Lemmikkihotelliketju tarjoilee pienen palan Amerikkaa – ”VIP-tason kohtelu on jokaisen karvatassun etuoikeus”

Kirsi Hautakankaalla on takanaan myös monipuolinen eläintenhoitoalan koulutus. Kuvassa hotellin vakiovieraisiin kuuluva Usko. (Kuva Anne Anttila)

Kirsi Hautakangas on luonut lemmikkihotelliryppääseensä räätälöidyt unelmalomat.

LEMMIKIT Miltä tuntuisi hemmottelupitoinen unelmaloma, jossa voisi kellahtaa pehmeälle petille ja nauttia runsain mitoin ja ehdottomasti pitkän kaavan mukaan silittelystä, rapsuttelusta ja vuolaista kehuista? Tai touhuloma, jonka pääroolissa ovat ihanat pallopelit, hyppelyt, hippaset ja kavereiden kanssa hengailu.

Niin, jos kaksi edellä mainittua lomapakettia ei sovi vartalolle tai elämäntilanteeseen, niin tarjolla on myös karvatassun tarpeisiin räätälöity lepoloma, jossa voi nauttia täysihoidosta ilman minkäänlaista kiireen hönkää. Tällaiset unelmalomat kelpaisivat kenelle tahansa, mutta tällä kertaa ne on suunnattu kuitenkin perheen karvakavereille, koirille ja kissoille.

Lemmikkihotelliketju Doggies & Kittiesin Seinäjoen toimipisteessä lomapaketeille on riittänyt kysyntää ja kuuden toimintavuoden aikana osa karvanaamoista voidaan kirjata jopa hotellin vakiokävijöihin. Hemmottelupitoisesta unelmalomasta nauttiva Usko-koira on yksi lemmikkihotellin vakiovieraista.

– Usko on nimensä mukaisesti uskollinen kävijä ja hieman myös tapojensa orja. Tämä kaveri rakastaa rapsuttelua ja on muutenkin hellyttävällä tavalla huomion hakuinen. Paras paikka on syli, mutta tarpeen tullen Uskolle kelpaa myös pehmeä sohva. Niinpä pienelle koirapojalle räätälöidään aina hemmotteluloma, jonka pääroolissa ovat seura, lepo ja kiireettömyys. Unohtamatta tietenkään hyviä eväitä ja maukkaita makupaloja, Kirsi Hautakangas luonnehtii hymyillen.

Alun pitäen Kirsin perustamaan lemmikkihotelliketjuun kuului viisi toimipistettä, mutta korona sulki Porvoon.

– Olemme hyvin pitkälle riippuvaisia matkailusta ja ihmisten yleisestä liikehdinnästä, joten rajoitukset näkyvät automaattisesti myös tällä toimialalla. Yksi ovi on nyt sulkeutunut, mutta ei ketju tähän katkea. Mielenkiintoa riittää eri ilman suuntiin, pohjoista myöten. Kun aika on oikea, hotelliperheemme tulee kasvamaan uusilla jäsenillä.

Kenneltyttö tutustui myös eläinlääketieteeseen

Lemmikkihotelliketjun perustaminen on ollut Etelä-Pohjanmaan Soinissa varttuneelle Kirsille vain ajan kysymys.

– Olen valtavan eläinrakas. Sain kuusivuotiaana ensimmäisen koiran ja sitä ennen kävelytin kylän koiria. Tiesin tarkalleen, kenellä on lemmikkejä, joten kiersin talosta toiseen ja pyysin kohteliaasti, että saisin ulkoiluttaa heidän koiraansa. Se oli ihana tehtävä ja siinä samalla sain elää aitoa pikkutytön unelmaa, Kirsi paljastaa naureskellen.

Räätälöityjen hotellipakettien lisäksi lemmikeille on tarjolla myös ohjemallista ja virikkeellistä päivähoitopalvelua. (Kuva Anne Anttila)

Rakkaus eläimiin ei katkennut Kirsin kohdalla kuitenkaan lapsuusvuosiin.

– Päinvastoin. Se vahvistui ja jalostui entisestään, joten aikuisuuden kynnyksellä ryhdyin varovaisesti miettimään siitä jopa ammattia. Lukion jälkeen sain tilaisuuteni, kun vastasin lehti-ilmoitukseen, jossa haettiin kenneltyttöä Tanskaan. Tartuin tarjottuun mahdollisuuteen ja lähdin rohkeasti maailmalle.

Tanskassa Kirsi tutustui vastaavasti yhdysvaltalaiseen koiratuomariin, joka tarjosi ennakkoluulottomalle pohjalaistytölle työpaikkaa heidän koirahoitolastaan.

