Lihaa tuotettiin enemmän kuin koskaan – itse asiassa broilereita

Siipikarjanlihan tuotanto jatkoi kasvuaan ja kohosi jälleen uuteen ennätykseensä, reiluun 125 miljoonaan kiloon.

Siipikarjanlihan tuotanto jatkoi kasvuaan ja kohosi jälleen uuteen ennätykseensä, reiluun 125 miljoonaan kiloon. (Kuva Fotolia)

Sen sijaan sianlihantuotanto Suomessa laski hieman edelliseen vuoteen verrattuna.

MAATALOUS Lihaa tuotettiin viime vuonna 404 miljoonaa kiloa, mikä on vajaa kaksi prosenttia enemmän kuin vuonna 2015. Lihantuotanto kasvoi ennätyslukemiin broilerinlihan tuotannon kasvun siivittämänä. Sen sijaan sianlihantuotanto laski ja naudanlihan tuotanto kasvoi vain hienoisesti edellisvuodesta.

Myös kananmunia tuotettiin edellisvuotta enemmän kun taas maidontuotanto väheni. Tiedot perustuvat Luonnonvarakeskus Luken tilastoihin.

– Siipikarjanlihan tuotanto jatkoi kasvuaan ja kohosi jälleen uuteen ennätykseensä, reiluun 125 miljoonaan kiloon. Broilerinlihaa tuotettiin seitsemän prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Kasvua oli myös kalkkunanlihan tuotannossa. Siipikarjanlihasta reilu 90 prosenttia on broilerinlihaa, sanoo yliaktuaari Sanna Vuorisalo Lukesta.

Naudanlihan tuotanto kasvoi hienoisesti vajaaseen 87 miljoonaan kiloon. Sonnien teurastusmäärät laskivat kun taas lehmien ja hiehojen kasvoivat. Suurimmillaan naudanlihan tuotanto oli 1980-luvun puolivälissä noin 125 miljoonaa kiloa.

Sianlihaa tuotettiin reilu 190 miljoonaa kiloa, mikä on prosentin vähemmän kuin edellisvuonna. Sikojen teurastusmäärät kasvoivat, mutta ruhopaino laski edellisvuodesta. Sianlihan määrä oli korkeimmillaan vuonna 2008, reilut 217 miljoonaa kiloa.

Kananmunien tuotanto kohosi viidettä vuotta peräkkäin ja oli reilut 72 miljoonaa kiloa. Luomu- ja häkkimunien tuotanto kasvoi kun taas lattia- ja ulkomunien määrä hieman laski. Kananmunista tuotetaan 63 prosenttia virikehäkeissä, 32 prosenttia lattia- ja ulkokanaloissa ja viisi prosenttia luomukanaloissa.

Maidontuotanto kääntyi hienoiseen laskuun viime vuonna ja oli 2 359 miljoonaa litraa. Määrä sisältää arvion myös maatiloilla kulutetusta maidosta. Tuotanto kasvoi prosentin ensimmäisellä ja väheni pari prosenttia toisella vuosipuoliskolla. Luomumaidon tuotanto jatkoi edelleen kasvua. Luomumaitoa tuotettiin 55 miljoonaa litraa, mikä on reilu pari prosenttia edellisvuotta enemmän.

Maidontuottajien määrän väheneminen kiihtyi viime vuonna. Vuoden lopussa oli reilut 7 300 maidontuottajaa, mikä on seitsemän prosenttia vähemmän kuin edellisvuoden vastaavana ajankohtana. Myös lypsylehmien määrä väheni ja lehmiä oli joulukuun alussa reilut 275 000.

Kommentoi Facebookissa