Kova käänne kaupan TES-neuvotteluissa − ammattiliitto ilmoitti laajoista lakoista

Jos ratkaisuun ei päästä, lakot alkaisivat varastoissa maanantaina 6.2.2023 ja jatkuvat muissa kaupan alan toimipaikoissa 9.2.2023. (Kuvituskuva Fotolia)

Lakkovaroitus koskee yli 185 toimipaikkaa, joissa työskentelee noin 20 000 työntekijää.

TYÖTAISTELU Palvelualojen ammattiliitto PAM ja työnantajia edustava Kaupan liitto ovat neuvotelleet alkuvuonna alan palkoista ja työehdoista. Kaupan työehtosopimuksen voimassaolo päättyy 31.1.2023.

PAM:n puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen kokee, että työnantajien toiminnan vuoksi neuvottelut palkoista eivät ole edenneet. Ammattiliiton hallitus on antanut lakkovaroituksen, joka koskee yli 185 toimipaikkaa, joissa työskentelee noin 20 000 työntekijää.

− Kaupan liitto on ollut edelleen haluton keskustelemaan palkankorotuksesta, jolla turvattaisiin työntekijöiden ostovoima. Toivomme, että lakkovaroitus vauhdittaa nyt neuvotteluja, toteaa Rönni-Sällinen.

Kaupan liitto pitää puolestaan toimintaa vastuuttomana ja kokee, että PAM ei ole ollut aidosti neuvottelemassa ja kehittämässä työehtosopimusta. Kaupan liitto ja PAM ehtivät kokoontua neuvottelupöytään ainoastaan neljä kertaa, kun PAM ilmoitti lakoista.

− Neuvottelut olivat täysin kesken. Olimme vasta keskustelleet tekstiesityksistä puolin ja toisin. Seuraava vaihe neuvotteluissa olisi ollut palkkakeskustelu. Toisin kuin PAM väittää, Kaupan liitto oli luvannut vastata PAM:n palkankorotusesitykseen seuraavassa sovitussa tapaamisessa torstaina, Kaupan liiton työmarkkinajohtaja Anna Lavikkala selvittää.

PAM kertoo tavoittelevansa neuvotteluissa Saksan teollisuudessa saavutettuun tasoon vertautuvia palkankorotuksia. Kaupan alan työntekijöille tämä tarkoittaisi noin 200 euron korotusta kuukausipalkkaan.

Liitot siirtyivät täydelle työehtosopimuskierrokselle, koska vientiliittojen aloittamat pelkät palkankorotusneuvottelut päättyivät tuloksettomina syksyllä 2022. Kaupan liiton ja PAM:n välisiä työriitoja ryhdytään seuraavaksi sovittelemaan valtakunnansovittelijan johdolla.

Jos ratkaisuun ei päästä, lakot alkaisivat varastoissa maanantaina 6.2.2023 ja jatkuvat muissa kaupan alan toimipaikoissa 9.2.2023.

Lue myös: Ammattiliitto antoi potkut – työntekijä oli kaksi tuntia jouluostoksilla

Kommentoi Facebookissa