Leipomo perustettiin ilman lupia – tuotteet on hävitettävä, käräjäoikeus vangitsi yrittäjän

Leipomoala yrittäjä vangittiin epäiltynä törkeästä terveyden vaarantamisesta ja törkeästä petoksesta. (Kuvituskuva Fotolia)

Poliisi toivoo yhteydenottoja kansalaisilta, jotka ovat saaneet tuotteista allergisia reaktioita.

TERVEYDEN VAARANTAMINEN Sisä-Suomen poliisilaitos on aloittanut esitutkinnan Keuruulla maaliskuusta 2022 tammikuuhun 2023 toimineen leipomon toiminnasta. Esitutkintaan on osallistunut poliiseja Keuruun poliisilaitoksen lisäksi Jyväskylän ja Tampereen poliisiasemilta.

Leipomo on perustettu ilman rakennuslupaa ja ilmoitusta toiminnan aloittamista terveysviranomaisille. Tiloissa on suoritettu useita valvontaviranomaisten tarkastuksia, mutta annetut korjauskehotukset eivät ole auttaneet toiminnan saattamiseksi säädösten edellyttämälle tasolle. Poliisille on marraskuussa tehty ilmoitus rakentamisrikkomuksesta. Tämän lisäksi tammikuussa ilmoitusta laajennettiin koskemaan terveyden vaarantamista ja petollista toimintaa liiketoiminnassa.

Ruokavirasto määräsi kaikki Amissa Oy:n leipomossa 19.12.2022 jälkeen valmistetut tuotteet markkinoilta poistettavaksi ja hävittämään tuotteet siten, etteivät ne voi palautua elintarvikeketjuun. Niiden elintarvikealan toimijoiden, joilla on hallussaan kyseisiä tuotteita, tulee informoida paikallisia elintarvikevalvontaviranomaisia tuotteiden poistamisesta ja todisteellisesta hävittämisestä.

Amissa Oy on Keuruulla toimiva leipomo, joka valmistaa valtakunnalliseen myyntiin erilaisia pakattuja leipomotuotteita, kuten liha-, omena- ja vadelmalörtsyjä, lihapiirakoita, lihapasteijoita, muna-riisipasteijoita ja peremetceja.

Keski-Suomen käräjäoikeus vangitsi 20.1. leipomoyrittäjän todennäköisin syin epäiltynä törkeästä terveyden vaarantamisesta ja törkeästä petoksesta. Törkeässä terveyden vaarantamisessa epäillään leipomossa valmistetun soijattomia tuotteita, mutta käytännössä nämä on kuitenkin paistettu samoissa paistorasvoissa kuin tuotteet, mitä sisältävät soijaa. Näin voidaan kyllä menetellä, mutta tällöin tuotteissa kuuluisi olla merkintä asiasta. Merkinnät yritykset tuotteissa ovat olleet puutteellisia tai muuten kuluttajaa harhaanjohtavia.

Törkeä terveyden vaarantaminen on niin sanottu ylitörkeä rikos, mistä minimirangaistus on kaksi vuotta ja maksimirangaistus 10 vuotta vankeutta. Törkeän petoksen asianomistajina on useita valtakunnallisesti merkittäviä kauppaketjuja.

Poliisi jatkaa esitutkintaa muun muassa kuulustelemalla asiaan liittyviä henkilöitä ja hankkimalla asiaan liittyviä lausuntoja. Rikosnimikkeet ja epäiltyjen määrä, mikä tällä hetkellä on neljä henkilöä, tarkentuvat esitutkinnan edetessä.

Poliisi toivoo myös yhteydenottoja kansalaisilta, osoitteeseen vihjeet.pirkanmaa@poliisi.fi, jotka ovat saaneet keuruulaisen leipomoyrityksen tuotteista allergisia reaktioita. Yhteydenotto pyydetään otsikoimaan ”Keuruun leipomo”.

Lue myös: Traaginen eläinkuljetus – hieho tippui kuljetuskärrystä ja raahautui tiellä riimun varassa satoja metrejä

Kommentoi Facebookissa