Lapin matkailu on pahassa kriisissä – ”Suomalaiset matkailijat eivät paikkaa menetyksiä”

– Nyt jos koskaan tarvitaan sitä kuuluisaa me-henkeä, Jaana Kurkkio sanoo.

– Nyt jos koskaan tarvitaan sitä kuuluisaa me-henkeä, Jaana Kurkkio sanoo. (Kuva Anne Anttila)

Koronakriisi iskee erityisen lujaa Rovaniemen seudulle, jonka turisteista valtaosa tulee ulkomailta.

KORONAVIRUS Hallituksen antamat linjaukset eivät helpota koronakurimuksessa kärvisteleviä matkailuyrittäjiä. Taustalla on vaatimus, että riskimaista saapuvat ja yli kolmen vuorokauden matkalle tulevat turistit joutuisivat karanteeniin ja heille tehtäisiin toinen koronatesti.

Erityisesti Rovaniemellä sijaitsevan Santa Park Oy:n toimitusjohtaja Ilkka Länkinen on ihmeissään tiukkaakin tiukemmista karanteenisuosituksista sekä matkustusrajoituksista.

– Sekavaa on, hyvin sekavaa ja samalla tämä kaikki on myös kuolinisku Lapin matkailulle. Miksi terveiden ihmisten tuloa ei sallita? Pelolla on hyvä hallita. Nyt on kyyti kylmää ja kohtalokasta, Länkinen harmittelee.

Länkisen johtama Santapark eli kuuluisa joulupukin luola on sulkenut ovensa talvikaudelta.

– Tilanne on nyt tämä. Matkailussa on alkanut pudotuspeli ja meidänkin kohdalla liikevaihto sukeltaa miljoonia euroja.

Luvut kertovat omaa kieltään

Ulkomailta tulevia tilauslentoja on viime viikkojen aikana peruttu rivakkaan tahtiin ja kotimaiset matkailijat eivät paikkaa tilannetta.

– Suomituristeista vieraspohja jää hyvien ohueksi, sillä esimerkiksi viime talvikaudella meillä vieraili noin 100 000 turistia, joista 80 prosenttia tuli ulkomailta. Nämä luvut kertovat omaa kieltään siitä, miten viiden vuosikymmenen työ Lapin matkailun eteen tehdystä työstä on valumassa muutamassa kuukaudessa viemäriin.

– Ajatuksissa pyörii paljon uusia ideoita, sillä nyt olisi tärkeää saada kotimaan matkailuun uutta sykettä, tuumii Ilkka Länkinen.
– Ajatuksissa pyörii paljon uusia ideoita, sillä nyt olisi tärkeää saada kotimaan matkailuun uutta sykettä, tuumii Ilkka Länkinen. (Kuva Santapark)

Vaikka Länkisen mukaan joulusesonki on menetetty ja talvikausi nostettu muutenkin hyllylle, niin itse työ matkailun kehittämiseksi tulee kuitenkin jatkumaan.

– Luovuttaminen ei kuulu toimintatapoihini. Ajatuksissa pyörii paljon uusia ideoita, sillä nyt olisi tärkeää saada kotimaan matkailuun uutta sykettä ja sitä kautta suomituristit liikkeelle. Jos kaikki menee mallilleen, niin Santaparkin ympärillä voidaan nähdä ja kokea jossakin vaiheessa vaikka Kutufestarit, toimitusjohtaja Länkinen luonnehtii toiveikkaana.

Vahvuutena omatoimimatkailu

Ylläksen Äkäslompolossa, Lomakeskus Seitaa pyörittävät Jaana ja Pasi Kurkkio sanovat koronaviruksen lyöneen loven myös heidän varauskirjaansa.

– Syksy ei ollut paras mahdollinen. Peruutuksia tuli ja pelko koronasta näkyi myös ruokailussa. Hotellimajoituksen sijaan tulijat valitsivat mökin ja omat ruuat. Omatoimimatkailu näyttää jatkavan suosiotaan, joten tähän tulemme myös jatkossa panostamaan. Tarjoamme tällä hetkellä ajan mukaista mökki- ja majatalomajoitusta omatoimimatkailijoille ja ruokailut ryhmille järjestetään tilauksesta.

Lomakeskus Seitan koko vuoden asiakaspohjasta on ulkomaalaisia 40 prosenttia. Valtaosa tulee Saksasta, Sveitsistä ja Ranskasta.

– Nyt kun matkustusrajoituksia on tiukennettu, niin tavoitteena on saada suomalaiset matkaajat ”uskaltautumaan” Lappiin. Samaan malliin kuin ennenkin. Noutopöytä ja buffetruokailu ei ole se pahis, joka pelotteli vielä keväällä asiakkaat pois ravintoloista, Jaana muistuttaa.

Hän korostaa samalla, että myös Seitassa on otettu turvallisuusasiat huomioon ja tehty erilaisia muutoksia toimintamalleihin.

– Onhan tämä todella kovaa aikaa kaikille matkailualan yrittäjille. Myös kerrannaisvaikutukset ovat laajat. Yrityksiä menee konkurssiin ja työttömien määrä kasvaa. Tilanne ei ole kenellekään helppo, joten nyt tulisi puheiden sijaan miettiä ratkaisuja, miten Lapin matkailu saataisiin ylös kuopasta ja uuteen nousuun. Ensimmäisenä keinona näkisin arvolisäveron laskemisen, sillä tällä hetkellä Suomen verotus on aivan hävytön muihin maihin verrattuna. Lisäksi pikatestaukset olisi pitänyt saada jo ruskalle valmiiksi.

Kokeneina matkailualan yrittäjinä Jaana ja Pasi Kurkkio kuitenkin uskovat, että kaikesta ja myös tästä selvitetään hyvällä yhteishengellä.

– Nyt jos koskaan tarvitaan sitä kuuluisaa me-henkeä.

Lue myös: Useita koronatartuntoja pohjoisesta todettu eri puolilla Suomea – tartunnan saaneet asuvat 14 eri kunnassa

Kommentoi Facebookissa