Liki puolitoistakiloinen särki on uusi Suomen ennätys – parasta punnita kaupan palvelutiskillä

Ennätyskalalautakunnan SE-listalla suurin ahven on Saaristomereltä saatu 2,87-kiloinen saalis.

Ennätyskalalautakunnan SE-listalla suurin ahven on Saaristomereltä saatu 2,87-kiloinen saalis. (Kuvituskuva Fotolia)

Tavallisin hylkäyksen syy on se, että punnituksessa ei ole toimittu ohjeiden mukaan.

KALASTUS Ennätyskalalautakunta on hyväksynyt Suomen ennätyskalarekisteriin kuluneen vuoden aikana kaksi uutta ennätystä. Uusia ennätyskaloja ovat särki 1,42 kg ja hietatokko 7,9 cm.

Ennätyskalalautakunta on pitänyt uutta 2000-luvun ennätyskalojen listaa 20 vuotta. SE-listalla on 80 kalalajia ja kuusi rapulajia. Ennätyskokoisen kalan pyytäminen on haastavaa, koska listalla on jo monta kovaa tulosta.

Ennätyskalalautakuntaan tuli myös ilmoitus aurinkoahvenesta, joita on laskettu luvatta muutamiin luonnonvesiin Turun seudulla. Aurinkoahven on luokiteltu koko EU:n alueella haitalliseksi vieraslajiksi, joita ei saa päästää ympäristöön. Lautakunta jätti ilmoituksen käsittelemättä, koska se ei halua olla millään tavalla edistämässä haitallisen vieraslajin levittämistä Suomeen.

Ennätyskalan saatuaan on pidettävä pää kylmänä. Moni mahdollinen ennätys on kaatunut lautakunnassa puutteelliseen tai epämääräiseen ilmoitukseen. Tavallisin hylkäyksen syy on se, että punnituksessa ei ole toimittu ohjeiden mukaan.

Paras tapa on viedä kala lähimpään ruokakauppaan ja käyttää punnitukseen kaupan palvelutiskin vaakaa. Punnituksen todistajiksi kannattaa pyytää kaupan henkilökuntaa. Kotoa mahdollisesti löytyvä vanha talousvaaka tai kalastajan kädessä heiluva digivaaka eivät kuulu hyväksyttyihin Suomen ennätyskalan punnitusvälineisiin.

Kaikki ennätyslautakunnalle ilmoitetut tiedot talletetaan ennätyskalarekisteriin.

  • Ennätyskalarekisterin löydät tästä

Lue myös: Kalastonhoitomaksuista kertyi viime vuonna 8,9 miljoonaa euroa – yli neljännesmiljoona suomalaista lunasti luvan

Kommentoi Facebookissa