Alfa Romeolla on suuret suunnitelmat

Alfa Romeon tulevaisuus näyttää valoisammalta juuri markkinoille saapuneen Giulian ansiosta. (Kuva Alfa Romeo)

Italialaiset aikovat esitellä yhdeksän uutta autoa seuraavien viiden vuoden aikana.

AUTOT Alfa Romeolla on suorastaan legendaarinen maine, mutta valitettavasti merkin myyntiluvut ovat laahanneet pahasti alakantissa jo usean vuoden ajan. 2000-luvun ennätys tehtiin jo 15 vuotta sitten, jolloin Alfa sai kaupaksi hieman yli 200 000 autoa vuodessa. Sen jälkeen menekki on romahtanut pahasti vanhentuneen sekä kutistuneen malliston vuoksi, ja tällä hetkellä vuosimyynti on hädin tuskin 60 000 auton luokkaa.

Tulevaisuus näyttää kuitenkin paljon valoisammalta juuri markkinoille saapuneen Giulian ansiosta. Se on ensimmäinen takavetoinen Alfa lähes neljännesvuosisataan, ja auto on saanut kovasti positiivista huomiota niin asiakkailta kuin lehdistöltäkin. Porrasperäinen sedan ei kuitenkaan kelpaa monille ostajille nykyisen SUV-buumin aikana, ja niinpä italialaiset ovat aloittamassa varsinaista katumaasturioffensiivia.

Se saa alkunsa jo ensi viikolla, kun merkin ensimmäinen SUV esitellään Los Angelesin autonäyttelyssä. Auton nimeksi tulee hyvin todennäköisesti Stelvio kuuluisan alppisolan mukaan, ja Alfa aikoo haastaa sen avulla mm. Porsche Macanin ja Jaguar F-Pacen. Tavoitteena on tarjota luokkansa sporttisin ajokokemus, mikä on otettu johtoajatukseksi kaikkien uusien Alfojen kehittämisessä. Stelviosta tehdään jopa Ferrari-pohjaisella turbo-V6:lla varustettu Quadrifoglio-versio Macan Turboa ja kumppaneita härnäämään. Lisäksi BMW X4:n haastava coupé-versio olisi mahdollista toteuttaa Stelvion pohjalta.

Alfa Romeo Giuliasta on mahdollista tehdä Quadrifoglio-versio. (Kuva Alfa Romeo)
Alfa Romeon katumaasturi on todennäköisesti nimeltään Stelvio. (Kuva Alfa Romeo)

Katumaasturivyörytys ei jää keskikokoiseen Stelvioon, vaan myöhemmin tarjolle tulee myös isompi SUV. Se perustuu mahdollisesti samalle pohjalevylle kuin Maseratin tuore Levante, ja esimerkiksi Audi Q7:n ja BMW X5:n kanssa kilpaileva auto saatetaan nähdä myynnissä jo alkuvuodesta 2018. Seitsemänpaikkaista versiota ei näillä näkymin ole tulossa sporttisen imagon vuoksi. Iso katumaasturi on tärkeä malli Alfalle, koska sen korkeampi hinta mahdollistaa myöskin kunnon katteet.

Niiden avulla saatetaan kehittää myös isompi sedan BMW 5-sarjan ja kilpailijoiden kiusaksi. Alfetta-projektinimellä tunnettu auto ei kuitenkaan välttämättä näe päivänvaloa, koska isojen porrasperien kysyntä on kovassa laskussa katumaasturihuuman vuoksi.

Kompaktiluokan Giuliettakin on saamassa seuraajan, mutta sen tulossa kestää vielä ainakin kolme vuotta. Alfan väki pohtii parhaillaan, pitäisikö autosta tehdä valtavirran mukainen etuveto vai luokassaan ainutlaatuinen takatuuppari. Tässä olisi Alfalle oiva markkinarako, koska kompaktiluokan takavetoperinteitä ylläpitänyt BMW 1- sarja siirtyy edestä raapivaksi seuraavan sukupolven myötä. Samalle pohjaleyvylle voitaisiin tehdä myös BMW X1:n haastava kompakti katumaasturi.

Katumaasturivyörytyksestä huolimatta Alfa ei unohda juuriaan urheiluautovalmistajana. (Kuva Alfa Romeo)
Katumaasturivyörytyksestä huolimatta Alfa ei unohda juuriaan urheiluautovalmistajana. (Kuva Alfa Romeo)

Alfan tämänhetkiseen mallistoon kuuluu myöskin Mito-niminen pikkuauto, jota tekohengitetään vielä ainakin muutaman vuoden ajan. Seuraajan tulo on kuitenkin epävarmaa, koska pikkuautoja myydään lähinnä vain Euroopan markkinoilla.

Katumaasturivyörytyksestä huolimatta Alfa ei unohda täysin juuriaan urheiluautovalmistajana, ja niinpä taannoinen Brera-coupé ja sen Spider-versiokin saavat ilmeisesti seuraajat. Tämä tapahtuu kuitenkin vasta ensi vuosikymmenen puolella.

Lähitulevaisuuden uutuusmalleihin kuuluu Stelvion lisäksi Giulian sporttihenkinen farkkuversio, joka esitellään todennäköisesti ensi keväänä Geneven autonäyttelyssä. Suunnitelmat ovat siis suuret, ja voimme vain toivoa, että ne myös toteutuvat tällä kertaa. Alfalla on nimittäin aiemminkin ollut melkoisen mahtipontisia visioita, joita on jouduttu korjailemaan alaspäin karun todellisuuden edessä.

Lähde Autocar

Kommentoi Facebookissa