– Se oli pieni pala 1990-luvun unelmaa. Heidän koirahoitolansa sijaitsi New Yorkin läheisyydessä sijaitsevalla maaseudulla. Sen aikakauden kulttuuri yhdistettynä palvelutarjontaan teki todella suuren vaikutuksen. Isäntäperheeni oli koirahoitolatoiminnassa alansa edelläkävijöitä, joten vuosi oli enemmän kuin opettavainen. Silloin ajattelin, että tämä on sitä mitä elämältäni haluan.

Kirsi halusi kuitenkin syventää tietotaitojaan koirahoitola-toiminnasta, joten hän tutustui yhden kesän ajan alan hollantilaiseen toimijaan.

– Tämän jälkeen kiinnostus vei Eestiin, jossa opiskelin jonkin aikaa eläinlääketiedettä. Alun pitäen tavoittelin eläinlääkärin ammattia, mutta elämä yllätti ja toi takaisin Suomen Soiniin.

Maalaisjärjen soveltaminen lemmikkiarkeen

Elettiin vuotta 2005, kun maailmalla viihtynyt Kirsi yllätti jopa itsensä ja osti kotipitäjästään Soinista vanhan maatilan.

– Paluu juurille, oman pientilan emännäksi oli unelmien täyttymys. Se merkitsi kaikkea sitä, mihin olin jo vuosia valmistautunut. Omaa tilaa ja paljon erilaisia eläimiä. Perustin haaveilemani kennelin ja tilan yhteydessä oli luontevaa pitää myös pientä koirahoitolaa. Lisäksi innostuin hevosista ja ryhdyin kasvattamaan shirehevosia. Toin näitä ihania jättiläisiä Ruotsia ja Englantia myöten, Kirsi kertoo.

Ajan saatossa Kirsi kuitenkin huomasi, että kysyntä koirien hoitopalveluille kasvaa tasaiseen tahtiin.

– Kuusipaikkainen hoitola alkoi jäädä pieneksi, joten siinä vaiheessa ajattelin, että nyt jos koskaan olisi mahdollisuus kehitellä toiminnan ympärille täysin uudenlaiset raamit. Tunsin alan ja kokemukset puhuivat omaa kieltään siitä, että lemmikkeihin panostaminen on kovassa nosteessa. Lisäksi Amerikan vuosi näytti tien, että lemmikeillekin voidaan räätälöidä omanlaisiaan lomia, tarpeiden ja tottumusten mukaan ja niistä ollaan valmiita myös maksamaan.

Samalla kun Kirsi mietti seuraavaa siirtoa koirahoitolansa eteenpäin viemiseksi, ala oli ajautunut yleiseen murrokseen.

– Toiminta oli 2010-luvulla villiä. Tällöin elettiin tilanteessa, että koirahoitolan pystyi perustamaan kuka tahansa ja minne vaan. Kukaan ei kysellyt eikä kyseenalaistanut, joten toiminnan tasot vaihtelivat tosi paljon. Tästä seurasi luonnollisesti huono maine, joka löi ikävän leiman koko alaan.

Kirsi on aina pitänyt tärkeänä, että eläinystävät saavat hoitopaikassaan inhimillisen, yksilöllisen ja kodinomaisen hoidon.

– Villeimpinä aikoina oli paljon hoitoloita, jossa lemmikki vietiin niin sanotusti ”säilöön”, ruokittiin ja käytettiin pikaisesti ulkona. Hoidokki oli käytännössä liukuhihnatuote, joka vain tuotiin ja haettiin aikanaan pois. Ympäriltä puuttui kaikki kiva, kuten mukavat tilat, aktiviteetit ja perheenjäsenelle tärkeä ihmisseura.

Ulkomaan tuomisina Kirsi oli nähnyt kuitenkin kolikon toisen puolen ja maailman, jossa eläinystävälle voidaan räätälöidä tämän tottumukset ja tarpeet huomioon ottava lomapaketti.

– Tämä ajatus vaati luonnollisesti oman jalostuksensa, sillä Amerikkaa timanttipantoineen ja gourmet-kokkeineen ei voinut tuoda sellaisenaan Suomeen eikä Etelä-Pohjanmaalle. Johtotähdeksi oli otettava maalaisjärki ja sen soveltaminen nykypäivän lemmikkiarkeen, Kirsi paljastaa naureskellen.

Kirsi tarjoilee tassuilla kulkeville hotellivierailleen niin iloa, hemmottelua kuin elämyksiäkin. (Kuva Anne Anttila)

VIP-tason kohtelu

Lemmikkihotelliyrittäjänä Kirsi Hautakangas halusi erottua kuitenkin joukosta, joten hän päätti perustaa yhden hotellin sijasta useamman.

