Finlandia-ehdokkaat ovat oiva apu joululahjaostoksilla

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-voittaja julkistetaan 24.11.2016.

Kuusi kirjaa kilvoittelee lasten- ja nuortenkirjojen Finlandiasta, mukana yksi postuumi.

KIRJAT Lasten- ja nuortenkirjojen Finlandia-ehdokkaat valitsi raati, jonka puheenjohtajana toimi yliopettaja Pekka Vartiainen ja jäseninä taidepedagogi Mervi Riikonen sekä tuottaja Sanna Sommers. Raadin tehtävänä oli nimetä vähintään kolme ja enintään kuusi ehdokasta palkinnonsaajaksi.

Raati valitsi seuraavat kirjat:

  • Lena Frölander-Ulf: Minä, Muru ja metsä/Jag, Fidel och Skogen (Schildts & Söderströms)
  • Sanna Isto, Sami Saramäki (kuvitus): Maan alaiset (WSOY)
  • Katri Kirkkopelto: Piki (Lasten Keskus)
  • Siri Kolu: Kesän jälkeen kaikki on toisin (Otava)
  • Juuli Niemi: Et kävele yksin (WSOY)
  • Seita Vuorela: Lumi (WSOY)

Ehdolle asetetuista kirjoista Seita Vuorelan Lumi ilmestyi tänä vuonna postuumisti, aikaisemmistakin nuortenkirjoistaan palkittu kirjailija menehtyi äkisti ennen kirjansa ilmestymistä. Käsikirjoituksen viimeisteli Vuorelan ystävä ja kirjailijakollega Vilja-Tuulia Huotarinen.

Varsinainen lasten kuvakirja ehdokkaista on ainoastaan Katri Kirkkopellon Piki-kirja, Sami Saramäen kuvitus on lisäksi Sanna Iston Maan alaiset -nuortenkirjassa.

Valintalautakunnan puolesta puheen pitänyt Pekka Vartiainen korosti aikuisten vastuuna olevan huolehtia myös ajan antamisesta lukemiselle sekä itselle että läheisille:

Ja miksi emme sitä tekisi. Viimeaikaiset tutkimukset sen kertovat: lukeminen, varsinkin fiktion lukeminen on terveellistä. Se lisää älykkyyttä, se vähentää stressiä, tekee meistä empaattisia ja sosiaalisia, ja sen ansiosta me nukumme paremmin ja muistikin pelaa vanhemmiten”.

Yleisä voi äänestää kaikkia Finlandia-ehdokkaita tämän viikon perjantain jälkeen avautuvassa yleisökoneessa, jonka tulokset paljastetaan 22.11.

Lopullisen valinnan lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-voittajasta tekee näyttelijä, laulaja Vuokko Hovatta, palkinnon arvo on 30 000 euroa ja tulos kerrotaan kaikkien kolmen Finlandia-palkinnon julkistuspäivänä torstaina 24.11.2016 Kansallisteatterissa Helsingissä.

Kommentoi Facebookissa