityksiään varsinkin uhrin syyllistämisen suhteen, vaatii liiton pääsihteeri Elina Havu.

OLL:n mukaan EUSA antaa näin hiljaisen hyväksynnän tapahtumille. Suomalaiset ovat saaneet asiassa tukea muilta pohjoismailta, erityisesti norjalaisilta, ja häirintää kokeneet naisurheilijat muulta Suomen joukkueelta. EUSA Games jatkuu Portugalissa vielä heinäkuun 28. päivään asti.

EUSA ja EUSA Games

European University Sports Association (EUSA) on eurooppalaisen korkeakoulu-urheilun kattojärjestö, jonka jäsen Opiskelijoiden Liikuntaliitto (OLL) on. Joka toinen vuosi järjestettävä EUSA Games on noin 5000 osallistujaa keräävä urheilutapahtuma, jossa korkeakouluissa opiskelevat urheilijat mittelevät euroopanmestaruuksista.

Suomella on paikalla yhteensä 67 urheilijaa ja yhdeksän hengen taustaryhmä. OLL hoitaa kisojen akkreditoinnin ja toimii paikalla suomalaisten urheilijoiden tukena ja apuna. Paikalla Portugalissa OLL:n edustajina ja urheilijoiden tukena ovat liiton hallituksen puheenjohtaja Soile Koski-Aho, pääsihteeri Elina Havu ja koulutus- ja tapahtumakoordinaattori Markku Rantahalvari.

Kommentoi Facebookissa