– Olen ketjuttajana ladun avaaja ja Pohjoismaiden ensimmäinen. Näin erotun joukosta, tuon toimintaan uskottavuutta ja pystyn samalla varmistamaan myös tasaisen laadun. Periaatteeni on, että ketjun jokaisessa kohteessa hotellivieraan tulee tuntea itsensä tärkeäksi ja olonsa turvalliseksi. Palvelun pitää olla ensiluokkaista ja täynnä elämyksiä. Myös puitteiden tulee olla viihtyisät ja kodinomaiset. VIP-tason kohtelu on jokaisen karvatassun etuoikeus.

Kirsin ideoimassa lemmikkihotellissa on mukavan kokoiset yksiöt koirille. Yksityisyyden lisäksi huoneiden viihtyvyyttä lisäävät lasiovet. Aktiiviset karvatassut saavat purkaa energiaansa jännittävällä sisänurmella, jossa on mahdollisuus monenlaisiin leikkeihin ja ilotteluihin. Aidatulla piha-alueella on vastaavasti turvallista ulkoilla ja juoksennella, joko yksin tai kavereiden kanssa.

– Tekemistä riittää tekeville, mutta jos ei halua muuta kuin löhöillä, niin sekin onnistuu. Yksilöllinen palvelu lähtee jokaisen asiakkaan omista tarpeista ja lähtökohdista. Me emme muuta tassuttelijoiden rutiineja. Päinvastoin. Tärkeintä on, että vieras tulee ja lähtee häntä heiluen. Se on paras kiitos ja merkki siitä, että olemme onnistuneet palvelemaan hotellin tärkeintä asiakasta.

Lemmikkivieras voi halutessaan nauttia myös erilaisista hyvinvointialan palveluista. Saatavilla on muun muassa tassuhemmottelua ja turkinhoitoa. Nämä maksavat, mutta kehut ovat ilmaisia.

Doggies & Kitties on räätälöinyt koiravierailleen kolme erilaista hotellipakettia. Suosittu touhuloma on suunnattu aktiivisille koirille, sillä keskiössä ovat leikkiminen, pallottelu pallomeressä sekä erilaiset aktivointipelit.

– Tämän paketin ajatus, on että hyvällä virtapiirillä varustettu koira ei pääse tylsistymään ja saa myös lomallaan liikkua ja touhuta, Kirsi täsmentää.

Hemmotteluloma on vastaavasti pienten sylikoirien mieleen, sillä tämä paketti sisältää tiivistä yhdessäoloa ihmisystävän kanssa. Ja tietenkin superpaljon rapsuttelua, silittelyä ja kauniita sanoja. Kolmas paketti räätälöidään lepoloman nimellä verkkaista elämää vaaliville koirakavereille.

– Osa koirista tykkää löhöillä ja seurata maailman menoa takarivistä käsin. Kyseinen lomapaketti soveltuu erinomaisesti myös leikkauksista ja onnettomuuksista toipuville tassuttelijoille.

Mutta, minkälaisia lomia lemmikkihotellin kissavieraille on tarjolla?

– No, arvovaltaisen kissalan asukkaat eivät juuri paketteja tarvitse. Heille riittää täyden palvelun VIP-kohtelu. Toki tarjolla on leikityspalvelua, mutta aktiivisuustaso riippuu hyvin pitkälle kissan päivästä. Joskus pallo lentää kerran, joskus kaksi. Lisäksi ohjelmassa on kävelyretkiä, mutta retki vesittyy yleensä osanottajapulaan, Kirsi kertoo naureskellen.

Murheita ja kaikenkarvaisia rakkaustarinoita

Lemmikkihotellin kissasiiven vakiovieraisiin kuuluva Turri, 10, on enemmän päivähoitolainen kuin lomailija. Mutta tämä järjestelmä sopii oman arvon tuntevalle kissapapalle paremmin kuin hyvin.

Turri on täysin oman tien tassuttelija. Hän ei tykkää lajitovereista, koska herran mielestä kissat ovat niin outoja ja ärsyttäviä. Turri tykkää sen sijaan koirista ja luulee myös itse olevansa koira. Ja luonnollisesti se kaikkein kaunein ja muutenkin mukavin.

– Muistan edelleen niin elävästi, kun Turri seikkaili kerran koirien puolella ja toin sen takaisin omaan siipeensä. Katti loukkaantui todella syvästi, alkoi murjottamaan ja aloitti jopa syömälakon. Siinä piti käyttää hetken aikaa syvää psykologiaa, että sain herran leppymään, Kirsi muistelee hymyillen.

Jokainen karvatassu on omanlaisensa helmi ja jättävät lähtemättömän jäljen myös hoitajiensa sydämiin. (Kuva Anne Anttila)

Lemmikkihotellissakin sattuu ja tapahtuu. Joskus enemmän ja joskus vähemmän, mutta aina jotakin. Kirsin mukaan muistorikkaita hetkiä on paljon, sillä jokainen karvatassu on omanlaisensa helmi ja jättävät lähtemättömän jäljen myös hoitajiensa sydämiin.

– Tapahtumien kirjo on laaja, romansseista lähtien. Erinomaisena esimerkkinä toimii kahden päivähoitolaisen, Aulin ja Kallen tarina. Auli on yhdeksänvuotias ja kohtalaisen tuhdilla vartalonmallilla varustettu beaglerouva. Kalle vastaavasti pikkuruinen villakoira ja ihastuksen kohdettaan kuusi vuotta nuorempi. Ikä- ja kokoero eivät kaksikkoa kuitenkaan haittaa. He ovat toistensa parhaat kaverit ja jos näin hotellinjohtajan näkökulmasta sanoisin, niin Auli tuntuu olevan hyvinkin mielissään nuoresta poikakaveristaan, Kirsi veistelee.

Tarinan taustalta löytyy kuitenkin beaglerouvaa kohdannut tragedia.

– Auli oli päivähoitoon tulleessaan hyvin ahdistunut ja yksinäinen. Syynä oli kaverin kuolema. Välitön ja nuoruuden intoa puhkuva Kalle toimi kuitenkin terapiatassuna ja veti beaglerouvan takaisin valoon. Aulista tuli hyvin ystävällinen ja avoin, mutta edelleenkään koirarouva ei tykkää lähentelystä. Ystävyyttä on vaalittava tassun mitan päästä.

Oman säväyksensä lemmikkihotellin arkeen on tuonut myös pieni kiinanharjakoira, Jaffe.

– Jaffe ei ollut mikä tahansa Jaffe, vaan toimintatavoiltaan hyvin ylhäinen. Lemmikkivierailla on aina omat eväät mukanaan ja niin myös Jaffella. Lajitovereistaan kuitenkin poiketen, Jaffe on tottunut nauttimaan ruokansa mikrolämpimänä ja lusikalla syötettynä.

Päivähoidon muskaritunnit

Kirsi näkee työssään eläinmaailman laajan kirjon, sillä hotellilomien lisäksi Doggies & Kitties tarjoaa myös lemmikeille suunnattua päivähoitoa. Osa tulee päiväksi ja osa pidemmäksi aikaa.

– Valtaosa päivähoitolaisista on koiria. Tyypillisin hoitolainen on iältään nuori, sillä junioreilla on tapana keksiä kotona omaa tekemistä ja touhut eivät ole aina niitä suurimpia järkivalintoja.

Kirsi on kehitellyt tiiminsä kanssa päivähoitolaisille paljon mukavaa tekemistä.

– Päivähoitoryhmässä jokainen saa olla oma touhukas itsensä ja leikkiä yksin tai yhdessä muiden koirakaverien kanssa. Ja välillä otetaan pienet päivänokoset oman yksiön rauhassa.

Päivähoitolaisille on räätälöity jopa virikkeellinen ja hauska viikko-ohjelma. Osallistuminen on kuitenkin täysin vapaaehtoista. Maanantaina on muskaripäivä, tiistaina tasapainoilupäivä, keskiviikkona keskittymispäivä, torstaina taitoilupäivä, perjantaina palloilu- ja pelailupäivä ja viikonloppuna on vuorossa välkkyyspäivät.

— Päiväohjelmat ovat todella tykättyjä ja aktivoivia. Esimerkiksi muskaripäivänä on kokeiltu jopa alkeiskoiratanssin liikkeitä. Joukosta on paljastunut melkoisia travoltoja, Kirsi hymähtää.

Koirien päivähoito on osoittautunut monen perheen pelastusrenkaaksi, sillä perheen karvatassuja voidaan ottaa hoitoon lyhyelläkin varoitusajalla.

– Käytössä on myös maksullinen lemmikkitaksi, joten tarvittaessa kuljetuspalvelukin pelaa. Työtä tehdään hymyn kautta ja suurella sydämellä. Lemmikit ovat perheenjäseniä, joten tavoitteena on tarjota elämyksiä sekä ylläpitää heidän hyvinvointiaan ja elämänlaatuaan myös kodin ulkopuolella. Kuuden vuoden kokemuksella voin sanoa, että eläimet opettavat paljon. Niin elämästä, ihmisyydestä kuin inhimillisyydestäkin. Olen monesta asiasta kiitollinen näille ihanille huiskuhännille.

  • Artikkeli on aikaisemmin julkaistu Meidän Suomi -lehdessä

Lue myös: Koiranpentujen suosion kasvu jatkui koronavuosina – ”Koiran merkitys ihmisen parhaana ystävänä on korostunut”

Kommentoi Facebookissa